Ezen az oldalon Sri Lanka főbb látnivalóit soroljuk fel és mutatjuk be. 

Ha szentelsz rá egy kis időt és elolvasod a helyekről a leírásokat, jobban megismered ezt az országot, rájössz, hogy mennyi csoda vár itt rád és könnyebben ki tudod választani, hogy mely helyeket szeretnéd majd személyesen is megnézni. Én azt szoktam mondani, hogy itt minden van, amiért mások több országba is el kell hogy utazzanak. Ősi városok és romok (Anuradhapura, Polonnaruwa), különleges természeti képződmények (Sigiriya, Dambulla), hatalmas hegyek vízesésekkel (Ella), az angol gyarmati időket idéző település és a tea hazája (Nuwara Eliya), Szent helyek és vallási központok (Kandy, Adam's Peak, Mihintale,...), benszülöttfalu a dzsungelben, a Világörökség részét képező Sinharaja esőerdő, vadrezervátumok- szafarik (Yala, Minneriya, Udawalawe, Wilpattu,...) és állatparkok (Pinnawella elefántárvaház), botanikus kertek (Peradeniya), gyönyörű, aranyhomokos trópusi tengerpartok (Unawatuna, Hikkaduwa, Mirissa, Trincomale, Negombo,...), ódon hangulatú óvárosok (Galle, Negombo,...), máig élő ősi kulturális örökségek (Kandy dancing,...)  koralzátonyok (Hikkaduwa, Trincomale,...), különleges állat és növényvilág, óceán hatalmas hullámokkal a vizi sportok kedvelőinek és nem utolsó sorban Sri Lanka partjainál a világon csak kevés helyen látható kékbálnák vonulását is meg tudjuk csodálni.

Ezekről a helyekről találsz alább információkat... 

 

                                          Adam's Peak                         Kandy                              Negombo                          Udawalawe

                                          Anuradhapura                       Kitulgala                          Nuwara Eliya                     Unawatuna

                                          Colombo                               Koggala lake                    Peradeniya                       Vijaya        

                                          Dambulla                               Mihintale                          Pinnawella                        Wilpattu      

                                          Ella                                        Minneriya                         Polonnaruwa                    Yala    

                                          Galle                                      Mirissa                             Sigiriya                                 

                                          Hikkaduwa                             Mount Lavinia                  Sinharaja

 

 

ADAM’S PEAK, avagy az ÁDÁM-CSÚCS a "Szent Lábnyom" hegye

Sri Lanka központi hegyvidékén magasodik a több, mint kétezer méteres, kúp alakú hegy, az Ádám-csúcs, melyet négy világvallás egyaránt szent zarándokhelyeként jegyez. Az Adam's Peak, szingaléz nevén Siripada hegycsúcsot (2.243 m), ősidők óta tisztelet övezi. A krónikák szerint több uralkodó is ellátogatott a zarándokút végállomásához, ami a hegytetőn lévő 2 méter hosszú sziklamélyedés. A buddhista hívők szerint Buddha lábnyoma, a hinduk szerint Síva lábnyoma, de a muzulmánok és a keresztények is szent helyként tekintenek rá. A hiedelem szerint Ádám a paradicsomból való kiűzetése után, itt lépett először a földre. 

A kivilágított, de nagyon fárasztó út hossza ugyan "csak" 7 km, de a szintkülönbség több mint 1.000 méter. A több, mint 7.000 különböző magasságú lépcsőfokból álló út alsó része kevésbé meredek, de az utolsó szakasz igazi kihívást jelent. A túrát úgy kell időzíteni, hogy napfelkelte előtt felérjünk a tetőre, de ne sokkal korábban, mert fent elég szeles az idő. A napfelkelte a hegycsúcson gyönyörű! A zarándokok néma csendben figyelik az aranyló napsugarak feltűnését, miközben a szerzetesek először dobszóval, majd kagylókürt hangjával üdvözlik az új nap kezdetét.

Az edzettebbek kb. 3 óra alatt, de általában 5-6 óra alatt mindenki fel szokott érni a hegytetőre. Kisebb-nagyobb pihenőkkel, kitérőkkel, mert útközben rituálék várják az utazókat, illetve ingyenes fejmasszázst is kaphatnak a megfáradt zarándokok. Az út mentén kis bodegák kínálják portékájukat, de szinte a csúcsig felérve meg-meg tudunk állni egy kis frissítőre, vagy valami harapnivalóra.
Az első 3/4 órában azt hittem már túl vagyunk az út negyedén, amikor megérkeztünk az Adam's Peak kapujához és kiderült a túra csak most indul . Az út felfelé tényleg elég fárasztó, mert a lépcsőfokok nagyon különbözőek és nagy a szintkülönbség. Kb. 2.000 méternél kicsit meg is szédül az utazó, de korlátokba kapaszkodva, semmi baj sem érheti. Őrületes hangulata van az egésznek, azt meg kell hagyni. Zarándokok ezrei tartanak felfelé és lefelé. Sok idős, 80 év feletti ember is megteszi az utat, bár ők a lépcsőkön meg-meg alszanak picit, majd folytatván az útjukat, sokszor több nap alatt érnek fel a csúcsra. Sok mozgássérült ember is útnak indul és ezt látván eszem ágában sem volt feladni és nem felmenni. Nem tudom, hogy a hely varázsa, energiája, az eufória, vagy az a sok ember akarata, - hogy igenis felmegy a csúcsra - ad az embernek erőt, de szó szerint felfutottam a hegyre, fáradság, lihegés nélkül. Bár a víz folyt rólam és meg is mosolyogtam a helyieket, akik úgy be voltak bundákba, pulóverekbe, plédekbe, bundás sapkába bugyolálva, mintha Alaskában lettünk volna. Ők meg persze rajtam nevettek, hogy a fehér nő a végén egy szál pólóban, fut fel a hegyre, nehogy lekésse a naplementét. 
Fent úgy érzi az ember magát, mintha szó szerint a világ tetején lenne. (A tetőn nem használhatunk cipőt, így mindenképpen vigyünk magunkkal zoknit, mert fagyosan hideg a kő!) A napfelkelte pedig egyszerűen meseszép.
Gondoltam, hogy nehéz lesz, de arra álmomban sem gondoltam, hogy a visszaút lesz nehezebb. A lábaim visszafelé saját életet éltek és a végén már alig bírtam rakosgatni őket. Világosban visszanézve a csúcsra, olyan hatalmasnak, távolinak tűnt, mintha a Mount Everest lett volna. Gondoltam is, hogy nem vagyok normális, hogy önszántamból így kínozom magam, de ezt az élményt semmi pénzért nem szerettem volna kihagyni és jelentem MEGÉRTE!!!... 

Az Ádám-csúcs decembertől májusig vonzza a legtöbb látogatót és zarándokot, ugyanis az ezt megelőző és az ezt követő hónapokban a heves esőzések, az erős szél és vastag ködfelhő megnehezíti a többórás mászást.

(Szigeti Bogdán Ramóna)

 

ANURADHAPURA SZENT VÁROSA (a szingaléz királyok egykori fővárosa)

Colombótól 200 km-re, északra fekszik Anuradhapura, amely egykor másfél évezreden keresztül a szingaléz királyok szent fővárosa, egyben a buddhista világ egyik legfontosabb központja volt. Nem csak hosszú történelme , de kiterjedése miatt is ez a legjelentősebb ősi királyi város az országban. 

