Programajánlataink

Igény esetén a programok egész ideje alatt magyar nyelvű idegenvezető van a vendégekkel!
 

Étkezésre a nap folyamán minden helyszínen lesz lehetőség, - elfogadható árakon - de annak a díja önköltséges, nem foglaltatik benne a programdíjakban, kivéve ahol az külön feltüntetésre kerül (pl. a szigettúrákhoz tartozó szállásokon). 

Az egy napos programok minden belépődíjat, jegyet, kelléket, munkadíjat és utiköltséget tartalmaznak már!

Utazás kis létszám esetén közeli helyekre tuk-tukkal, nagyobb létszám és 35 km-nél távolabbi helyek esetében klímás autóval, vagy kisbusszal.

A túrák az igények szerint változtathatók. Ha esetleg ajánlataink között nem talált Önnek tetsző verziót, küldje el a meglátogatni kívánt helyszíneket nekünk e-mailben és mi összeállítjuk kérése alapján az Ön túráját.  

Egy-egy program csak pár órát vesz igénybe, így igény esetén, akár több ilyen rövid program össze is rakható egy napra. Az ilyen egy napos, de több programot magában foglaló nap esetében az ár kedvezőbb lesz, mintha az összes program árát összeadnánk külön-külön! Kérjen tőlünk javaslatot, ajánlatot!

 

(Az árak tájékoztató jellegűek és USD-ban vannak megadva! Euróban történő fizetés is lehetséges, amihez a Srí Lankán aktuális USD-EURO árfolyamot vesszük majd figyelembe!)

GALLE ÉS GALLE FORT VÁROSNÉZŐ PROGRAM

Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy Sri Lanka egyik legszebb része a déli partvidék, amit Sri Lankán járva nem szabad kihagyni. Több tucat szebbnél-szebb, különleges beach várja az utazót és mindegyik még is valamelyest más. A déli partvidék legjelentősebb tengerparti települése Galle nyüzsgő városa, ami Colombotól kb. 125 km-re délre található. A szigetország délnyugati csücskében fekvő Galle kikötőváros, európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Sri Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. 

Galle már hosszú évszázadok óta fontos nemzetközi kikötő volt, amikor 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. A portugálok fölött 1640-ben győzedelmeskedő hollandok kiszélesítették a védelmi árkokat, s masszív falakkal övezett, tömör bástyákkal uralt erődöt létesítettek, melynek maradványai ma is a város jelképéül szolgálnak. A galle-i erőd Ázsia legnagyobb, az európaiak által épített erődítménye, valamint az európai és ázsiai kultúrák találkozásának izgalmas, máig eleven hagyatéka. A brit hatalomátvételt követően a kikötőváros elveszítette kiemelt szerepét, mivel Sri Lanka új urai, Galle-val szemben, Colombo-t tették a sziget legfőbb kikötőjévé. Az erődítmény falain belül található óvárosban, azaz a Galle Fortban olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom, amely mellett régi holland temető is elterül. A holland kormányzati irodáknak otthont adó, később New Oriental Hotel néven a fontos utazók számára szolgáló szálláshellyé átalakított épületben ma a minden igényt kielégítő luxusszálloda található. De hangulatos utcácskáit szelve, találhatunk itt múzeumot, kisebb-nagyobb templomokat, kis üzleteket, cukrászdákat, éttermeket, szállodákat, és ha szerencsések vagyunk, egy-egy lopott pillanatban bepillantást nyerhetünk, hogy milyen csodás belsőkerteket rejtenek a házak külső falai. A Galle Fortot erődített faláról pedig gyönyörködhetünk a csodás naplementében.

Az egy napos program keretén belül délelőtt Galle központját fedezzük fel, ahol leginkább a vásárlásé lesz a főszerep. Majd délután elindulunk a Galle Fort óvárosának felfedezésére (Holland erőd, világító torony, templomok, múzeum, a múlt hangulatát idéző házak impozáns belső udvarokkal, sajátos stílusú kis üzletek), majd meglátogatjuk a Japán templomot és a mellette található Buddhista sztupát és megnézzük ezen a fantasztikus helyen a gyönyörű naplementét.

