HIKKADUWA BEACH


Az óceáni teknősök és a felszíni búvárkodás városaA nyugati partszakaszon Colombo-tól délre, alig 100 km-re található Hikkaduwa, Srí Lanka legnagyobb tengerparti pihenőhelye, ami leginkább a védett korallzátonyairól híres. 

A természetvédelmi területnek nyilvánított partszakaszon, a parttól kb. 80-100 m-re végighúzódó, a víz szintjéig érő sziklafal megtöri a hatalmas hullámokat és védett öbölt és korallzátonyokat alakított ki a partig.


Főszezonban üvegfenekű csónakok viszik a látogatókat a parttól csak pár méterre fekvő korallkertek fölé, bár a sokszínű víz alatti világ megcsodálására nem ez a legérdekesebb és semmiképpen a legtermészetbarátabb megoldás! A hajók üzemanyagai, mind a levegőt, mind a vizet károsítják, így megköszönöm, ha Te is egy sokkal autentikusabb, természetes és nagyobb élményekben gazdag megoldást választasz az élővilág megfigyelésére, felfedezésére. Ráadásul, ha hullámzik a víz a csónakokból a kilátásra szinte semmi esély és mindezért még fizettél is. A felszíni búvárkodás alatt ráadásul úszhatsz a nagy teknősök között, ami nem mindennapi élmény.

Szinte mindenhol lehet búvárszemüveget, légzőpipát kölcsönözni, így a parttól csak méterekre fekvő koralltelepek látványában mi is könnyedén tudunk gyönyörködni. A víz nem olyan mély, akár úszni nem tudók - persze felügyelet mellett - is átélhetik a csodát.

A kristálytiszta vízben állva a halak millióikat tudjuk a kezünkből etetni, ha van nálunk némi keksz. Ha a fejünket viszont be merjük dugni a víz alá, akkor egy mesevilág tárul a szemünk elé. Ezt a programot kicsik és nagyok egyaránt nagyon szokták élvezni. Pláne, ha kicsit beljebb úszva a sziklafal tövében összetalálkozunk az ott élő két óriásteknőssel, akik annyira barátságosak és megszokták már az emberek jelenlétét, ezért szívesen úsznak velünk, vagy engedik, hogy megérintsük őket. A gyerekek örömére a parthoz is ki-kijárnak falatozni a sziklapadra, így még annyira be sem kell menni a vízbe, hogy lássuk őket, mint más partszakaszon.

A vállalkozó kedvűek akár könnyűbúvár-felszerelést is bérelhetnek, így megtekinthetik a mélyebb vizek látnivalóit is. 

Sajnos a korallzátonyokat nagyon megtépázta a 2004-es híres Indiai-óceáni cunami, mivel nem csak a hatalmas erejű hullámok okoztak pusztítást az élővilágban, hanem a visszavonuló víz után hátramaradt törmelék, hulladék is. Ráadásul a katasztrófa előtt a víz egy kilóméterre visszahúzódott egy rövidebb időre, így a csodaszép korallok kikerültek a víz alól és a nap 30-60 percig égette őket. Sajnos az élővilág regenerálódása időigényes, évtizedekig tartó folyamat, így csak némi bepillantást nyerhetünk és elképzelhetjük, hogy milyen vizi csoda lehetett itt annak előtte. Azért így is lesz élményben részünk, de pont ezért vigyázzunk mi is rájuk. Ne lépjünk rájuk, vagy törjünk le belőlük emléknek ... csak ússzunk feléjük és csodáljuk meg őket.

Hikkaduwa a fiatalok, a sportkedvelők körében igazán népszerű, így a turistaszezonban esténként határozottan érezhető egyfajta "európai" pezsgés. Egy másik partszakasz a hatalmas hullámok miatt a szörfösök paradicsoma.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!