A Malwatu folyó partján fekvő romterület, a rengeteg látnivaló felfedezésére érdemes szánni egy egész napot. A várost Pandukabhava alapította az i.e. 4 században, majd unokája, Devanampiya Tissa király uralkodása idején következett be, Sri Lanka történetének egyik legfontosabb eseménye, a buddhizmus érkezése a szigetre. Anuradhapura városát hatalmas védőfalak vették körül, s a korabeli világ egyik legbonyolultabb csatornarendszere szabdalta keresztül. Ehhez a vizet hatalmas víztározó medencék biztosították. Később a város számos tamil inváziót átvészelt, míg végül a politikai-kulturális központ Polonnaruwába helyeződött át. A dicsőséges múltú város egykori fényét hűen tükrözi a palotaépületek, kolostorok és mesterséges medencék maradványai. Ezeken túl itt találhatóak Sri Lanka leginpozánsabb sztúpiái is: Ruvanyelisaya, a Mahasena király által emeltetett, 122 méter magas Jetavanarama, Sri Lanka legelső dagobája, a Buddha kulcscsontja fölé emelt Thuparama; az egykor kiterjedt kolostorkomplexum középpontjában magasodó Abhayagiri dagoba. Anuradhapura további nevezetessége a Samadhi Buddha, egy a Buddhát meditációs pózban megörökítő kőszobor, mely a buddhista szobrászat egyik mesterműve. Ugyancsak itt áll a Sri Maha Bodhi, az ősi bódhi-fa, mely a legenda szerint annak a fának egy hajtásáról fakadt, amely alatt Buddha elérte a megvilágosodást.

Azoknak, akik a műemlékek mellett szeretik a látványos ünnepségeket, a színes forgatagot, célszerű valamelyik vallási fesztivál idején Anuradhapurába látogatniuk: áprilisban telihold idején, amelyet a Szent Bó-fánál tartanak. Esetleg a júniusi holdtölte napján, vagy a július-augusztusban tartott Daramiti Perahera idején. A decemberi holdtölte idején is sok az érdekes látnivaló. 

 

COLOMBO a nyüzsgő nagyváros

A nyugati parton fekvő Colombo az ország legnagyobb városa és egyben kereskedelmi és pénzügyi központja, valamint legfontosabb kikötője is. Sri Lanka kulturális sokszínűségének szimbóluma. Ez az a hely, ahol változatosan keverednek a gyarmati építészet jegyeit magán viselő épületek és a modern felhőkarcolók, a helyi dialektusokban beszélő emberek és a külföldi üzletemberek. 

Akik szeretik a nyüzsgést és a kulturális kavalkádot, akik képesek felfedezni mi rejlik a felszín alatt, azok kedvelni fogják ezt a lüktető várost. 

A koloniális időszak emlékeit és a modern világ építményeit is felvonultató város hosszú évszázadokon keresztül az Indiai-óceánt járó kereskedők fontos kikötője volt a Keletet és Nyugatot összekötő tengeri kereskedelmi útvonalon, az úgynevezett Tengeri Selyemúton. A 8. században arab kereskedők alapítottak kolóniákat a város környékén, majd 1505-ben feltűntek az első portugál hajók a sziget partjainál, s fontos előjogokat szereztek maguknak a szingaléz uralkodóval kötött egyezmények révén. A 16. század közepén, a portugálok elleni erők mellé álló hollandok, Colombo 1656-os elfoglalása után, ellenőrzést nyertek Sri Lanka leggazdagabb fahéjtermő vidékei fölött, s a várost a Holland Kelet-Indiai Társaság jelentős központjává szervezték. A hollandokat váltó angolok 1815-ben a brit koronagyarmat, Ceylon "fővárosává" tették Colombot. Colombo legfőbb látnivalói közé tartoznak a gyarmati korszak emlékei, köztük a portugálok által alapított erőd körzete. Az erődítmény egykor vastag falai mára eltűntek, helyet adva a növekedő és fejlődő városnak, s napjainkban itt találhatóak a legfőbb kormányzati hivatalok, a legelegánsabb szállodák, valamint a körzet legrégebbi épületei, a holland kórház, az Elnöki Rezidencia és az a régi, holland ház, mely ma a Holland Múzeumnak ad otthont. A brit gyarmati időszak hagyta hátra a legtöbb emléket, közéjük tartoznak egykori hivatali épületek, bankok, a régi posta és a Grand Oriental Hotel épületei. Az erőd körzetétől délre, a tengerpart mentén nyúlik végig a Galle Face Green sétánya, mely a brit idők lóversenytere volt, ma kedvelt szabadidős központ. Városrészeit tekintve Pettah a város nyüzsgő szíve. Olyan mint egy méhkas, hiszen itt hajnaltól napnyugtáig tart az alkudozás, nincs olyan termék, ami ne lenne kapható a bazárban. Pettahtól teljesen eltérő képet mutat a Fort városrész, amely régen a holland és a portugál gyarmatosítók központja volt, ezt jól tükrözi néhány gyarmati stílusú épület is. A Fort mára a bankárok és a kereskedők székhelyévé vált. Itt található Sri Lanka saját ikertornya és jó pár luxusszálloda is. A Galle Face Green számít Colombo játszóterének. Hétvégeken illetve amint lemegy a nap a terület megtelik kite-osokkal, krikettezőkkel, piknikezőkkel, kirándulókkal és szerelmespárokkal. Colombo szolgál helyszínéül a világhírű "Tea aukciónak", és még számos nevezetesség is megtalálható a városban, mint például a Gangarama buddhista templom, a Városháza, a híres Óratorony, az állatkert vagy a Nemzeti Múzeum. Mindemellett Colombo tekinthető a "vásárlók paradicsomának” is ezernyi bevásárlóközpontjával és boltjával együtt.

 

DAMBULLA Arany temploma

Sri Lanka szívében, a fővárostól 148 km távolságra fekszik Dambulla városa, mely arról nevezetes,  hogy itt található a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt buddhista barlangszentély-együttese, Dambulla Arany Temploma. 

Az UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei. A síkságból 160 méter magasságba emelkedő sziklafalban 5 jelentősebb, és számos kisebb barlangszentélyt alakítottak ki, melyek vélhetően már jóval a buddhista tan Sri Lankára érkezését megelőzően használatban voltak. Mikor Vattajamini Ahhaja király, belharcok és a tamil támadások következtében, i.e. 103-ban menekülni kényszerült királyi székvárosából, Anuradhapurából, a buddhista szerzetesek által lakott barlangok hűs csarnokaiban lelt menedéket. Tizennégy esztendővel később visszaszerezte hatalmát, s a fővárosba való visszatérése után, hálája jeléül, egykori menedékhelyén pazar barlangszentélyeket építtetett. A templom fontos kultikus központtá vált, s az egymást követő uralkodók, évszázadokon keresztül tovább alakíttatták, építették a díszes csarnokokat. Barlangjaiban 2000 négyzetméteren számos falfestmény és szobor található. Öt különálló barlangjában mintegy 150 szobor, köztük a 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót.

