KITHULGALA


A vadvízi evezés és a csodás természet otthona


Az Adam's Peak-tól nem messze, a Kelani folyó völgyében haladva, Kitulgala magasságában az úton tábla jelzi azt a folyószűkületet, ahol a "Híd a Kwai folyó felett" c. filmet forgatták 1957-ben. Kitulgala azonban nem csak emiatt kedvelt állomása a turistáknak. Itt van az ország vadvizi evezésre legalkalmasabb folyószakasza is.

A Kelaniya ganga, azaz a Kelani folyó az Adam's Peakről ered és folyik nyugat felé Colombo irányába, és a város északi részén ömlik az Indiai-óceánba.Sajnos a folyó adottságait az ipar is ki akarja használni, és az áramellátás segítésére vizi erőművet építenek épp ezen a területen a legnagyobb sajnálatunkra. Értem én, és helyiként érzem én az áramellátás segítésének szükségletét, de amíg az egyik szemem nevetne, a másik biztosan sír, hogy ez a békés, természetes, csodaszép táj a modern világ miatt elveszíti a semmihez sem fogható egyedi arculatát és lehetőségeit. 

Szintén a szívemnek egyik legkedvesebb helyszín, a maga bájával, természetességével. Az ide vezető út elég kanyargós, és hosszú, ezzel számoljunk, de nagyon szép az utat körbeölelő táj látványa. Nyissuk ki a szemünket és nézelődjünk, mert megéri. Az élesebb szeműek, tiszta idő esetén az Adam's Peak süveg alakú hegycsúcsát is megláthatják a távolban. Érdekes fák, gumi és teaültetvények között autózunk Kithulgaláig.

Az út mentén több helyen is lehet felfújható csónakot bérelni. Kitulgala, ahogy arra a neve is utal, a kitul-pálma egyik fő termőhelye. Ebből készítik a treacle szirupot és a jaggery-nek nevezett kristályos mézhez hasonló édességet, és nem utolsósorban a toddy pálmabort is. A hegyekben lélegzetelállítóan szép környezet várja a nyugalomra és természetre vágyó turistákat.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!