ÁRA:

Árlista frissítés alatt!

KOGGALA TAVI KIRÁNDULÁS és ÓRIÁSTEKNŐS FARM

Galle városától -Matara irányába- 15 km-re található a déli part egyik gyöngyszeme, a sekély vizű Koggala Lake. A nagy területet elfoglaló tó a tengerparttól csak pár kirométerre található. A tó egyik különlegessége, hogy bár alapjában édes vizű természetes tó, de a 2004-es cunami tengeri sós vizet és jó néhány tengeri élőlényt is belemosott a tóba. Így a tó most egyes területein édes, máshol sós vízű. A tó partján szállodák, fűszerkertek, kígyófarm található. 

https://utazzvelunksrilankara.webnode.hu/_files/200000629-4588446831/Hikkaduwa.JPG

A tóban több sziget is van, ahová evezős, vagy motoros kis katamarán csónakokkal lehet eljutni. A szigetek és a tó partján Mangrove fák vannak, élőhelyet biztosítva az ott élő állatoknak, madaraknak. Ha egy kis csendre, békére vágyunk és szeretnénk gyönyörködni a természet szépségében, mindenképpen érdemes evezős csónakokba pattani és átevezni a szigetek valamelyikére. Az egyik szigeten egy Buddhista szerzetesrend él. A turisták meg tudják nézni a sziget kis templomát, ami gyönyörű szobrokat, falfestményeket rejt magában, -mint általában minden Buddhista templomban- Buddha életéről. A templom faragott faajtaja is gyönyörű, gazdagon díszitett. A másik sziget a fahéj sziget. 

Indulás reggeli után. Első utunk egy helyi óriásteknősfarmra vezet, ahol testközelből ismerkedhetünk meg ezekkel a gyönyörű állatokkal és a farm karitatív tevékenységével. Ezután Koggala felé veszük az irányt. Kis kajak-katamaránokba szálva áthajózunk a már fent említett két szigetre. A Buddhista szerzetes rend szigetére, majd a másikra, ahol egy többgenerációs család lakik, akik fahéj termesztésből élnek. Ők tartanak egy rövid bemutatót a fahéjról és hogy hogyan készül a finom fahéjpor, amivel mi az ételeinket ízesítjük, hisz a konyháinkban található fahéj nagy része, Srí Lankáról származik. Akik szeretnének, azok itt tudnak majd venni a világszerte híres, friss fahéjrúdból, -porból, -olajból és megkóstolhatják a finom fahéjteát. Visszahajózva a kiindulási pontra, - ami egy csodaszép fűszerkert-, megismerhetjük a fűszernövényeket egy ayurvédikus szakember által, aki szívesen felel minden egészséggel kapcslatos kérdésünkre és a problémák természetes gyógymódját is elmondja nekünk, hisz "fűbe-fában orvosság". Itt található egy híres ayurvedikus üzlet is, ahol a problémáinkra igazi, természetes gyógyalapanyagokat vásárolhatunk. Ez ajándéknak is kitűnő választás. A program végeztével meglátogatjuk a hangulatos Vijaya beach-et, ahol a nap többi részét töltjük. Ha szerencsénk van akkor láthatunk a vízben óriásteknősöket és a vízbe leszúrt karókon horgászó srí lankai embereket, akiket csak ezen a környéken láthatunk.  Estefelé indulunk vissza a szállásra.