 

ELLA a vízesések otthona

Ella 1.050 méteren a központi hegységben fekszik, 68 km-re Nuwara Eliya-tól. Ella, sinhala nyelven „vízesés”-t jelent. Nevét az ott található sok vízesés után kapta. Ella híres a „Grand Ella Motels” teraszáról nyíló látványos kilátásról a környező hegyekre. Gyönyörű kirándulóhely, nem mindennapi látvánnyal! Beszéljenek a képek... Az Ella-hasadékot az itt lévő vendégházból lehet leginkább megcsodálni, de 3 km után a vízesést is elérjük. Útközben tábla jelzi az elágazást a hegyoldalban fekvő Ravana Ella sziklatemplom felé, amit az azonos nevű, lépcsőzetesen lezúduló, gyönyörű vízesés tesz páratlan látvánnyá. A hindu mitológia szerint Ráma felesége, Sita fürdött itt fogsága idején, amikor Ravana király elrabolta őt férjétől.

Ella és Nuwara Eliya-tól nem messze található a sokak szerint legcsodálatosabb táj a szigeten, a Horton Plains fennsík. A 2100 méter magasságban fekvő, természetvédelmi területté nyíilvánított vidékre meredek szerpentin vezet.

 

GALLE ÓVÁROSA (Galle Fort) és ERŐDÍTMÉNYE

Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy Sri Lanka egyik legszebb része a déli partvidék, amit Sri Lankán járva nem szabad kihagyni. Több tucat szebbnél-szebb, különleges beach várja az utazót és mindegyik még is valamelyest más. Mindenki kedvére tud válogatni, hogy inkább a meghitt, csendes gyöngyszemeket, vagy a turisták által nyüzsgőbb partszakaszokat tartja előnyben. Az biztos, hogy errefelé kedvére válogathat és akár minden nap más helyet csodálhat meg ... én mondom megéri.  A déli partvidék legjelentősebb tengerparti települése Galle nyüzsgő városa, ami Colombotól kb. 125 km-re délre található. Eljuthatunk ide a Southern Expressway-en (azaz déli autópályán)és az A2-es úton is.  

Ha elhagyjuk Colombo zsúfolt külvárosát az autópályán nagyon kényelmesen, gyönyörű tájakon keresztül vezet az utunk egészen Galle-ig. Ha az A2-es utat választjuk, akkor kicsit hosszabb menetidővel kell számolnunk, mert elég zsúfolt az úton a közlekedés, viszont kárpótol minket a sok-sok látnivaló, hiszen megannyi településen megy át az út és fel-fel bukkan a csodálatos Indiai óceán is. Ha merészebbek vagyunk és nincs sok csomagunk, érdemes a helyi AC-s kisbusszal megtenni ezt az utat - nagyon nagy élmény és igazán nem drága mulatság. A szigetország délnyugati csücskében fekszik Galle kikötővárosa, mely európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Sri Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. Galle már hosszú évszázadok óta fontos nemzetközi kikötő volt, amikor 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. A portugálok fölött 1640-ben győzedelmeskedő hollandok kiszélesítették a védelmi árkokat, s masszív falakkal övezett, tömör bástyákkal uralt erődöt létesítettek, melynek maradványai ma is a város jelképéül szolgálnak. A galle-i erőd Ázsia legnagyobb, az európaiak által épített erődítménye, valamint az európai és ázsiai kultúrák találkozásának izgalmas, máig eleven hagyatéka. A brit hatalomátvételt követően a kikötőváros elveszítette kiemelt szerepét, mivel Sri Lanka új urai, Galle-val szemben, Colombo-t tették a sziget legfőbb kikötőjévé. Az erődítmény falain belül található óvárosban, azaz a Galle Fortban olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom, amely mellett régi holland temető is elterül. A holland kormányzati irodáknak otthont adó, később New Oriental Hotel néven a fontos utazók számára szolgáló szálláshellyé átalakított épületben ma a minden igényt kielégítő luxusszálloda található. De hangulatos utcácskáit szelve, találhatunk itt múzeumot, kisebb-nagyobb templomokat, kis üzleteket, cukrászdákat, éttermeket, szállodákat, és ha szerencsések vagyunk, egy-egy lopott pillanatban bepillantást nyerhetünk, hogy milyen csodás belsőkerteket rejtenek a házak külső falai. A Galle Fortot erődített faláról pedig gyönyörködhetünk a csodás naplementében.  

 

HIKKADUWA

A nyugati partszakaszon Colombo-tól délre, alig 100 km-re található Hikkaduwa, Sri Lanka legnagyobb tengerparti pihenőhelye, ami leginkább a védett korallzátonyairól híres. A természetvédelmi területnek nyilvánított partszakaszon, a parttól kb. 100 m-re egy a víz szintjéig érő sziklafal megtöri a hatalmas hullámokat és védett öbölt és korallzátonyokat alakított ki a partig. 

Főszezonban üvegfenekű csónakok viszik a látogatókat a parttól csak pár méterre fekvő korallkertek fölé, bár a sokszínű víz alatti világ megcsodálására nem ez a legérdekesebb és leginkább természetbarát megoldás. Szinte mindenhol lehet búvárszemüveget, légzőpipát és uszonyt kölcsönözni, így a parttól csak méterekre fekvő koralltelepek látványában mi is könnyedén tudunk gyönyörködni. A kristálytiszta vízben állva a halak millióikat tudjuk a kezünkből etetni. Ha a fejünket viszont be merjük dugni a víz alá, akkor egy mesevilág tárul a szemünk elé. Ezt a programot kicsik és nagyok egyaránt nagyon szokták élvezni. Pláne, ha kicsit beljebb úszva a sziklafal tövében összetalálkozunk az ott élő két óriásteknőssel, akik annyira barátságosak és megszokták már az emberek jelenlétét, ezért szívesen úsznak velünk, vagy engedik, hogy megérintsük őket. A vállalkozó kedvűek akár könnyűbúvár-felszerelést is bérelhetnek, így megtekinthetik a mélyebb vizek látnivalóit is. Sajnos a korallzátonyokat nagyon megtépázta  2004-es cunami, mivel nem csak a hatalmas erejű hullámok okoztak pusztítást az élővilágban, hanem a visszavonuló víz után hátramaradt törmelék, hulladék is. Hikkaduwa a fiatalok, a sportkedvelők körében igazán népszerű, így a turistaszezonban esténként határozottan érezhető egyfajta „európai” pezsgés. Egy másik partszakasz a hatalmas hullámok miatt a szörfösök paradicsoma.

 

KANDY a „Szent Fog” városa

A "Hegyi Főváros" (XVI.-XIX.sz.) - a Világörökség részeként is számon tartott festői szépségű Kandy, az ország második legnépesebb városa, Sri Lanka kulturális fővárosa. A csaknem pontosan a sziget közepén található város, hegyekkel, dombokkal, völgyekkel, folyókkal, tavakkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel, teaültetvényekkel körülvett tágas völgyben fekszi, 490 méter magasságban, központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tóval.         

