GALLE


Galle Fort (a galle-i erőd) a Világörökség része


Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy Srí Lanka egyik legszebb része a déli partvidék, amit Srí Lankán járva nem szabad kihagyni. Több tucat szebbnél-szebb, különleges beach várja az utazót és mindegyik még is valamelyest más. Mindenki kedvére tud válogatni, hogy inkább a meghitt, csendes gyöngyszemeket, vagy a turisták által nyüzsgőbb partszakaszokat tartja előnyben. Az biztos, hogy errefelé kedvére válogathat a kedves utazó és akár minden nap más helyet csodálhat meg ... én mondom megéri. 


A déli partvidék egyik legjelentősebb tengerparti települése Galle nyüzsgő városa, ami Colombotól kb. 125 km-re délre található. Eljuthatunk ide a Southern Expressway-en (azaz déli autópályán)és az A2-es úton is.

Ha elhagyjuk Colombo zsúfolt külvárosát az autópályán nagyon kényelmesen, gyönyörű tájakon keresztül vezet az utunk egészen Galle-ig (Klímás nagy buszokkal is le lehet utazni Galleba néhány colombo-i buszállomásról. Az út kb. 1,5 óra). 

Ha az A2-es utat választjuk, akkor kicsit hosszabb menetidővel kell számolnunk (kb. 4 óra), mert elég zsúfolt az úton a közlekedés, viszont kárpótol minket a sok-sok látnivaló, hiszen megannyi településen megy át az út és fel-fel bukkan a csodálatos Indiai óceán is. Ha merészebbek vagyunk és nincs sok csomagunk, érdemes a helyi AC kisbusszal (klímás kisbusz) megtenni ezt az utat - nagyon nagy élmény és igazán nem drága mulatság. Azon viszont ne lepődjünk meg, hogy ezeknek a buszoknak nincs általában külön csomagtartó részük, így a fedélzeten utaztatva a bőröndöknek is kell jegyet vennünk! Nem becsapni akarnak minket, de ha elfoglaljuk vele az értékes ülőhelyet, azért fizetnünk kell. A kb. 25-30 személyes kisbusz (mert a teljes értékű helyek feltöltése után, a közlekedőben is lenyitásra kerülnek a mobilülések), valószínűleg teljesen meg lesz telve. Ha valaki nem bírja a bezártságot és a zsúfoltságot, akkor nem ajánlom neki. Ha ez bírható, akkor egy egész, bár szűk helyen ülve, klímás légtérben, szinte fillérekért elvisznek minket Colombo-ból a szélrózsa minden irányában található nagyobb városok felé. A járatok a nagyobb állomásokon megállnak és le-fel szállnak emberek. De a nagytöbbség a célállomásra, vagy majdnem addig utazik.

A szigetország délnyugati csücskében fekszik Galle. Ejtsd Galle, vagy Gól. Mindkét megnevezést használják, mert az egyik a gyarmati időkből való, a másik a helyi nyelven ejtett változat.

Galle kikötővárosa, mely európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Sri Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. 

Galle már hosszú évszázadok óta fontos nemzetközi kikötő volt, amikor 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. A portugálok fölött 1640-ben győzedelmeskedő hollandok kiszélesítették a védelmi árkokat, s masszív falakkal övezett, tömör bástyákkal uralt erődöt létesítettek, melynek maradványai ma is a város jelképéül szolgálnak. 

A galle-i erőd Ázsia legnagyobb, az európaiak által épített erődítménye, valamint az európai és ázsiai kultúrák találkozásának izgalmas, máig eleven hagyatéka. A brit hatalomátvételt követően a kikötőváros elveszítette kiemelt szerepét, mivel Srí Lanka új urai, Galle-val szemben, Colombo-t tették a sziget legfőbb kikötőjévé. Az erődítmény falain belül található óvárosban, azaz a Galle Fortban olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom, amely mellett régi holland temető is elterül. A holland kormányzati irodáknak otthont adó, később New Oriental Hotel néven a fontos utazók számára szolgáló szálláshellyé átalakított épületben ma a minden igényt kielégítő luxusszálloda található. 

De hangulatos utcácskáit szelve, találhatunk itt múzeumot, világítótornyot, régi koloniális épületeket a gyarmati korból, kisebb-nagyobb templomokat , mecseteket (keresztény, buddhista, muszlim), kis üzleteket, cukrászdákat, éttermeket, szállodákat, és ha szerencsések vagyunk, egy-egy lopott pillanatban bepillantást nyerhetünk, hogy milyen csodás belsőkerteket rejtenek a házak külső falai. A Galle Fortot erődített faláról pedig gyönyörködhetünk a csodás naplementében.

A legdélebbi bástyáról sziklaugró srácok hajmeresztő módon vetik magukat a vízbe, majd szó szerint egy szempillantás alatt szaladnak fel az ott található sziklák tetejére, vagy a meredek erődfalra, semmilyen biztosító felszerelés nélkül. Nekik ez a munkájuk - mert Srí Lankán mindenki próbál valamit csinálni, amihez ért, hogy azzal megkeresse a betevőrevalót - tehát, ha arra jársz kedves utazó és szeretnéd látni, lefilmezni ezt az atrakciót, akkor ne várd el, hogy azt ő ingyen megcsinálja neked, vagy lopva surranj oda, hogy a más által fizetett produkciót sutyiba lefilmezd. Sajnos sok náció ezt csinálja, ami engem mélyen elszomorít. Nem kötelező megnézni, vagy fizetni ... tudjátok élni és élni hagyni ;)

Galle környékén járva érdemes átmenni a galle-i öböl másik végében található Japán Templomhoz és Béke sztyupához is. Nagyon meghitt, békés helyszín, szép kilátással. A templom alatti öböl a Jungle beach, ami szintén egy hangulatos kis strandja a környéknek. Természetesen, ha a fürdőzés előtt, vagy után a templomot is megnéznénk, tartsuk tiszteletben a szent helyet és fedett vállal és térddel, fedetlen fejjel, cipőt a bejáratnál levéve látogassuk a templomot.

Pár kilóméterre Unawatunán és kicsit beljebb a parti résztől található a Yatagala Buddhista Templom, amit szintén érdemes meglátogatni.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!