POLONNARUWA


Ősi városa


Polonnaruwa, Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet és a fővárosi rangot. Miután a dél-indiai, tamil Csóla-dinasztia a 10. században győzedelmeskedett Anuradhapura fölött, előbb megszilárdította hatalmát, majd a fővárost Polonnaruwába helyezte át. 

1070-ben a szingaléz király, Vidzsajabahu kiűzte az idegen hódítókat, ám fővárosát ő is ugyanitt rendezte be, s nem tért vissza a hagyományos királyi központba, Anuradhapurába. A város igazi aranykora Vidzsajabahu unokája, Parakrambahu király uralkodása alatt következett be.


A király három súlyos fallal vette körül városát, ahol zöldellő ligeteket, palotaépületeket és szentélyeket létesített, valamint rendkívül fejlett csatornarendszert építtetett, melynek bizonyos részei mindmáig használatban vannak, s éltető vízzel látják el a környék rizsföldjeit. Ám rövid virágzása után a folytonos támadásoknak köszönhetően hamar hanyatlásnak indult Polonnaruwa is.

A rövid, de viharos történelme ellenére nagyon sok építészeti emléket hagyott hátra. Egykor Srí Lanka középkori fővárosa volt, napjainkban műemlékek, szobrok, régi templomok széles tárháza. A romok között sétálgatva egy időutazáson érzi magát az idelátogató. A helyszín legizgalmasabb látnivalói közé tartozik a három különálló víztározó összekapcsolásával kialakított monumentális Parakrama Samudraja("Parakrama tengere"), melynek méreteit jól mutatja nevének jelentése is. A királyi palota impozáns maradványai, a lótuszokkal ékesített, mívesen faragott királyi fürdő, a Gal Vihara (Kőtemplom) komplexuma az egyik legjelentősebb látnivaló. Ez utóbbi helyszínen három nagyméretű, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szoborban gyönyörködhetünk (álló, ülő és fekvő Buddha). 

Polonnaruwaban a történelmi emlékeken kívül számos szakrális hely is található, mint például Síva Temploma, a Lankatilaka-templom, a Vatadaga kör alakú ereklyeház (sztúpa), a Galpotha (Kő Könyv) és a régi Szent Fog Templom romjai, a Buddha fog-ereklyéje fölé emelt Atadage vagy az 54 méter magas Rankot Vihara dagoba

Polonnaruwa ma Srí Lanka egyik legfontosabb régészeti területe, s egyben az ország egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező helyszíne.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!