A szingaléz királyok utolsó fővárosa az ország legszebb településeként is ismert. A szingaléz nevén, Maha Nuvara (Nagy Főváros), is ismeretes város mind a portugál, mind a holland időkben megőrizte függetlenségét, míg végül 1815-ben angol fennhatóság alá került. Itt található az egyik legnagyobb buddhista zarándokhely a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik. Az épület eredetileg Királyi Palota volt. A templom mindmáig a buddhizmus egyik legfontosabb kultikus központja és szent zarándokhelye. Az ereklye a 4. században került Sri Lankára, majd az akkori fővárosban Anuradhapurában helyezték el, s évente díszes ünnepséget szerveztek tiszteletére, a kedvező termés, és az ehhez szükséges esők érdekében. A Szent Fog végül Kandybe került, de a hagyomány szerencsére nem szakadt meg. Minden év július-augusztusában megtartják a rendkívül látványos Szent Fog körmenetet (Esela Perahera), amely során pompás díszekbe öltöztetett elefántok hátán hordozzák körbe a szent ereklyét, s a felvonulást táncosok, zenészek és tűztáncosok kísérik. Kandy további érdekességei: a Lankatilaka templom, mely a tradicionális szingaléz templomépítészet gyönyörű példája; a hindu és helyi, szingaléz istenségeknek felszentelt Dodanwela Devale (szentély) és Embakke Devala. Érdemes felmenni a város domboldalán álló Buddha szoborhoz is, ami kilátóként funkciónál, így madártávlatból gyönyörködhetünk a város panorámájában. Az esti órákban kezdődő Kandy Dancing előadást sem szabad kihagyni, ahol tradicionális táncelőadás, tűz és tányérzsonglőrök szórakoztatják a közönséget. A városban a kulturális látnivalók mellett számos lehetőség nyílik a vásárlásra: drágakövek, kézműves tárgyak, selymek csábítják a boltokba a turistákat. A városból érdemes rövid kirándulást tenni Peradeniyaba, Sri Lanka leggazdagabb botanikus kertjébe.

 

KITULGALA "a sziget gyöngyszeme"

Az Adam’s Peak-tól nem messze, a Kelani folyó völgyében haladva, Kitulgala magasságában az úton tábla jelzi azt a folyószűkületet, ahol a „Híd a Kwai folyó felett” c. filmet forgatták 1957-ben. Kitulgala azonban nem csak emiatt kedvelt állomása a túristáknak. Itt van az ország vadvizi evezésre legalkalmasabb folyószakasza is.

Az út mentén több helyen is lehet felfújható csónakot bérelni. Kitulgala, ahogy arra a neve is utal, a kitul-pálma egyik fő termőhelye. Ebből készítik a treacle szirupot és a jaggery-nek nevezett kristályos mézhez hasonló édességet, és nem utolsósorban a toddy pálmabort is. A hegyekben lélegzetelállítóan szép környezet várja a nyugalomra és természetre vágyó turistákat

 

 

KOGGALA LAKE

Galle városától -Matara irányába- 15 km-re található a déli part egyik gyöngyszeme, a sekély vizű Koggala Lake. A nagy területet elfoglaló tó a tengerparttól csak pár kirométerre található. A tó egyik különlegessége, hogy bár alapjában édes vizű természetes tó, de a 2004-es cunami tengeri sós vizet és jó néhány tengeri élőlényt is belemosott a tóba. Így a tó most egyes területein édes, máshol sós vízű. 

A tó partján szállodák, fűszerkertek, kígyófarm található. A tóban több sziget is van, ahová evezős, vagy motoros kis katamarán csónakokkal lehet eljutni. A szigetek és a tó partján Mangrove fák vannak, élőhelyet biztosítva az ott élő állatoknak, madaraknak. Ha egy kis csendre, békére vágyunk és szeretnénk gyönyörködni a természet szépségében, mindenképpen érdemes evezős csónakokba pattani és átevezni a szigetek valamelyikére. Az egyik szigeten egy Buddhista szerzetesrend él. A turisták meg tudják nézni a sziget kis templomát, ami gyönyörű szobrokat, falfestményeket rejt magában, -mint általában minden Buddhista templomban- Buddha életéről. A templom faragott faajtaja is gyönyörű, gazdagon díszitett. A másik sziget a fahéj sziget. Egy több generációs család él évtizedek óta a szigeten, akik fahéjtermesztéssel foglalkoznak. (A világ fahéj készletének nagy részét Srí Lankán termesztik.)  Szívesen látják az utazókat, akiknek megmutatják a fahéj cserjét és, hogy milyen módon készítik belőle a finom fahéj fűszert. Aki szeretne, itt vásárolhat igazi, kézi készítésű fahéjörleményt, fahéjrudat, vagy fahéjolajat. A szigettúrák végeztével mindenképpen érdemes egy kis sétát tenni a gyönyörű Ananda fűszer és gyógynövénykertben, ahol ayurvedikus szakember mutatja be a kertben található növényeket és elárulja azok minden titkát, azaz milyen problámára és, hogyan használjuk őket. A kert gyógynövényboltjában mindenféle természetes szert tudunk vásárolni egészségünk támogatására.

 

MINNERIYA NEMZETI PARK

Habarana és az egykori királyváros, Polonnaruwa között fekszik a Minneriya Nemzeti Park, ahol örökzöld erdők és áthatolhatatlan bozótos területek váltogatják egymást, s ahol testközelből megtekinthetőek a szigetország élővilágának olyan jellegzetes képviselői, mint az elefánt, a leopárd, a pettyes szarvas, a számbárszarvas, az ajakos medve, vagy a szalagos varánusz.

 Viszont a Minneriya víztározó körül kialakított rezervátum első sorban gazdag madárvilágáról ismert. Sok elefánt is él itt, akiket néha napközben is lehet látni az útmenti erdőkben.

A 3. századból származó víztározót a 19. század végén állították helyre, vizét az ókori Sri Lanka egyik legnagyobb műszaki alkotása, az Elahera-csatorna révén kapja a távoli Kantalai-víztározóból. A Minneriya Park cserjéseiben, ritkás erdeiben többek között makákók, számbárszarvasok és kisebb számban, de leopárdok is élnek.

A 8.890 hektárnyi területet, kizárólag szervezett dzsipes szafari keretén belül lehet bejárni. A látogatásra június és szeptember között, a kora reggeli órákban vagy szürkületkor próbáljunk sort keríteni. A terület történelmi jelentősséggel is bír, hiszen a középpontjában található a Mahaszéna király által a 3. században építtetett Minneriya víztározó. A száraz évszakban a víztározó környéke egyedülálló helyszín a fürdőző elefántcsordák, valamint a park gazdag vízi madárvilágának megtekintéséhez. 

 

MIHINTALE  a „Tan Szent Hegye”

Az egykori királyváros, Anuradhapura közelségében magasodik Mihintale szent hegye (a szingaléz jelentés szerint “Mahinda hegye”), a szingaléz buddhizmus szülőhelye és fontos zarándokhelye. 

A hagyomány szerint ez volt az a hely, ahol a buddhizmus legfőbb patrónusának, Asóka királynak szerzetessé lett fia, Mahinda, Indiából a szigetre érkezvén bevezette Dévanampija Tissza királyt a Tan rejtelmeibe. A találkozó oly nagy hatással volt a királyra, hogy a buddhizmus elszánt követője lett, s kolostort, valamint szerzeteslakokat létesített a hegyen.

