NEGOMBO


A valamikori halászfalu és csatornái


Negombo Colombo-tól 35 km-re, a Nemzetközi Bandaranaike Repülőtértől pedig mindössze 12 km-re helyezkedik el.

Jellegzetes halászfalu, mely ideális kiindulópontja vagy akár végállomása lehet a Srí Lanka-i nyaralásnak. 

Negombo a portugál gyarmatosítás időszakában vált fontos kereskedelmi a környéken termesztett kitűnő minőségű fahéj révén. A lagúna északi partján lévő földnyelven kis erőd épült az arab kereskedők, majd később a hollandok távoltartása érdekében.


A kis halászfaluból nyüzsgő óceánparti várossá fejlődött Negombo-ban is láthatók a régi idők gyarmatosítóinak nyomai, mint például az előbb említett erőd, vagy a portugálok által épített templomok, lakóházak. 

A portugálok egyik rezidenciája ezen a környéken volt. Mivel megtiltották a népnek a szabad vallásgyakorlást és erőszakosan bevezették a keresztény vallást - sőt akár képesek voltak halálos ítéletet kiszabni az ezt megtagadókra -  a nép generációról generációra elfogadta, és folyamatosan áttért a keresztény vallásra. Nem is csoda, hogy a környék 95 %-a ma már keresztény hitűnek valja magát és a környéken lépten nyomon keresztény templomokkal, feszületekkel, Jézus, vagy Mária szobrokkal találkozunk. Furcsán is érzi magát az utazó, hogy úgy tudta, hogy buddhista ország Srí Lanka, majd megérkezvén, a repülőtér környéke hemzseg a keresztény templomoktól és sehol egy Buddha, vagy hindu, muszlim szentély, szobor. Azért ha erre járunk érdemes megnézni, hogy a világ másik oldalán milyen is egy keresztény templom. 

Sajnos a 2019. április 21-én Húsvétvasárnap, robbantásos terrortámadást kellett elszenvednie Negombo városának is (Több helyszínen Colombo környékén és a keleti parton, több száz ember, - közöttük több tucat kisgyermek - lelte értelmetlen halálát vallása gyakorlása közben, iszlám terroristák keze által. Nyugodjanak békében! ). Ennek nyomait a negombo-i katolikus templomban ma is láthatjuk, mert megemlékezés képpen a helyreállításnál meghagyták a robbanás utáni állapotot mementóként.

De térjünk vissza egy kellemesebb témához...

Negombo ma igazi halászváros, a nyílt tengeren és a lagúnán kifogott halmennyiség biztosítja a lakosság jelentős részének megélhetését. Szép látványt nyújtanak a homokos partra kihúzott halászhajók: az egyetlen fatörzsből kifaragott, kitámasztóval épített katamaránok és a színes - gyakran motorral felszerelt - korszerűbb csónakok. A parton sokféle hálóra teregetve szárítják az ujjnyi hosszúságú apróhalakat. Itt található az ország legnagyobb halpiaca, ahol naponta vannak árverések. Itt nem csak a halászatból élő emberekkel ismerkedhetünk meg, de a trópusi óceán halainak közel teljes skálájával is - kezdve a különféle cápafajtáktól a tintahalakon át a rájákig. (Számoljunk vele, hogy egy hatalmas, ráadásul nomád halpiacnak szaga is van. Nem kibírhatatlan, de akit zavar az ne menjen el megnézni.) Minden év júliusában itt rendezik meg a halászok fesztiválját. 

Ha Negombo-ban járunk érdemes megnézni a holland erődöt és számos szép katolikus templomát, legfőképpen a legszebb falfestményeiről híres Szent Mária templomot (St Mary's Church) a városközpontban, illetve a buddhista vallás emlékművei közül a várostól keletre fekvő Angurukaramulla templomot, amit a 6 m hosszú fekvő Buddha szobra miatt érdemes felkeresni. 

Népszerű üdülőhelyek a Negombo-tól északra fekvő Waikkal és Marawila települések, melyek homokos, pálmafás strandjaiknak és igényes szállodáiknak köszönhetően számos turistát vonzanak a környékre. A közeli Mahawewa a batikkészítésről ismert. Az út mentén egymást követő üzletekben sokkal jobb áron lehet batikolt ruhákat kapni, képeket venni, mint a fővárosban vagy egyéb turistaközpontokban.

Elérhető közelségben van a Wilpattu Nemzeti Park (északra), vagy Colombo felfedezését is tervezhetjük innen (délre).

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!