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

HIKKADUWA BEACH ÉS FELSZÍNI BÚVÁRKODÁS

Hikkaduwa városkája, Galle központjától 20 km-re, a tengerparti úton Colombo felé haladva érhető el. Srí Lanka egyik méltán híres, hosszú homokos tengerpartját itt találhatjuk. Akik csak szeretnének a beachen heverészni, azoknak is kitűnő választás, hisz megannyi hangulatos parti kis étterem, bár vár minket, de a hely tökéletes választás a vizi sportok kedvelőinek is. 

https://utazzvelunksrilankara.webnode.hu/_files/200000629-4588446831/Hikkaduwa.JPG

Az egyik partszakasz a hullámoktól védtelen, azaz óriási hullámokat tudnak itt meglovagolni a szörfösök. A másik partszakasz egy vizszintig érő szikla védelmében van, így a közel 80-100 m hosszú tengerbe nyúló területen, sekély és tiszta vizű öblöt alakított ki a természet, ahola híres hikkaduwai korallzátonyok találhatóak. Ezt a helyet kicsik és nagyok egyaránt szeretik, hiszen az úszni nem tudók számára is biztonságos a fürdőzés a vízben. Emellett óriási élmény, hogy a kristálytiszta vízben, szebbnél szebb halak ezrei esznek a tenyerünkből, vagy úszkálnak körülöttünk. Akik szeretnének megpróbálkozhatnak a felszíni búvárkodással, ami ezen a területen egyáltalán nem veszélyes. A gyönyörű korallzátonyok csak egy karnyújtsnyira vannak alattunk és halak milliói között úszhatunk. A korallzátonynál lakik két óriásteknős is, akik nagyon barátságosak és szívesen lakmároznak a parton az emberek kezéből. Bent a vízben találkozva velük, közel engednek magukhoz, sőt a szerencsésebbek a teknőjükbe kapaszkodva úszhatnak is velük. A programhoz ingyenesen biztosítunk búvárszemüveget légzőpipával. Aki szeretne külön díj ellenében üvegfenekű csónakban gyönyörködhet a vízalatti csodavilágban. Estefelé indulunk vissza a szállásra.

ÁRA:

Árlista frissítés alatt!

BÁLNALES és MIRISSA BEACH

Mirissa Galle-től 36 km-re található Matara irányában. A déli partszakasz egyik legszebb tengerpartja a romantikus Mirissa beach, igazi turista paradicsom. Fehér homokos part, tiszta világoskék víz és fehérlő habok, … egyszerűen gyönyörű. Több kis szikla által védett rész van a vízben, így akár az úszni nem tudok részére is biztonságos a fürdőzés itt. Mirissa arról is híres, hogy a parttól beljebb, a tengeri hajózási úton túl van a kék bálnák vonulásának útvonala. November és március között, a hangulatos kikötőből a kora reggeli órákban hajók indulnak útra, fedélzetükön a sok kíváncsi túristával, hogy átélhessék azt a ritka pillanatot, - amit a világon csak nagyon kevés helyen lehet átélni -, hogy testközelből lássanak egy monumentális méretű kék bálnát, amint felúszik a víz felszínére levegőt venni. 

https://utazzvelunksrilankara.webnode.hu/_files/200000681-81f4482ed8/Mirissa.JPG

A hajók kapitányai és személyzete figyelmesen fürkészi a kék óceánt, hogy meglássák a vízből az ég felé feltörő vízsugarat, ami azt jelzi, hogy a bálna a felszín közelében van. A levegő vételt követően azonban gyönyörű mozdulattal farokuszonyait kiemelve a vízből ismét lebukik a mélybe, ahol 20 percet tölt a következő levegővételig. Alkalomadtán akár 4-6 bálnát is lehet látni, illetve a hajó mellett úszó delfincsapatot. Az élmény felejthetetlen garantálom, nem szabad kihagyni!