Mihintale legfőbb látnivalói közé tartoznak az egykori kórházépület, refektórium és kolostor romjai; a későbbi királyok által építtetett műemlékek, így a Kantaka Cetija gyönyörű faragásokkal ékesített sztúpája, az Ambasthala dagoba (“Mangó-fa dagoba”), a hegy csúcsán álló Maha Szaja sztúpa, a Nága Pokuna (“Kígyó-medence”), a faragott oroszlánnal díszített Sinha Pokuna (“Oroszlán-medence”); a tanításnak egykor helyet adó terasz, valamint a Mahindának hajlékul szolgáló barlang (Mihindu Guhawa).

 

MIRISSA BEACH

Mirissa Galle-től 36 km-re található Matara irányában. A déli partszakasz egyik legszebb tengerpartja a romantikus Mirissa beach, igazi turista paradicsom. Fehér homokos part, tiszta világoskék víz és fehérlő habok, … egyszerűen gyönyörű. Több kis szikla által védett rész van a vízben, így akár az úszni nem tudok részére is biztonságos a fürdőzés itt.

Mirissa arról is híres, hogy a parttól beljebb, a tengeri hajózási úton túl van a kék bálnák vonulásának útvonala. November és március között, a hangulatos kikötőből a kora reggeli órákban hajók indulnak útra, fedélzetükön a sok kíváncsi túristával, hogy átélhessék azt a ritka pillanatot, - amit a világon csak nagyon kevés helyen lehet átélni -, hogy testközelből lássanak egy monumentális méretű kék bálnát, amint felúszik a víz felszínére levegőt venni. A hajók kapitányai és személyzete figyelmesen fürkészi a kék óceánt, hogy meglássák a vízből az ég felé feltörő vízsugarat, ami azt jelzi, hogy a bálna a felszín közelében van. A levegő vételt követően azonban gyönyörű mozdulattal farokuszonyait kiemelve a vízből ismét lebukik a mélybe, ahol 20 percet tölt a következő levegővételig.

A hajók kapitányai könnyen szavatolják a program sikerességét, hogy amennyiben nem látunk bálnát, úgy másnap ingyenesen visznek ki minket a nyílt óceánra, hisz alkalomadtán akár 4-6 bálnát is lehet látni, illetve a hajó mellett úszó delfincsapatot. Az élmény felejthetetlen garantálom, nem szabad kihagyni!

MOUNT LAVINIA és a DEHIWALAI  ÁLLATKERT

Mount Lavinia Colombo külvárosi részén, a várostól mindössze 12 km-re délre helyezkedik el. Aranyhomokos partja már a gyarmati időkben is az egyik legismertebb és legkedveltebb strandnak számított. Itt található Sir Thomas Maitland kormányzó háza, amely ma már a méltán híres Mount Lavinia Hotel részét képezi. A kolonális stílusban épült hófehér szálloda, a Mount Lavinia Hotel dombtetőre épült, így gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra, illetve az északra elhúzódó városra. 

Sir Thomas Maitland 1805-1811 között volt Sri Lanka kormányzója. Palotáját 1805-ben építette meg Galkissa-ban (Mount Lavinia). Kormányzósága alatt beleszeretett egy portugál és szingaléz szülőktől származó táncoslányba, akit Lovinának hívtak. Az építkezés során elrendelte, hogy hozzanak létre egy titkos alagutat a palota borospincéje és szerelme közelben elhelyezkedő háza között. Sir Thomas 1811-ben elhagyta a szigetet és Málta kormányzója lett. Bár a szerelem véget ért, kormányzók váltották egymást, és a csendes óceánparti városka az idő haladtával egy modern, nyüzsgő várossá fejlődött,  a szerelmi történetet mégsem felejtették el a helyiek és a város neve Galkissa-ból  Mount Lavinia lett, így emlékezve a gyönyörű Lovinára és történetére.

A Mount Lavinia-i kirándulás részeként, kellemes program lehet kitérőt tenni a dehiwalai állatkertbe. Colombotól a Dehiwala-csatorna választja el a hasonnevű déli elővárostól, ami egybeépült Mount Laviniával. A 19. század végén, a brit időszakban létrehozott állatkert az egyik legszebb Ázsiában. A 22 hektárnyi területet gondosan, a környező dombvidék zöldjébe harmónikusan illeszkedve alakították ki. A terebélyes fák, bokrok közül szinte állandóan virágzik valamelyik, kivételesen szép környezetet teremtve a mintegy 2000 itt élő állatnak. A gyűjteményben természetesen megtalálható aSri Lankán honos összes nagyvad, de számos, a világ más részeiből származó állat is (pl.: orángután, gorilla). A dús növényzet révén sok esetben úgy tűnik, mintha az állatok természetes környezetükben élnének. Gazdag és látványos az akvárium is, amelyben a több mint 500 halfaj mellett, tengeri rákokat, élő korallokat, tengeri csillagokat és rózsákat mutatnak be.

 

NEGOMBO

Negombo Colombo-tól 35 km-re, a Nemzetközi Bandaranaike Repülőtértől pedig mindössze 12 km-re helyezkedik el.Jellegzetes halászfalu, mely ideális kiindulópontja vagy akár végállomása lehet a Sri Lanka-i nyaralásnak. Negombo a portugál gyarmatosítás időszakában vált fontos kereskedelmi a környéken termesztett kitűnő minőségű fahéj révén. A lagúna északi partján lévő földnyelven kis erőd épült az arab kereskedők, majd később a hollandok távoltartása érdekében. 

A  kis halászfaluból nyüzsgő óceánparti várossá fejlődött Negombo-ban is láthatók a régi idők gyarmatosítóinak nyomai, mint például az előbb említett erőd, vagy a portugálok által épített templomok, lakóházak. Negombo ma igazi halászváros, a nyílt tengeren és a lagúnán kifogott halmennyiség biztosítja a lakosság jelentős részének megélhetését. Szép látványt nyújtanak a homokos partra kihúzott halászhajók: az egyetlen fatörzsből kifaragott, kitámasztóval épített katamaránok és a színes – gyakran motorral felszerelt – korszerűbb csónakok. A parton sokféle hálóra teregetve szárítják az ujjnyi hosszúságú apróhalakat. Itt található az ország legnagyobb halpiaca, ahol naponta vannak árverések. Itt nem csak a halászatból élő emberekkel ismerkedhetünk meg, de a trópusi óceán halainak közel teljes skálájával is – kezdve a különféle cápafajtáktól a tintahalakon át a rájákig. Minden év júliusában itt rendezik meg a halászok fesztiválját. Ha Negombo-ban járunk érdemes megnézni a holland erődöt és számos szép katolikus templomát, legfőképpen a legszebb falfestményeiről híres Szent Mária templomot (St Mary’s Church) a városközpontban, illetve a buddhista vallás emlékművei közül a várostól keletre fekvő Angurukaramulla templomot, amit a 6 m hosszú fekvő Buddha szobra miatt érdemes felkeresni. Népszerű üdülőhelyek a Negombo-tól északra fekvő Waikkal és Marawila települések, melyek homokos, pálmafás strandjaiknak és igényes szállodáiknak köszönhetően számos turistát vonzanak a környékre. A közeli Mahawewa a batikkészítésről ismert. Az út mentén egymást követőüzletekben sokkal jobb áron lehet batikolt ruhákat kapni, képeket venni, mint a fővárosban vagy egyéb turistaközpontokban.

