INFORMÁCIÓ AZ ORSZÁGRÓL

Amit tudni érdemes ...


Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon egy könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre, az Egyenlítőtől 880 km-el északra található.

A szigetet 30 kilométer hosszú szigetsor ("Ádám hídja" - Adam's Bridge ... nincs köze az Adam's Peakhez!) köti össze Indiával (az ország független állam, nem tartozott/tartozik Indiához!). Ez ma mészkőzátonyok láncolata, amelyek többnyire nem emelkednek ki a tengerből. Valaha azonban összefüggő földhíd volt. 1480-ban rombolta le egy nagy vihar. Addig akár gyalogszerrel is lehetett közlekedni India és Srí Lanka között, de mivel ezt a területet leginkább víz fedi jelenleg, ma már csak repülővel, vagy hajóval közelíthető meg a sziget.  

A szigetország központi részét idős kőzetekből felépülő hegység foglalja el, amelyet lankás dombságok és alföldek öveznek. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást. A szigeten bányászott grafit, csillám és drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek. 

Az ország ókori városok, paloták, templomok maradványaiban gazdag. A kellemes klíma, a több mint 2500 éves írott történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról. Srí Lankán egy ma még szinte érintetlen kultúra várja az odalátogatót.


A sziget legmagasabb pontja:

Pidurutalagala, 2524 méter

Kulturális világörökség:

A sziget a buddhizmus egyik központja. Hosszú múltra tekint vissza története és kultúrája. Ezért aránylag sok helyet nyilvánított az UNESCO a világörökség részévé:

 • Sigiriya ősi városa (1982-ben)
 • Anuradhapura szent városa (1982-ben)
 • Polonnaruva ősi városa (1982-ben)
 • Kandy szent városa (1988-ban)
 • Galle óvárosa és erődítményei (1988-ban)
 • Singharaja Forest (esőerdő) (1988-ban)
 • Dambulla Arany Temploma (1991-ben)
 • Srí Lanka Központi Fennsíkja (2010-ben)


A sziget neve, Srí Lanka, magyarul "Fényességes sziget".

Az államot régebben a szigettel megegyező néven emlegették. Ez a név óind eredetű ("Oroszlánsziget"), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet. A történelem során hívták már Thambaphani-nak, Thaprobane-nak is. Ismertté Ceylon néven vált, a latin Selan név alapján. A portugál gyarmatosítók ezért Zeylannak, majd az angol gyarmatosítók Ceylon-nak nevezték el, ami egészen 1972-ig volt érvényben, az angol gyarmati hatalom megszűnésével. Ekkor Srí Lanka vissza vette az általuk használt Lanka nevet, fenséges, fényességes előjelzőt rakva elé, így lett a neve hivatalosan Srí Lanka.


Történelme:

Srí Lanka őslakos Vedda törzseit az Északnyugat-Indiából érkező fejlettebb kultúrájú szingalézek igázták le az időszámításunk előtti 6. században. A 7. és 11. század között több hullámban a tamilok vándoroltak át a kontinenst Srí Lankával összekötő szigetsoron a szigetre. Önálló királyságot alapítottak, és a szingalézeket a sziget délnyugati részébe szorították. A portugálok érkezésekor a szigeten három királyság, Jaffna, Kotte és Kandy állt fenn. Az 1505 és 1658 közötti portugál, illetve az azt követő, 1802-ig tartó holland uralom csak a két part menti királyságra terjedt ki. A 18-19. század közötti angol gyarmatosítás megpecsételte a sziget további sorsát: 1802-ben brit koronagyarmattá nyilvánították. Ceylon 1948-ban a brit Nemzetközösség teljes jogú domíniuma lett, majd 1972-ben Srí Lanka néven kikiáltották a köztársaságot. A Srí Lanka-i polgárháború 1983-ban robbant ki és 2009-ben zárult le a tamil felkelők vereségével. Azóta béke honol a szigeten.


Zászlajuk a három népcsoport együttélését szimbolizálja. A bordó rész az ország legnagyobb népcsoportját a szingalézeket, a bátor oroszlán gyermekeit jelképezi. A bordó terület sarkaiban elhelyezett 4 db bó levél pedig a buddhista vallásukra utal.                                            A narancssárga sáv a tamil, a zöld sáv pedig a muszlim kisebbséget szimbolizálja rajta.