Kora hajnalban (06:00-kor) indulunk a mirissiai kikötőbe, ahol egy biztonságos hajóval és védőfelszerelések használata mellett, kihajózunk a nyílt óceánra és ott megfigyeljük a bálnák vonulását. A kapitány garanciát vállal arra, hogy a program alatt fogunk látni bálnát. Amennyiben ez valami okból mégsem sikerülne, úgy másnap ingyenesen ismételten részt lehet venni a programon.  Kb. 12:00-14:00 óra környékén visszaérkezünk a kikötőbe. Onnan a híres Mirissa beachre megyünk, ahol kipihenhetjük a korai kelés, illetve az élménydús program fáradalmait. Estefelé indulunk vissza a szállásra. A bálnales jegy ára 6.000 Rs/ fő (kb. 11.000 Ft), ami már benne foglaltatik a programdíjban és tartalmaz egy hideg reggelicsomagot is. 

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

ESTI BONGÓ és BARBECUE PARTY a WIJAYA BEACH-en

Az autó megbeszélés szerint 17:00 és 17:40 között veszi fel a vendégeket a szálláshelyen, majd a Vijaya beachre viszi őket. A program este 18:00-kor kezdődik a beachen és kb. 23:00-ig tart. Bongódobosok szolgáltatják a jó hangulatot a barbecue sütögetés és tábortűz mellé. A program tartalmaz egy tál barbecue vacsorát, 3 üveg alkoholmentes üdítőt vagy ásványvizet, egy pohár helyi alkohol tartalmú welcome drinket (arrack) és egy pohár választható alkoholos italt soft drinkkel (gin +tonik, vagy vodka+narancs, arrack+cola).

 

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

HORGÁSZ PROGRAM

Imádsz horgászni és szívesen kipróbálnád, hogy hogyan és milyen teknikával horgásznak az emberek a föld másik oldalán? Szeretnéd kipróbálni a tengeri horgászatot? Itt a remek lehetőség! Garantáltan óriási élmény nekünk európaiaknak, akik mindenféle új technikai kütyü segítségével horgászunk itthon, felülni akár a vízbe leszúrt karókra és saját készítésű botokkal tenni ugyanezt, akár a jellegzetes helyi csónakból fogni ki a halakat. És a legnagyobb csoda, hogy így is akad nem kevés dolog a horgunkra. Ha szeretnéd megismerni, megtanulni, kipróbálni az ő technikájukat is, tarts velünk egy élménydús horgászprogramra. A programra jelentkezőknek személyenként egy angolul beszélő helyi horgász lesz a partnerük, aki megtanítja őket a helyi horgászat csínjára-bínjára, többek között a karóra való feljutásra is. Emellett a programon egy magyar idegenvezető is részt vesz, aki a Te kellemes szórakozásodat és a horgász partnereddel történő komunikációt is igény esetén segíti.

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

EGY NAP EGY HELYI CSALÁDNÁL és EGY HELYI ISKOLA MEGLÁTOGATÁSA

Sokan szeretnénk látni egy igazi szingaléz család hogyan is éli és hol, milyen körülmények között a mindennapjait. Az biztos, hogy nekünk európaiaknak már szinte elképzelhetetlen lenne egy ilyen életstílus. Födém nélküli ház, WC az udvaron, zuhanyozni a banánfa tövében egy lepelbe csavarva, vagy nyilt tűzön főzni a konyhában, vagy egy fabakon ülve kireszelni a kókuszt a héjából. Pedig Srí Lankán a többség ilyen körülmények között él, mégis boldogan, szokszor több generáció együtt, egymást segítve. 