 

NUWARA ELIYA a „tea országa” és a „fények városa”

Nuwara Eliya a „tea országa” és a “fények városa”, vagy ahogy manapság nevezik, “Kis Anglia”, az ország legmagasabban fekvő városa (1890 méter). Itt a levegő mindig tiszta, hűvös (10–15 °C), sokszor ködös és esős. Érdemes tehát berakni egy pulóvert és egy esőkabátot is a csomagba, ha ide utazunk. A hegyek közötti völgy, ahol a város található, a 19. század közepéig sűrű erdővel benőtt, vadállatokkal teli lakatlan vidék volt. Ekkor a britek felfedezték a magasan fekvő, de sík és hűvös terület kiváló adottságait és az európaiak körében igen népszerű várossá tették Nuwara Eliyát. 

Sir Edward Barnes kormányzó 1828-ban népszerű gyógyfürdőt hozott létre, Sir Samuel Baker az ismert vadász pedig 1856-ban farmot alapított itt, ahol a hűvös klímát kihasználva meghonosította az eddig itt ismeretlen európai zöldség- és gyümölcsféléket. Kezdeményezésüket siker koronázta, népszerű gyógyüdülőhely lett a városból, ráadásul Nuwara Eliya az ország zöldséges kertjévé is vált. Nuwara eliya ma is egy európai üdülőhely benyomását kelti hatalmas parkjaival, az utakat szegélyező tűlevelű fákkal és nem utolsó sorban épületeivel. A lakóházak legtöbbje az angol fennhatóság idején épült „Old English” stílusban, favázas szerkezettel és szép virágos kerttel. A város házai, a golfpályája, a Viktória Park így mind a gyarmati időket idézik.

Az angol gyarmatosítók kikapcsolódni jártak ide, de a sziget tehetősebb lakossága a mai napig itt tölti szabadságát. Felejthetetlen emléket hagynak az erre járókban az idevezető út csodálatos vízesései, hegyei, és világhírű teaültetvényei. Nuwara Eliya ideális kiindulópont a hegyvidék megismerésére. Látnivalói között említendő a  Gregory tó, a Hakgala Botanikuskert, a Horton Plans Nemzeti Park félelmetes látványt nyújtó, de egyben gyönyörű  Világvégével (World's End), a Devon vízesés, az Adams Peak (Sri Pada)  zarándokút, a Ceylon-i sörfőzde, a teaültetvények és a teagyár. Mindenképpen szakítsunk időt egy teagyár-látogatásra, hiszen szerte a környéken nyitott kapukkal várják a turistákat az üzemek. Mindenütt részletes és érdekes bemutatót adnak a teáról, a belőle készült termékekről, és persze kedvező áron lehet vásárolni teafüvet – ami kiváló ajándék lehet az otthoniaknak.

A teáról…

Miután a 19. század második felében a kávéültetvényeket egy járvány teljesen kipusztította ceylon földjeiről, kényszerűségből teacserjékkel ültették be a parlagon maradt domboldalakat. A teatermesztésnek ideális feltételeket kínált a központi hegyvidék, ez a növény ugyanis a magashegyi levegőt, a meleg klímát és a lejtős terepet kedveli. A teabokor, amennyiben nem metszik vissza, akár 10 méter magas is lehet, de általában nem engedik 1 méternél magasabbra nőni. Az országban (és a világon) termesztett összes teaféle - leszámítva a különféle gyümölcsös és egyéb ízesített teákat – egy és ugyanazon növényfajtából származik. A teák közti különbség elsősorban a levelek feldolgozásából adódik: a szárítás és a fermentálás mikéntje alapvetően meghatározza a teafű minőségét. De különbséget teszünk tea és tea között annak alapján is, hogy a levél a növény mely részéről származik (a növényen felfelé haladva egyre értékesebbek a levelek, a legjobb minőségű teát a csúcsrügyek adják).

 

PERADENIYA a királyi botanikus kert

Sri Lanka legnagyobb és legszebb botanikus kertje Kandy közelében, Peradeniya városában található. A park létrejötte a 14. századra tehető; a Mahaweli folyó által körbeölet földdarab a kandy uralkodók kedvelt pihenőhelye volt, majd az egykori királyi park helyén hozták létre az angolok a botanikus kertet. 1824-ben nyitotta meg kapuit és ma már a világ leghíresebb trópusi botanikus kertjei között tartják számon. A főbejáratnál magasodó hatalmas mahagóni fa csak az első a látnivalók sorában. A fűszerkerttől a pálmakerten át a bambuszfélék sokaságáig rengeteg, az európai látogató számára ismeretlen növény található itt. Az „ínyencek” pedig biztosan értékelni fogják a gyógynövénykertet, az orchidea-házat, vagy a különlegességnek számító fa-gyűjteményt, melynek darabjait az ide látogató hírességek ültették. Érdemes legalább egy fél napot itt tölteni, hogy be tudjuk járni kényelmesen a kertet és meg tudjunk csodálni minden itt ránk váró érdekességet. 

 

PINNAWELA az ELEFÁNTÁRVAHÁZ OTTHONA

Mára az egyik leglátványosabb turistalátványossággá nőtte ki magát a Kegalle-től néhány kilométerre található Pinnawella-i Elefánt Menhely (Elephant Orphanage). Több tucat elefántot gondoznak itt ebben az állami intézetben. Az árvaházat az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére hozták létre. 

A rezervátum területén nemcsak az elefánt-bébik, de a felnőtt állatok is szabadon kószálhatnak, természetesen a gondozók folyamatos felügyelete mellett, nehogy véletlenül veszélyeztessék a túl kíváncsi látogatókat. Alapítása óta számtalan elefánt talált itt otthont magának. Külön élmény végignézni az elefántok etetését, főként a cumisüvegből ivó elefántcsecsemőket (ezekben mi is részt vehetünk), majd utána az elefántcsorda frissítő fürdőzését a közeli folyóban. Pinnawela (vagy Pinawala) városkában napjában kétszer megáll egy időre az élet. A forgalmat leállítják, az árusok kiállnak a boltjuk ajtajába, a turisták izgatottan várják az elefántfürdetéshez levonuló hatalmas csordát. Ilyenkor látványos menetben ballagnak kicsik és nagyok a közeli Maha Oya folyóhoz, hogy két órán át élvezzék a vizet, a lubickolást. Akinek kedve van a városban több lehetőség is kínálkozik kipróbálni, hogy milyen elefántolni egy igazi, hatalmas elefánt hátán. Sőt, akár a közös „fürdőzést” is ki lehet velük próbálni (lásd a kép bal alsó sarka J )

Nem nehéz a látogatást úgy időzíteni, hogy az alábbi programok valamelyikének szemtanúi legyünk:

8:30 - a park nyitása         9:15 - etetés        10:00 - levonulás a folyóhoz fürdőzésre          12:00 - visszavonulás a parkba  

                                           13:15 - etetés        14:00 - levonulás a folyóhoz fürdőzésre          16:00 - visszavonulás a parkba            17:00 - etetés         18:00 - a park zárása

Ezt a programot semmiképpen sem érdemes kihagyni, ha Sri Lankán jársz :)

 

POLONNARUWA ősi városa

A város Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet. Miután a dél-indiai, tamil Csóla-dinasztia a 10. században győzedelmeskedett Anuradhapura fölött, előbb megszilárdította hatalmát, majd a fővárost Polonnaruwába helyezte át. 1070-ben a szingaléz király, Vidzsajabahu kiűzte az idegen hódítókat, ám fővárosát ő is ugyanitt rendezte be, s nem tért vissza a hagyományos királyi központba, Anuradhapurába. A város igazi aranykora Vidzsajabahu unokája, Parakrambahu király uralkodása alatt következett be. 

