Fontos információk az utazáshoz

VÍZUM: 2012 január 1-től a Sri Lankára való beutazáshoz vízumra van szükségünk.

          Ezt előre online, az interneten lehet igényelni. A díjat az interneten hitelkártyával lehet kiegyenlíteni.

                       Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Díja: Be nem töltött 12 éves korig a vízum ingyenes. Túrista vízum - max. 30 napig érvényes (max. 2 belépés): 35 USD

                                                A vízumot a www.eta.gov.lk oldalon lehet igényleni.

 

SRI LANKA DEMOKRATIKUS SZOCIALISTA KÖZTÁRSASÁG 

neve szingaléz eredetű, mely „fénylő ország”-ot jelent

FŐVÁROSA: Sri Jayawardenapura Kotte
LEGNAGYOBB VÁROSA: Colombo 

 

SRI LANKA NÉPESSÉGE:

20.328.000 fő (az ország területe, kb. 2/3-a Magyarországénak)

HIVATALOS NEMZETI NYELVE:

szingaléz, tamil, de angolul szinte mindenki beszél az országban

VALLÁS:

buddhizmus, hindu, keresztény, mohamedán

PÉNZNEME:

Srí Lanka-i rúpia (LKR)    1 Rúpia kb. 1,8-2 Ft. 

A hitelkártyák közül a Visa, MasterCard kártyákat a nagyobb üzletekben elfogadják. A nagyobb városokban, turistaközpontokban lehet USD-t és EURO-t váltani.

SRI LANKA HÍVÓSZÁMA:
+ 94
IDŐELTOLÓDÁS:

nyári időszámításban +3,5 óra, téli időszámításban +4,5 óra a magyar időhöz képest

IDŐJÁRÁS:

Srí Lanka átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb, míg a 2000 méter fölé magasodó hegyek között enyhébb a hőmérséklet. Srí Lanka trópusi ország, a hőmérséklet szinte egész évben állandó, 25 és 33 °C között van, magas páratartalommal. A tengervíz szintén mindig kellemes, minimum 27°C fokos.

RUHAVISELET:

Könnyű, szellős, vékony nyári ruházat, papucs, szandál. Hosszú nadrágra, pulóverre, melegítőre, kabátra és zárt cipőre a tengerparton nincs szükség, hiszen még éjszaka is nagyon kellemes meleg, sőt sokszor fülledt az idő (26 °C alá nem megy). Körutazás alkalmával viszont érdemes azért magunkkal vinni melegebb öltözéket, mert a hegyvidékes részen akár 16-20 °C körüli hőmérséklet is lehetséges. Ha bármi kimaradna a bőröndből, fillérekért minden kapható!

OLTÁS:

Az Országos Oltóközpont Hepatitis és Malária elleni védekezést javasol. Én nem akarok senkit sem lebeszélni a védekezésről, de tapasztalataim szerint nem jellemzőek Sri Lankán ezek a betegségek, így nem tartom szükségesnek a védőoltásokat, gyógyszereket. Ellentétben a hiedelmekkel sem maláriával, sem egyéb veszélyes kórral nem kell számolni. Mindenki döntsön belátása szerint. 
 

KÖZBIZTONSÁG:

A magyar közbiztonsághoz képest sokkal jobb, de azért ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket. 

POLITIKAI HELYZET:

2009 májusában véget ért a 26 évig tartó polgárháború. Demokratikus úton megválasztott kormány van hatalmon. A politikai helyzet stabil és Srí Lanka hatalmas gazdasági fejlődésnek indult. 

ÉTELEK/ITALOK:

A Sri Lanka-i konyha igen ízletes. Jellemzői a sokféle rizs, különféle fűszerek, fűszerkeverékek, zöldségek, halak, gyümölcsök, kókusztej. A trópusi gyümölcsök közül például a mangó, az ananász, a banán és papaya illetve számos nálunk kevésbé ismert, de ízletes gyümölcs is megtalálható a szigetországban. Különösen kedvelt frissítő a királykókusz leve (King coconut vagy Tambili), ami úton-útszélen pár rúpiáért kapható. (Nagyon egészséges, természetes és nem utolsó sorban finom.) Nemzeti ételük a "rice and curry". Nemzeti italuk, a méltán híres ceyloni tea, vagy a helyi rövidital az Arrack, ami kókuszból erjesztett erős pálinka. A csapvíz tiszta, de közvetlen fogyasztásra inkább a mindenhol kapható palackos ásványvizet ajánlom.

HELYI KÖZLEKEDÉS:

Sri Lankán nagyon jó a helyi közlekedés. Busszal fillérekért bárhova eljuthatunk. A kényelmes, légkondis highway buszok (autópályán közlekednek), kicsit drágábbak a többinél (de 150 km-re ez is kb. csak 1.000 Ft a tarifa), de minden kényelmet kielégítenek. A városok között közlekedő buszok között találunk kisebb, kényelmesebb légkondis buszokat és olcsóbb, zsúfoltabb, rosszabb állapotút is. Értelemszerűen ez utóbbiak a legolcsóbbak, de számolnunk kell vele, hogy elég rázós utunk lesz. A helyi sofőrök nagyon bátran vezetnek :) , de aki szereti a kalandokat és vegyülni a helyiekkel, az kipróbálhatja. A városokban is érdemes buszra szálni, mert 40-100 Ft-ért bárhova eljut velük az ember. A turista helyeken taxi és bérelt autó olcsón igénybe vehető. Az ember bárhol foghat motoros riksát (tuk-tuk), amik szintén megbízhatóak és nem utolsó szempont, hogy élmény velük utazni, de érdemes a viteldíjról előre megállapodni. A vasúti közlekedés lassabb, de olcsóbb. Akik szeretnének autót bérelni a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). A közlekedés alapvető szabálya az "erősebb győz elv".

HELYI VISZONYOK:

A külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és vallási tradícióikat (pl., buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában tilos a belépés - a cipőt belépés előtt le kell venni). A katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Egyneművel folytatott szexuális kapcsolat illegális. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (birtoklást is!) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.

 

SRI LANKA magyarországi diplomáciai képviseletei:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Sri Lankán hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található. 

Akkreditált magyar nagykövetség és konzulátus: Nagykövetség (India - Újdelhi) Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021 Előhívó: (00)-(91)-(11) Telefon: 2611-47-37 Ügyelet: 00 91 99 11 453 701 (mobil) Fax: 2688-67-42

Nagykövet: Dr. Terényi János

Vezető konzul: Dr. Gábor Zoltán

E-mail: mission.del@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IN/HU

Konzuli hivatal (India - Újdelhi) Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021 Előhívó: (00)-(91)-(11) Telefon: 2611-47-37 Ügyelet: 00 91 99 11 453 701 (mobil) Fax: 2688-67-42

Egyéb információ és Sri Lanka tiszteletbeli konzulának elérhetősége itt: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IN/hu/Kapcsolat/kapcsolat.htm