YALA NEMZETI PARKA szigetország délkeleti csücskében, Tissamaharama városától 24 kilométerre található a Yala Nemzeti Park, Srí Lanka egyik legismertebb nemzeti parkja. 

A Wilpattu Nemzeti Parkkal együtt az ország legelső és legnagyobb nemzeti parkjai is egyben (908 km2).

Yala változatos ökoszisztémáiról, valamint kiemelkedően gazdag és sokszínű élővilágáról híres.Tüskés bozótosok, száraz és nedves erdőségek, lápos vidékek, gazdag vízi élőhelyek, homokos tengerpartok, lagúnák és part menti mangróve-erdők egyaránt előfordulnak a nemzeti parkban. Ez a gyönyőrű terület élőhelyet nyújt elefántoknak, vizibivalyoknak, vaddisznóknak, őzeknek, sambaszarvasoknak, aranysakáloknak, cibetmacskáknak, ajakos medvéknek, lóriknak és makákóknak, mocsári és bordás krokodiloknak, iguánáknak, tengeri teknősöknek, mongúzoknak, nyulaknak, páváknak, továbbá több mint kétszáz egyéb madárfajnak.

A nemzeti park ad otthont a világ egyik legnagyobb leopárd-populációjának (kb 50 példány). Területén, ahol egykor a Ruhuna királyság virágzott, fontos kulturális emlékek is találhatóak, ezek közül Sithulpahuwa és Magul Vihara kolostorai a legjelentősebbek.

A nemzeti parkot jeppel járhatjuk be, arról leszállni, csak a megengedett óceánparti pihenőben lehet.

A park reggel 06:00-kor nyit ki a látogatók előtt, amikor feljön a nap, mivel odabent nem lehet a jeepeknek világítást használniuk. Napnyugtakor pedig, 18:00 óráig az összes autónak el kell hagynia a parkot. 12:00 - 14:00 óra között pedig a parkban lévő jeepeknek ki kell állnia az óceánparti pihenőhelyre, így biztosítva, hogy a park déli sziesztáját az állatok számára. A park egy nemzeti park, de nincs bekerítve, azaz az állatok vadon élnek és szabadon mozoghatnak benne. A parkot egy senkiföldje terület választja el a lakott településektől. A parkban nem etetik az állatokat, maximum szárazság idején segítkeznek be az állatok számára mesterségesen kialakított itatóhelyek feltöltésével, vagy a víz elvezetésével, összegyűjtésével esős időszak idején.

Állatot ölni, vadászni Srí Lanka egész területén TILOS és komoly büntetést szabnak ki érte. A jeep szafarik alkalmával mi jó fotókat lövünk arról a sok-sok csodáról, ami körbe vesz minket az érintetlen természetben. 

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!