A király három súlyos fallal vette körül városát, ahol zöldellő ligeteket, palotaépületeket és szentélyeket létesített, valamint rendkívül fejlett csatornarendszert építtetett, melynek bizonyos részei mindmáig használatban vannak, s éltető vízzel látják el a környék rizsföldjeit. Ám rövid virágzása után a folytonos támadásoknak köszönhetően hamar hanyatlásnak indult. A rövid, de viharos történelme ellenére nagyon sok építészeti emléket hagyott hátra. Egykor Sri Lanka középkori fővárosa volt, napjainkban műemlékek, szobrok, régi templomok széles tárháza. A romok között sétálgatva egy időutazáson érzi magát az idelátogató. A helyszín legizgalmasabb látnivalói közé tartozik a három különálló víztározó összekapcsolásával kialakított monumentális Parakrama Samudraja(“Parakrama tengere”), melynek méreteit jól mutatja nevének jelentése is; a királyi palota impozáns maradványai; a lótuszokkal ékesített, mívesen faragott királyi fürdő; a Gal Vihara (Kőtemplom) komplexuma az egyik legjelentősebb látnivaló, ahol három nagyméretű, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szoborban gyönyörködhetünk (álló, ülő és fekvő Buddha). Polonnaruwaban a történelmi emlékeken kívül számos szakrális hely is található, mint például Síva Temploma, aLankatilaka-templom, aVatadaga kör alakú ereklyeház(sztúpa), a Galpotha (Kő Könyv) a 8 méter hosszú és 4,3 méter széles gránit kőtömb és a régi Szent Fog Templom romjai, a Buddha fog-ereklyéje fölé emelt Atada Ge vagy az 54 méter magasRankot Vihara dagoba. Polonnaruwa ma Sri Lanka egyik legfontosabb régészeti területe, s egyben az ország egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező helyszíne.  

 

SIGIRIYA ősi városa

Sigiriya, vagyis „Oroszlánszikla” Sri Lanka egyik legizgalmasabb műemléke. A síkságból meredeken kiemelkedő sziklatömb, az egyik legemlékezetesebb hely a Sri Lankára látogató turisták számára. A 200 méter magas szikla tetejére, Kasyapa király építette bevehetetlen fellegvárát az V. században, ahol 18 évig uralkodott. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer, királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor. 

A szingaléz krónikák legendái szerint, Kassjapa király a trón megszerzése érdekében előbb élve befalaztatta saját apját, majd elüldözte féltestvérét, a trón várományosát. A hatalom megszerzése utáni polgárháború következtében Kassjapa arra kényszerült, hogy hátrahagyja a hagyományos fővárost, Anuradhapurát, s az átmeneti nyugalmat és biztonságot Sigiriya erődítményében lelte meg. Végül az impozáns erődítmény sem nyújtott elegendő védelmet Kassjapa számára, s miután a trón eredeti várományosa, Mogallana, visszaszerezte hatalmát, a helyszínen buddhista kolostor alakult. A buja kertekkel, mesterséges tavakkal körülvett erődítmény legfelső szintjére egykor egy hatalmas, kőbe faragott oroszlán száján keresztül vezetett az út, ám mára csupán a helyszínnek nevet adó fenevad mancsai maradtak meg, csonkán is megálljt parancsolva a látogatóknak, hogy elmerengjenek a palota hajdani pompáján. A kolostoregyüttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak, barlangok, a gránitsziklán kialakított függőkertek, teraszok és Ázsia legrégebben tervezett kertjei találhatók. Sigiriya csodái közé tartoznak a mesteri freskók, a tükörfal, az Oroszlán terasz, valamint a Vízikert, valamint a hegy ormáról kínálkozó felejthetetlen panoráma. Sigiriya a világörökség része... és tényleg kihagyhatatlan!  

 

SINHARAYA esőerdő

Az eredeti esőerdők nagy része sajnos mára már eltünt a térképről. A fő ok, hogy a sűrű őserdőket a legtöbb helyen kiírtották, részben a nemesfák iránti kereslet, részben a mezőgazdaság területigénye miatt. Csak a magashegységekben maradtak meg helyenként az esőerdők foltjai, ezeket ma már természetvédelmi rezervátumokként védik. Az ország belsejében érhetjük el az egyik legszebb, legháborítatlan esőerdővel borított vidéket a Sinharaja-erdőséget (Sinharaja Forest Reserve). 

A valaha az egész országrészt beborító hatalmas őserdő 1988-ban vált az UNESCO világörökségi helyszínné. A Sinharaja Esőerdő az egyik máig fenmaradt, természetes dzsungel. A közhiedelem szerint ez lehetett a Sri Lankán élő oroszlánok utolsó élőhelye. A Kukul-Korale-hegység előtt húzódó dombvidéken alig múlik el nap eső nélkül. Az éves csapadékmennyiség 4-5.000 mm. Az állandóan párás, meleg klímában 50-60 m magasra nőnek a szálegyenes fák, lombkoronájukat csak fent terjesztve ki. Lejjebb örök félhomály uralkodik, amit még fokoz az ágakról lecsüngő, élősködő futónövények, liánok tömege. Sri Lanka őshonos emlősállatainak és pillangófajtáinak több, mint a fele, az őshonos madarak közül pedig 20 faj található meg ezen a vidéken. A hatalmas erdőségek valaha bővelkedtek nagyvadakban (elefánt, leopárd), jelenleg már csak őz- és szarvasfélék, vaddisznók élnek itt itt nagyobb számban. A rezervátum reggel 6-tól este 6-ig tart nyitva. A kalandfilmekből ismerős tájjal találkozhatunk itt és tapasztalt túravezetők segítségével túrázhatunk a dzsungelben, patakok, vízesések mellett…

 

UDA WALAWE NEMZETI PARK

A tengerpartok és a történelmi-kulturális látnivalók mellett az egyes körzetekben még érintetlen természet jelenti Sri Lanka egyik fő vonzerejét. Ez elsősorban a száraz övezetre, az ország északi, keleti és délkeleti régióira jellemző, mert a sűrűn lakott déli, illetve nyugati területeken már csak a legnehezebben megközelíthető vidékeken, például a magashegységben maradt meg háborítatlanul az eredeti környezet. Viszonylag korán, már a brit időszakban elkezdték egyes körzetek védelmét, rezervátumként való kijelölését. A rezervátumokat csak szervezett formában lehet meglátogatni. A gyakoribb és olcsóbb a csoporttal való utazás. A turistákat nagyobb dzsipekben viszik lesre, amelyek mindegyikében egy-egy vadőr vigyáz a látogatók és az állatok biztonságára egyaránt. A nemzeti parkban Sri Lanka állatvilágának őshonos fajtáival találkozhatunk, mint az elefántok, vizibivaly, leopárdok és a különleges madárfajták. 