A vendégek nagy kedvence ez a program, mivel a különleges élményen és a vidáman eltöltött napon kívül mást is ad, ... egy nagyon másféle életszemléletet. A helyi családok nagyon kedvesek a külföldiekkel és szívesen mutatják meg otthonunkat, életüket, kultúrájukat. Megengedik, hogy kipróbáld a zuhanyzást, vagy szingaléz ételek elkészítését az ő szokásaik szerint. De felpróbálhatod a helyi népviseletet, a lányok a szárit, a férfiak pedig a szarongot. A napot délelőtt egy helyi iskola, vagy óvoda meglátogatásával kezdjük. (Nagy sikere van a gyerekek körében Srí Lankán is az édességeknek, így kérünk hozz magaddal belőle ajándékba nekik. Ezt a helyi kis üzletekben is tudsz beszerezni szinte filléres áron.) 13:00 környékén megérkezünk a helyi családhoz, ahol kedved szerint bármiben részt vehetsz a feljebb felsoroltakból. A családdal akár közösen főzhetsz, szórakozhatsz, mert a tiszteletedre biztos, hogy egy rögtönzött kis bongóparty fog összeverbuválódni. A program díjával a család mindennapi megélhetését is támogatod, illetve cserébe helyi ételekből álló menüsorral vendégül is fognak látni benneteket. A program kb. 18:00 körül fejeződik be és indulunk vissza a szállásra.

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

SZINGALÉZ KONYHA FŐZŐTANFOLYAM

Ha szeretsz főzni és érdekelnek az új ízek, új technikák, vagy csak egy másik ország gasztronómiai világa, ezt a programot neked találták ki. A szingaléz konyha különleges és híres a világon. Egy étkezésen belül szinte minden egészséges dolog itt a tányérra kerül - rizs, vöröslencse, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, halak, húsok, sült tésztachips, amiknek nagy részét friss kókusszal készítik és gazdagon fűszerezik az erre a vidékre jellemző sokféle curry füszerrel, borssal, chilivel és megannyi szinte számunkra ismeretlen, vagy nem használt növénnyel.  Az egy napos főzőtanfolyam alatt megismerheted a szingaléz konyha étlapján szereplő ételeket és megtanulhatod azok elkészítésének fortéjait. Megismerheted az erre a vidékre jellemző gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket. A tanfolyam a délelőtti órákban kezdődik és a késő délutáni órákban fejeződik be. A tanfolyamot az egyik híres helyi szálloda éttermének főszakácsa tartja, akitől egyéb fortélyokat is el lehet lesni. Az biztos, hogy ezen a programon éhen nem marad senki.

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

AYURVÉDIKUS KEZELÉSCSOMAG

Az Ayurveda India 5000 éves gyógyászati rendszere, az indiai szubkontinens területén élő népek ősi kultúrájának, a védikus civilizációnak egy a mai napig élő és működő hagyatéka. A hagyományos ayurvedikus gyógyítási módszert, kizárólag Indiában és Srí Lankán alkalmazzák. A nyugati országokban élő emberek körében az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbekké vált ez az ősi, természetes alapanyagokat alkalmazó gyógyászat, amit tőlünk távol eső földrészeken a mai napig is alkalmaznak. E gyógyászati rendszerek fennmaradását ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban az indokolta, hogy sok helyen a lakosságnak nincs pénze a modern, nyugati fejlesztésű gyógyszerek megvásárlására, hanem azok az évezredes tapasztalatok, amelyek igazolják a régi időkben élt emberek bölcsességét, nagyszerű meglátásait, igen kifinomult ismeretanyagát, módszereik rendkívüli hatékonyságát, és természetközeliségét. 

Holisztikus szemléletmódjához tartozik az is, hogy az Ayurveda nem kizárólag a test épségét és egészségét tartja szem előtt, hanem a lélekét és az elmét is, hiszen a kezeletlen lelki problémák előbb-utóbb megbetegíthetik a fizikai testet is. Az ajurvéda tanítás szerint mindenkinek lehetősége van egészsége helyreállítására és a belső harmónia kialakítására, ugyanis számos betegséget az egyensúlyzavar okoz. Az Ayurveda az embereket testi és lelki tulajdonságaik, érzelmi beállítottságuk, mentalitásuk alapján különböző (test)típusokba sorolja, és ennek megfelelően egyénre szabott kezelési módokat, táplálkozási és életmódbeli tanácsokat dolgoz ki számukra. Az ayurvédikus kúra a betegség gyökerét veszi célba.

