ANURADHAPURA


Anuradhapura Szent Városa (a szingaléz királyok első fővárosa) 

Colombótól 200 km-re, északra fekszik Anuradhapura, amely egykor másfél évezreden keresztül a szingaléz királyok szent fővárosa, egyben a buddhista világ egyik legfontosabb központja volt. 

Nem csak hosszú történelme , de kiterjedése miatt is ez a legjelentősebb ősi királyi város az országban.

A Malwatu folyó partján fekvő romterület, a rengeteg látnivaló felfedezésére érdemes szánni egy egész napot. 

A várost Pandukabhava alapította az i.e. 4 században, majd unokája, Devanampiya Tissa király uralkodása idején következett be, Sri Lanka történetének egyik legfontosabb eseménye, a buddhizmus érkezése a szigetre. 

Anuradhapura városát hatalmas védőfalak vették körül, s a korabeli világ egyik legbonyolultabb csatornarendszere szabdalta keresztül. Ehhez a vizet hatalmas víztározó medencék biztosították. Később a város számos tamil inváziót átvészelt, míg végül a politikai-kulturális központ Polonnaruwába helyeződött át. 

A dicsőséges múltú város egykori fényét hűen tükrözi a palotaépületek, kolostorok és mesterséges medencék maradványai. Ezeken túl itt találhatóak Sri Lanka leginpozánsabb sztúpiái is: Ruvanyelisaya, a Mahasena király által emeltetett, 122 méter magas Jetavanarama, Sri Lanka legelső dagobája, a Buddha kulcscsontja fölé emelt Thuparama; az egykor kiterjedt kolostorkomplexum középpontjában magasodó Abhayagiri dagoba. Anuradhapura további nevezetessége a Samadhi Buddha, egy a Buddhát meditációs pózban megörökítő kőszobor, mely a buddhista szobrászat egyik mesterműve. Ugyancsak itt áll a Sri Maha Bodhi, az ősi bódhi-fa, mely a legenda szerint annak a fának egy hajtásáról fakadt, amely alatt Buddha elérte a megvilágosodást.

Azoknak, akik a műemlékek mellett szeretik a látványos ünnepségeket, a színes forgatagot, célszerű valamelyik vallási fesztivál idején Anuradhapurába látogatniuk: áprilisban telihold idején, amelyet a Szent Bó-fánál tartanak. Esetleg a júniusi holdtölte napján, vagy a július-augusztusban tartott Daramiti Perahera idején. A decemberi holdtölte idején is sok az érdekes látnivaló. 

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!