 

UNAWATUNA BEACH

Az Unawatuna Beach a Discovery Channel 2007-es és 2009-es felmérése szerint a világ legszebb beache. A déli tengerpart egyik különleges gyönygyszeme. Kedvelt célpont a turisták körében - még sem egy "tömegnyomor" beach - , de a helyiek is Sri Lanka minden pontjáról, szívesen töltik itt a hétvégéjüket. Unawatuna, Sri Lanka riviérája, Galle mellett található, onnan 10 km-re. Nem véletlenül kapta meg ezt az elismerést, hiszen egy nagyon hangulatos, családias beach. Nincs hosszú homokos föveny a víz és a parti házak között. Nincsenek óriás hotelek a parton. Kis helyi éttermek, apartmanházak és egy-egy exkluzívabb hotel található itt. Ha a parton vacsorázunk valamelyik kis hangulatos étteremben, szó szerint a homokban a víztől pár méterre fogunk ülni. A hullámok szinte a lábunkat nyaldossák. 

Nappal a part a fürdőző túristák strandja, tele sok vidámsággal, nevetéssel  és programmal, de 17:00 után kicsit átrendezik és a napágyak helyére megannyi hangulatosan megterített kis asztal kerül, olajlámpásokkal, gyertyákkal, a romantikus, vagy kellemes óceánparti vacsorákhoz. Péntek este a beachen a Happy Banana restaurantban van ingyenes party, amit ha erre jársz nem szabad kihagyni. Komolyan mondom, hogy még sosem voltam ennyire vidám, hangulatos bulikban, mint amik itt szoktak lenni és ez valószínűleg köszönhető a gyönyörű kilátásnak az éjszakai tengerre, a kristáytiszta csillagos éjszakai égboltnak, a hullámoknak, a jó zenének, a kedves embereknek. Itt nem nézik miben vagy, és kivel, és hogy táncolsz. A lényeg, hogy érezd jól magad és legyél vidám. Ha akarsz a parton a homokban, vagy a hullámokban, vagy a teljesen nyitott étteremben a parttól 10 m-re táncolsz, itt mindent szabad. A víz, itt mindig nagyon kellemes, minimum 28 °C-os. Az öböl megtöri a nagy hullámokat, -így egy-egy szelesebb nap kivételével- kicsik és nagyok egyaránt tudnak fürdeni a gyönyörű, mindig kellemes tengerben. Ezen a környéken sem ritka, hogy este kijön a partra egy óriásteknős és tojásokat rak a homokba, ha nem zavarják meg a turisták a fényképezőgépeik vakuzásával, vagy hangoskodással, akkor testközelből láthatjuk, amit sokan csak a tévében, a természetfilmekben szemlékhetnek meg… és ugye olyan is van, amikor ülünk a parton és a közelünkben egy csomó kis bébiteknős bújik ki a homokból és araszol nagy sebesen a víz felé. Itt él a természet és mi is a részei vagyunk, így rengeteg csoda megtörténhet! 

 

A romantikus WIJAYA BEACH

Az utikönyvek említést sem tesznek Sri Lanka egyik pici kis beachéről a Wijaya beachről, - hisz van ilyen rengeteg sok másik -, de mivel én mutatom be Nektek Sri Lankát és a Wijaya beach a kedvenc beach-em, így nem maradhat ki a látnivalók felsorolásából. 

Persze, ha Colombóban van a szállásod, csak ezért a beachért ne rohanj le a déli partra, de ha Galle – Matara között vagy, mindenképpen érdemes egy napot itt tölteni. Ez a beach egy nagyon pici, szinte a világtól eldugott beach, Unawatuna után pár kilóméterrel Matara felé, de még Koggala előtt. Egy a nevét viselő éttermen keresztül tudsz kijönni a partra, ami kb. összesen 200-250 m széles kis öböl, pálmafákkal, szikákkal. Akár ejtőzz az étterem teraszán a korlát mögül csodálva a kilátást az óceánra, kémlelve az óriásteknősöket, a naplementét, vagy az erre a környékre jellemző gólyalábas horgászokat a nagy szikla közelében, vagy fürödj a kis kövektől elzárt öbölrészben, ez a hely még mindig belopta mindenkinek a szívébe magát. Erre vágyunk a dolgos hétköznapok után, erről álmodozunk a hideg, nyálkás, szürke téli estéken, erre… egy nap a paradicsomban. Sajnos egyre többen rájöttek már erre és a hely kezdi elveszteni a meghitt hangulatát, ahol úgy érzed, itt elbújtál a világ elöl. Ha hétköznapon jössz ki ide, akkor kevesebb a helyi ember, így talán te is megérzed majd a Wijaya beach varázsát.   

 

WILPATTU NEMZETI PARK

Az északnyugati partszakaszon Colombo és Jaffna között található az ország legnagyobb (1085 km²) és az egyik leglátogatottab vadrezervátuma, nemzeti parkja Wilpattu. 

A park tárt kapukkal várja a turistákat, köztük az ökoturizmus híveit. Wilpattu elsősorban a másutt ritkán látható leopárdjairól híres, bár itt sem nevezhető gyakorinak a felbukkanásuk. Részben, mert többnyire kerülik az utakat, a nyílt terepet, másfelől csak körülbelül 50 példány él a rezervátumban. A park további lakói az elefántok, medvék és bivalyok, továbbá tömegesen láthatók majomfélék, szarvasok, őzek, vaddisznók. A háborítatlan tavak környékén gazdag a madárvilág; réce, gém és kócsagfélék lakják ezt a vidéket. A partokon sütkérező krokodilokat is láthatunk, és előfordul a vízben élő, ragadozó varánusz gyík is. A park lakói között találjuk a teknősöket és kígyókat is, melyekkel jóval ritkábban lehet találkozni.

 

 

YALA NEMZETI PARK

A szigetország délkeleti csücskében, Tissamaharama városától 24 kilométerre található Yala Nemzeti Park, Sri Lanka egyik legismertebb nemzeti parkja. A Wilpattu Nemzeti Parkkal együtt az ország legelső és legnagyobb nemzeti parkjai is egyben. 

Yala változatos ökoszisztémáiról, valamint kiemelkedően gazdag és sokszínű élővilágáról híres. Tüskés bozótosok, száraz és nedves erdőségek, lápos vidékek, gazdag vízi élőhelyek, homokos tengerpartok, lagúnák és part menti mangróve-erdők egyaránt előfordulnak. Ez a gyönyőrű terület élőhelyet nyújt elefántoknak, vízi bivalyoknak, cibetmacskáknak, ajakos medvéknek, lóriknak és makákóknak, mocsári és bordás krokodiloknak, tengeri teknősöknek, páváknak, továbbá több mint kétszáz egyéb madárfajnak. A nemzeti park ad otthont a világ egyik legnagyobb leopárd-populációjának. Területén, ahol egykor a Ruhuna királyság virágzott, fontos kulturális emlékek is találhatóak, ezek közül Sithulpahuwa és Magul Vihara kolostorai a legjelentősebbek.