MIRISSA BEACH


A surf-ösök és a kék bálnák birodalma

Mirissa Galle-től 36 km-re található Matara irányában. A déli partszakasz egyik legszebb tengerpartja a romantikus Mirissa beach, igazi turista paradicsom. Krémszínű homokos part, kék víz és fehérlő habok, ... egyszerűen gyönyörű. Több kis szikla által védett rész van az öböl végében, így akár az úszni nem tudok részére is biztonságos a fürdőzés itt. De a part nagy részén bár sekély a víz, ezért nagyok a hullámok. Nagy élmény, mivel kis csúszódeszkával, de sokszor az ember akár a vízre felfeküdve csúszik ki a partra. Természetesen az ügyesebbek surf-özni is tudnak, de csak óvatosan, mert sok a szikla a vízben.


Mirissa arról is híres, hogy a parttól beljebb, a tengeri hajózási úton túl van a kék bálnák vonulásának útvonala. November és március között, a kikötőből a kora reggeli órákban hajók indulnak útra, fedélzetükön a sok kíváncsi turistával, hogy átélhessék azt a ritka pillanatot, - amit a világon csak nagyon kevés helyen lehet átélni -, hogy testközelből lássanak egy monumentális méretű kék bálnát, amint felúszik a víz felszínére levegőt venni. 

Legyünk óvatosak a hajó kiválasztásával - ezt előzetesen kell megtenni és nem induláskor a kikötőben. A hajókra már előző napokon történik a helyfoglalás. Sok helyi könnyű meggazdagodást lát a szolgáltatásban és bármit bevállalnak, amit a turista szeretne. Legyen olcsó (de fittyet hányunk a biztonságra, mert minek is a több ezer méter mélység felett hajózni, 30 m-es bálnák között), vagy én szeretnék úszni is a bálnákkal... Ilyen kérés már hozzánk is jött, de ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit ez Srí Lankán életveszélyes és TILOS! Egyrészt a hajózási útvonalon vagyunk, nagy mélység alattunk. Egy ekkora hatalmas vadon élő állat, aki nincs hozzászokva az ember jelenlétéhez veszélyes ránk nézve. Nem, nem fog megenni, mert nem eszik embert ;), sőt le sem férnénk a torkán, amin kb. egy focilabda fér át, de amikor megindul lefelé, a vízben az áramlatok magával húznának bennünket ki tudja meddig és hova... és már kész is a baj. Ezért ne akarjunk mindent, minden áron, hanem tisztelettel a természet és az állatok iránt, gyüjtsünk be minél több élményt, nézve, csodálva a föld legnagyobb vizi élőlényét.

A hajók kapitányai és személyzete figyelmesen fürkészi a kék óceánt, hogy meglássák a vízből az ég felé feltörő vízsugarat, ami azt jelzi, hogy a bálna a felszínen van. A levegő vételt követően azonban gyönyörű mozdulattal, farokuszonyait kiemelve a vízből, ismét lebukik a mélybe táplálkozni, ahol kb. 20 percet tölt amíg újra fel nem úszik a felszínre.

A kapitányok könnyen szavatolják a program sikerességét, hogy amennyiben nem látunk bálnát, úgy másnap ingyenesen visznek ki minket a nyílt óceánra, hisz alkalomadtán akár 4-6 bálnát is lehet látni, illetve a hajó mellett úszó delfincsapatot, teknőst. Az élmény felejthetetlen garantálom, nem szabad kihagyni!

A surf szerelmeseinek ajánlom a Mirissa szomszédságában (Galle irányában) található Weligamát. A hosszú sekély vízű, fövenyes beachen surf iskolák tucatjai várják a kezdőket és a profikat, eme sport szerelmeseit. Érdemes kipróbálni, mert a kisebb hullámokban is fel lehet már a deszkára állni, ha megvan a ritmus és az egyensúly. Könnyebb, mint hisszük és nagy a sikerélmény. Persze, ha sikerül azért ne vágjunk rögtön neki a 3-5 méteres hullámoknak ;)

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!