SIGIRIYA


Az "OROSZLÁNSZIKLA"


Sigiriya, vagyis az "Oroszlánszikla" Srí Lanka egyik legizgalmasabb műemléke, ami elsőként kapta meg Srí Lankán és nyolcadiknak a világban az Unesco Világörökségi címet.

A síkságból meredeken kiemelkedő sziklatömb, az egyik legemlékezetesebb hely a Srí Lankára látogató turisták számára. A több, mint 200 méter magas szikla tetejére, Kasyapa király építette bevehetetlen fellegvárát az V. században, ahol 18 évig uralkodott. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer, királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor.


A szingaléz krónikák legendái szerint, Kasyapa király a trón megszerzése érdekében élve befalaztatta saját apját Dathushena királyt és ugyanezt tervezte a féltestvérével is, a trón várományosával. Ám a jogos trónörökösnek, Mogallana-nak sikerült elmenekülnie Indiába. A hatalom megszerzése utáni polgárháború következtében Kassjapa arra kényszerült, hogy hátrahagyja a fővárost, Anuradhapurát, s az átmeneti nyugalmat és biztonságot Sigiriyaban lelte meg, ahol bevehetetlen fellegvárat építtetett magának. Végül az impozáns erődítmény sem nyújtott elegendő védelmet Kasyapa számára, mert miután a trón eredeti várományosa Mogallana, 18 év múlva, visszatérve meglepte őt, Kasyapa inkább a helyszínen elvágta a saját torkát.

Miután Mogallana visszaszerezte hatalmát, a fővárost apja városába, Anuradhapurába vitte vissza.  Sigiriya elnéptelenedett, benőtte a dzsungel és több, mint 1.300 évig rejtve maradt a kíváncsi tekintetek előtt. Az 1.800-as évek közepén egy angol utazó fedezte fel távcsövével a sziklamélyedésben a gyönyörű falfestményeket. Ezután került a figyelem középpontjába az érdekes formájú szikla és történelme, majd megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok a helyszínen.

A buja kertekkel, mesterséges tavakkal, vízgyűjtő medencékkel körülvett erődítmény legfelső szintjére egykor egy hatalmas, kőbe faragott oroszlán száján keresztül vezetett az út, ám mára csupán a helyszínnek nevet adó fenevad mancsai maradtak meg. Fej nélkül, csonkán is megálljt parancsolva a látogatóknak, hogy elmerengjenek a palota hajdani pompáján. Sziklatemplomok, fürdők, tavak, barlangok, a gránitsziklán kialakított függőkertek, teraszok, Ázsia legrégebben tervezett kertjei találhatók. Sigiriya csodái közé tartoznak a mesteri freskók, a Tükörfal, az Oroszlán terasz, a Vizikert, valamint a hegy ormáról kínálkozó felejthetetlen panoráma. 

Sigiriya a világörökség része... és tényleg kihagyhatatlan!

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!