A SRI LANKA-i DEMOKRATIKUS SZOCIALISTA KÖZTÁRSASÁG


FŐVÁROSA:  Sri Jayawardenapura Kotte

LEGNAGYOBB VÁROSA:  Colombo

SRI LANKA NÉPESSÉGE:  22 millió fő körül mozog (az ország területe, kb. 2/3-a Magyarországénak)

PÉNZNEME:  Srí lanka-i rúpia (LKR) - 1 Rúpia kb. 1,6 Ft


Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás:

Lakossága közel 22 millió ember. Az országban a hivatalos nyelvek a szingaléz, a tamil, és az angol is. A lakosság kb. 70%-a szingaléz, 17%-a tamil, 8%-a mór, 5%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik. A lakosság 70%-a buddhista, 15%-a hindu, 8%-a keresztény és 7%-a muszlim.


Srí Lanka éghajlata:

A sziget az Egyenlítőtől valamivel (880 km) északra, az Indiai-óceánban terül el, klímája trópusi. Átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb - esetenként kifejezetten forró -, míg a hegyek között jóval kellemesebb a hőmérséklet. A tengerparton éjjel 22-24 °C, nappal 29-33 °C van nagyon magas páratartalommal, így ennél melegebbnek tűnik. "A hegyi fővárosban", Kandyben kb. 2-5 °C-al van csak hűvösebb, de nincs akkora páratartalom, ezért sokkal kellemesebbnek érzi az európai ember. Az 1.893 méter magasan fekvő Nuwara Eliyaban kifejezetten nyirkos hüvös van éjjel, 12-18 C° és nappal is max. 20-26 °C, sokszor esős az idő. 

A csapadék eloszlása sem egyenletes. Az országban két évszak uralkodik, az esős és a száraz. De a buja növényvilág és az élet fenntartásához elengedhetetlen, hogy mindig essen valamennyi eső. Ez az esős évszak kezdetén és végén elég jelentős. A szigeten egyébként kétféle időjárás van. Amikor a déli - nyugati és középső területeken esős évszak van (május - október), akkor az északi és keleti parton száraz évszak van és fordítva. Összességében a május-június lehet nagyon esős, monszunos, akár áradásokkal, földcsuszamlásokkal és a szeptemberi - októberi teliholdak közötti időszak, az esős évszak zárásaként szokott csapadékosabb lenni. Az idő ilyenkor sem hül nagyon le, de felhős, borongós, néha napos inkább az időjárás. Célszerűbb inkább a többi évszakot választani. 

Az éjszakák és a nappalok közel azonos hosszúak az Egyenlítő közelsége miatt, így egész évben kb. reggel 06:00-kor kell fel a nap és kb. este 18:00 óra körül hírtelen le is megy.


Élővilág:

Eredetileg a sziget egészét erdő fedte, mára azonban csak kb. a felét. A száraz erdőkben kereskedelmi szempontból értékes keményfa fajok is nőnek. A szigeten sok nemzeti park található. Az alábbi felsorolás csak a legrégebbieket, legnevezetesebbeket tartalmazza.

 • Yala: Colombótól 309 km-re a sziget délkeleti részén, a száraz vidéken fekszik. Területe: kb. 980 km2. Nevezetessége az itt élő nagy testű emlősök, köztük elefánt, illetve híres a leopárd populációjáról is, ami magasnak számít az egész világon. De találkozhatunk itt vízibivalyokkal, vaddisznókkal, szarvasokkal, őzekkel, krokodilokkal és egyéb hüllőkkel (iguána, varánusz), mongúzokkal, sakállal, majmokkal, ajakos medvével, és számtalan madárnak ad élőhelyet Yala.
 • Uda Walawe: Colombótól 170 km-re a sziget északnyugati részén fekszik, száraz övezetben. Területe kb. 308 km2. Elefánt, vízibivaly, vaddisznó, szarvas, őz és számtalan madár él itt.
 • Horton Plains: Colombótól 200 km-re, a hegyvidéken, az esőerdőben helyezkedik el. Érintetlen tisztaságú természetvédelmi terület.
 • Kumana madár rezervátum: Colombótól 312 km-re. Vándormadarak és több mint 500 féle honos madár.
 • Wilpattu: Colombótól 176 km-re, az északnyugati part száraz övezetében, természetes tavak vidékén. Az állatvilága Yalához hasonlatos.
 • Pinnawela elefánt menhely: Colombótól 90 km-re, 70-90 elefántból álló csorda látható itt.
 • Peradeniya botanikus kert: 600 ha festői környezetben Kandy mellett található, 1371-ben létesítették. A világ egyik legszebb botanikus kertje.


Az UNESCO által elismerten a világ természeti örökségének része a Sinharaya Esőerdő Természetvédelmi Terület.

(forrás: Wikipédia)

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!