Az országról

Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre, az Egyenlítőtől 880 km-el északra található.

A szigetet 30 kilométer hosszú szigetsor („Ádám hídja” - Adam's Bridge) köti össze Indiával (az ország független állam, nem tartozik Indiához!). Ez ma mészkőzátonyok láncolata, amelyek többnyire nem emelkednek ki a tengerből. Valaha azonban összefüggő földhíd volt. 1480-ban rombolta le egy nagy vihar. 

 

A szigetország központi részét idős kőzetekből felépülő hegység foglalja el, amelyet lankás dombságok és alföldek öveznek. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást. A szigeten bányászott grafit, csillám és drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek. Az ország ókori városok, paloták, templomok maradványaiban gazdag. A kellemes klíma, a több mint 2500 éves írott történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról. Srí Lankán egy ma még érintetlen kultúra várja az odalátogatót.

A sziget legmagasabb pontja: 

Pidurutalagala, 2524 méter 

 

Kulturális világörökség:

A sziget a buddhizmus egyik központja. Hosszú múltra tekint vissza története és kultúrája. Ezért aránylag sok helyet nyilvánított az UNESCO a világörökség részévé:

 •  Anuradhapura szent városa (1982-ben)
 •  Polonnaruva ősi városa (1982-ben)
 •  Sigiriya ősi városa (1982-ben)
 •  Kandy szent városa (1988-ban)
 •  Galle óvárosa és erődítményei (1988-ban)
 •  Dambulla Arany Temploma (1991-ben)
 • Singharaja Forest (esőerdő) (1988-ban)
 • Srí Lanka Központi Fennsíkja (2010-ben)
 
A sziget neve, Srí Lanka, magyarul „Fényességes sziget”.

Az államot régebben a szigettel megegyező néven emlegették. Ez a név óind eredetű („Oroszlánsziget”), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet. Ismertté Ceylon néven lett a latin Selan név alapján, mely 1972-ig volt érvényben, akkor lett hivatalosan Srí Lanka.

 

Történelme:

Srí Lanka őslakos Vedda törzseit az Északnyugat-Indiából érkező fejlettebb kultúrájú szingalézek igázták le az időszámításunk előtti 6. században. A 7. és 11. század között több hullámban a tamilok vándoroltak át a kontinenst Srí Lankával összekötő szigetsoron a szigetre. Önálló királyságot alapítottak, és a szingalézeket a sziget délnyugati részébe szorították. A két nép között máig tartó ellenségeskedés folyik. A portugálok érkezésekor a szigeten három királyság, Jaffna, Kotte és Kandy állt fenn. Az 1505 és 1658 közötti portugál, illetve az azt követő, 1802-ig tartó holland uralom csak a két part menti királyságra terjedt ki. A 18-19. század közötti angol gyarmatosítás megpecsételte a sziget további sorsát: 1802-ben brit koronagyarmattá nyilvánították. Ceylon 1948-ban a brit Nemzetközösség teljes jogú domíniuma lett, majd 1972-ben Srí Lanka néven kikiáltották a köztársaságot. A Srí Lanka-i polgárháború 1983-ban robbant ki és 2009-ben zárult le a tamil felkelők vereségével. 

 

 

SRI LANKA-i DEMOKRATIKUS SZOCIALISTA KÖZTÁRSASÁG 

FŐVÁROSA:

Sri Jayawardenapura Kotte 

LEGNAGYOBB VÁROSA: 

Colombo 

SRI LANKA NÉPESSÉGE: 

20 - 21 millió fő között mozog (az ország területe, kb. 2/3-a Magyarországénak)

PÉNZNEME:

srí lanka-i rúpia (LKR) - 1 Rúpia kb. 2 Ft

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás: 

Lakossága közel 21 millió ember. Az országban a hivatalos nyelvek a szingaléz és a tamil, de beszélik még az angolt is. A lakosság 74%-a szingaléz, 18%-a tamil, 7%-a mór, 1%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik. A lakosság 70%-a buddhista, 15%-a hindu, 8%-a keresztény és 7%-a muszlim.

Srí Lanka éghajlata:

A sziget az Egyenlítőtől valamivel északra, az Indiai-óceánban terül el, klímája trópusi. Átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb - esetenként kifejezetten forró -, míg a hegyek között jóval kellemesebb a hőmérséklet. A tengerparton éjjel  22-24 °C, nappal 29-33 °C van nagyon magas páratartalommal, így ennél melegebbet érzünk., "A hegyi fővárosban", Kandyben kb. 2-5 °C-al van csak hűvösebb, de nincs akkora páratartalom, ezért sokkal kellemesebbnek érzi az európai ember. Az 1.893 méter magasan fekvő Nuwara Eliyaban kifejezetten nyirkos hüvös van éjjel, 14-18 C° és nappal is max. 20-26 °C, sokszor esős idő.  A csapadék eloszlása sem egyenletes. 

Az éjszakák és a nappalok közel azonos hosszúak az Egyenlítő közelsége miatt, így egész évben kb. reggel 06:00-kor kell fel a nap és kb. este 18:00 órakor hírtelen le is megy.

Élővilág:

Eredetileg a sziget egészét erdő fedte, mára azonban csak kb. a felét. A száraz erdőkben kereskedelmi szempontból értékes keményfa fajok is nőnek. A szigeten sok nemzeti park található. Az alábbi felsorolás csak a legrégebbieket, legnevezetesebbeket tartalmazza.

 • Yala: Colombótól 309 km-re a sziget délkeleti részén, a száraz vidéken fekszik. Területe: kb. 980 km2. Nevezetessége az itt élő nagy testű emlősök, köztük elefánt, illetve híres a leopárd populációjáról is. De találkozhatunk itt vízibivalyokkal, vaddisznókkal, szarvasokkal, őzekkel, krokodilokkal és egyéb hüllőkkel (iguána, varánusz), mongúzokkal és számtalan madárnak ad élőhelyet Yala.
 • Uda Walawe: Colombótól 170 km-re a sziget északnyugati részén fekszik, száraz övezetben. Területe kb. 308 km2. Elefánt, vízibivaly, vaddisznó, szarvas, őz és számtalan madár él itt.
 • Horton Plains: Colombótól 200 km-re, a hegyvidéken, az esőerdőben helyezkedik el. Érintetlen tisztaságú természetvédelmi terület.
 • Kumana madár rezervátum: Colombótól 312 km-re. Vándormadarak és több mint 500 féle honos madár.
 • Wilpattu: Colombótól 176 km-re, az északnyugati part száraz övezetében, természetes tavak vidékén.
 • Pinnawela elefánt menhely: Colombótól 90 km-re, 70-90 elefántból álló csorda látható itt.
 • Peradeniya botanikus kert: 600 ha festői környezetben Kandy mellett található, 1371-ben létesítették. A világ egyik legszebb botanikus kertje.

Az UNESCO által elismerten a világ természeti örökségének része a Sinharaya Esőerdő Természetvédelmi Terület.

(forrás: Wikipédia)