Az ayurvedikus kezeléseket vagy tanácsadást minden esetben egy állapotfelmérés előzi meg, pontosan abból a célból, hogy amennyire csak lehet, egyénre szabottan történjenek a kezelések. Az ayurvedikus kezeléscsomag  egy orvosi állapotfelmérésből, az eredmények kiértékeléséből és egy személyre szabott tanácsadásból (amit írásos formában is megkap a résztvevő) és 2 alkalom, különböző napokon elvégzett, 1 órás masszázskezelésből áll. További masszázskezelést, külön díjazás ellenében lehet igényelni, vagy kombinálni jóga órával, meditációs gyakorlatokkal. Az ön testi-, és lelki egészsége érdekében, az ön igényei alapján választjuk ki a legmegfelelőbb módszert. 

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

INDIAI ÓCEÁN KALÓZAI KALANDTÚRA

 

feltöltés alatt

 

 

YALA NEMZETI PARK - SZAFARI PROGRAM

A szigetország délkeleti csücskében, Tissamaharama városától 24 kilométerre található Yala Nemzeti Park, Sri Lanka egyik legismertebb nemzeti parkja. A Wilpattu Nemzeti Parkkal együtt az ország legelső és legnagyobb nemzeti parkjai is egyben. Yala változatos ökoszisztémáiról, valamint kiemelkedően gazdag és sokszínű élővilágáról híres. 

https://utazzvelunksrilankara.webnode.hu/_files/200000820-e9354ea2d4/Yala.JPG

Tüskés bozótosok, száraz és nedves erdőségek, lápos vidékek, gazdag vízi élőhelyek, homokos tengerpartok, lagúnák és part menti mangróve-erdők egyaránt előfordulnak. Ez a gyönyőrű terület élőhelyet nyújt elefántoknak, vízi bivalyoknak, cibetmacskáknak, ajakos medvéknek, lóriknak és makákóknak, mocsári és bordás krokodiloknak, tengeri teknősöknek, páváknak, továbbá több mint kétszáz egyéb madárfajnak. A nemzeti park ad otthont a világ egyik legnagyobb leopárd-populációjának. Területén, ahol egykor a Ruhuna királyság virágzott, fontos kulturális emlékek is találhatóak, ezek közül Sithulpahuwa és Magul Vihara kolostorai a legjelentősebbek. A nemzeti parkot jeppel járjuk végig.

 

ÁRA:

Árlista frissítés alatt!

DZSUNGEL TÚRA

Az eredeti esőerdők nagy része sajnos mára már eltünt a térképről. A fő ok, hogy a sűrű őserdőket a legtöbb helyen kiírtották, részben a nemesfák iránti kereslet, részben a mezőgazdaság területigénye miatt. Csak a magashegységekben maradtak meg helyenként az esőerdők foltjai, ezeket ma már természetvédelmi rezervátumokként védik. Az ország belsejében érhetjük el az egyik legszebb, legháborítatlan esőerdővel borított vidéket a Sinharaja-erdőséget (Sinharaja Forest Reserve). https://utazzvelunksrilankara.webnode.hu/_files/200000754-717f87277b/Sinharaya.JPGA valaha az egész országrészt beborító hatalmas őserdő 1988-ban vált az UNESCO világörökségi helyszínné. A Sinharaja Esőerdő az egyik máig fenmaradt, természetes dzsungel. A közhiedelem szerint ez lehetett a Sri Lankán élő oroszlánok utolsó élőhelye. A Kukul-Korale-hegység előtt húzódó dombvidéken alig múlik el nap eső nélkül. Az éves csapadékmennyiség 4-5.000 mm. Az állandóan párás, meleg klímában 50-60 m magasra nőnek a szálegyenes fák, lombkoronájukat csak fent terjesztve ki. Lejjebb örök félhomály uralkodik, amit még fokoz az ágakról lecsüngő, élősködő futónövények, liánok tömege. Sri Lanka őshonos emlősállatainak és pillangófajtáinak több, mint a fele, az őshonos madarak közül pedig 20 faj található meg ezen a vidéken. A hatalmas erdőségek valaha bővelkedtek nagyvadakban (elefánt, leopárd), jelenleg már csak őz- és szarvasfélék, vaddisznók élnek itt itt nagyobb számban. A kalandfilmekből ismerős tájjal fogunk találkozni itt és tapasztalt túravezetőnk segítségével túrázunk a dzsungelben, patakok, vízesések mellett…

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

VADVÍZI EVEZÉS

https://utazzvelunksrilankara.webnode.hu/_files/200000622-ca766cb6f2/Kitulgala.JPG

Az Adam’s Peak-től nem messze, a Kelani folyó völgyében haladva, Kitulgala magasságában az úton tábla jelzi azt a folyószűkületet, ahol a „Híd a Kwai folyó felett” c. filmet forgatták 1957-ben. Kitulgala azonban nem csak emiatt kedvelt állomása a túristáknak. Itt van az ország vadvízi evezésre legalkalmasabb folyószakasza is. A hegyekben lélegzetelállítóan szép környezet várja a nyugalomra és természetre vágyó turistákat. A rafting kedvelőinek mindenképpen érdemes ellátogatnia ide. Tapasztalt vadvízi túravezetőkkel és biztonsági felszereléssel vágunk neki a kb. 45-60 perces vizitúrának. A program a vendég igényei szerint alakítható, mivel a vadvizi evezés mellé fal-, vagy vízesés mászást, dzsungel túrát, akár sátras táborozással, World's End túrát, vagy az Adam's Peak megmászását is be lehet iktatni.

ÁRA:

 

Árlista frissítés alatt!

ADAM'S PEAK TÚRA

 

Az ÁDÁM-CSÚCS a "Szent Lábnyom" hegye. Sri Lanka központi hegyvidékén magasodik a több, mint kétezeregyszáz méteres, kúp alakú Ádám-csúcs, melyet négy világvallás egyaránt szent zarándokhelyeként jegyez. A hegy csúcsán található az a lábnyomra emlékeztető sziklaképződmény, amelyet a buddhista hagyomány Sri Pada (“Szent lábnyom”) néven tisztel, s amelyről azt tartja, hogy Buddha hagyta maga után, mikor harmadik alkalommal látogatott a szigetre. A hinduk úgy vélik, hogy a lábnyom Siva istennek tulajdonítható, míg a Sri Lankára érkező portugál keresztények Szent Tamás apostol ereklyéjének tartották, melyet a legenda szerint mennybemenetelekor hagyott a sziklaszirten. Az iszlám hívők szerint a mintázat az Édenkertből kiűzetett Ádám lába nyoma, s ez az a hely, ahol a Földre érkezett. 

Az Ádám-csúcs decembertől májusig vonzza a legtöbb látogatót és zarándokot, ugyanis az ezt megelőző és az ezt követő hónapokban a heves esőzések, az erős szél és vastag ködfelhő megnehezíti a többórás mászást. Az út felfelé csak a zarándoklati szezonidőszakában, a decemberi telihold napjától, a májusi telihold napjáig van kivilágítva, illetve a templom is a hegy tetején csak ebben az időszakban van nyitva éjjel-nappal a látogatók előtt! Más időpontokban - ha az időjárás alkalmas a hegy meghódítására -  nappal, vagy éjjel, fejlámpa segítségével tudunk felmenni a templom bejáratáig, és ott megnézni a híres napfelkeltét az Adam Speak-ről.

Az Adam's Peak túrát érdemes körültekintően előre megtervezni. Sokan hiszik azt, hogy felmegyek és lejövök a hegyről, ennyi. Otthon is túrázok, sportos vagyok, így pár óra és az Adam's Peak pipa ... jöhet a többi program. Felfelé az ember meg is szokott lepődni, hogy bár el-el fáradtam néha, de simán fent vagyok. Majd a tetőn a templomban, fáradtan, a szélben átfázva, kissé elgémberedve, túl az érdekességek megtekintésén elindul lefelé. Ez a sokkal nehezebb része a túrának, hiszen a lépcsőkön lefelé, a térd ízületeire hatalmas terhet ró a kb. 7.000 lépcső. Ez egy zarándok út. Hagyni kell időt arra, hogy az ember felmenjen, részt vegyen a különféle rituálékban testben és lélekben is, és ne csak fel-, és leszaladjon. 

A túrát felfelé általában éjfél körül szoktuk elkezdeni. Ha sok a zarándok a faluban, akkor hamarabb kell indulni, mert bár 3-4 óra felmenni, de a hegynek van egy kapacitása. Mindenki a napfelkeltére akar felérni, és ha fent megtelik a templom zarándokokkal, akkor a később indulók, hiába gyorsak, csak az út háromnegyedéig jutnak fel. Onnan már nem lesz lehetőség a tömegben feljebb menni!  Nallathanniya központjából, kb. 7 km-es, - elég jelentős, kb. 1.000 m-es szintkülönbséggel -, kb. 7.000 lépcsőfokból álló túra végén jutunk fel a tetőn található templomba. Ott megnézzük a napfelkeltét és az ehhez kapcsolódó rituálékat, illetve a Szent Lábnyomot, majd elindulunk lefelé. Kényelmes tempóban, kb. 10:00 órára ér le az ember a kiindulási ponthoz.

Mivel ez a program kifárasztja és igénybe veszi elég erősen az embert, ráadásul éjjel nem aludt, hanem hegyet mászott, egy általunk nem megszokott magasságban és viszonyok között, a következő napon szinte használhatatlannak érzi majd magát programokra. Fáradtan, álmosan nem élvez még egy vonatutat sem. A következő hajnalra sem tervezhető egy korai kelésű program, mint pl. World's End, vagy Yala szafari ... mert az nem lehet, hogy ezek mellett még két éjjel kb. összesen 6 órát, ha alszik. Ezért ha ezt a programot a túrába szeretnénk bele tervezni, akkor ez legyen az utolsó helyszín és reggel a hegyről már csak irány a kiválasztott partszakasz.

A másik megoldás, hogy az Adam's Peak túrát külön, a partról induló és érkező, 1,5 - 2 napos programra tervezzük. Az utazás pl, Unawatunáról - Nallathanniyáig kb. 6 órás út. Természetesen útközben megállunk. Láthatunk kaucsuk gumi ültetvényeket, raftingolhatunk egyet a dzsungelben Kithulgalánál, - hiszen ott jövünk el a kocsival - teaföldek, a hatton-i tóvidék kerülővel, de betervezhető. A zarándoklat helyszínén lehet kérni egy szobát a falu központjában, ahol a túra előtt lehet aludni egy kicsit, illetve reggel akkor lehet venni egy frissítő zuhanyt is és akár picit ledőlni, ha van idő, hiszen 11:00 óráig a szobában lehetünk. De ha valaki spórolni szeretne a költségeken, akkor nem kötelező a szoba igénybe vétele. A kocsiban lehet indulásig pihenni és a zarándoklat után rögtön elindulni vissza a parti szálláshelyre.

Jó tudni! A túra gyönyörű tájakon vezet és tényleg nagyon felemelő és különleges élmény teljesíteni. Viszont kérünk mindenkit, csak jó egészségi állapotban és jobb erőnlét esetén vágjon bele a túrába, mert probléma esetén semmilyen egyéb technikai eszköz nem áll a rendelkezésünkre, így aki felment, annak a saját lábán is kell lejönnie! Térdproblémák esetén a túra kifejezetten veszélyes lehet! 

 

ÁRA:

Árlista frissítés alatt!