KOGGALA LAKE


Koggala tó, a béke "szigete"

Galle városától -Matara irányába- 15 km-re található a déli part egyik kis gyöngyszeme, a sekély vizű Koggala Lake. 

A nagy területet elfoglaló, szabálytalan formájú tó a tengerparttól csak pár kilométerre található. Az egyik különlegessége, hogy bár alapjában édes vizű természetes tó, de mivel az egyik csücske kiér az óceánig és abba torkollik, helyenként tengeri sós a vize is. Jó néhány tengeri élőlény is él itt. Így a tó egyes területein édes, máshol sós vízű. Ezt a 2004-es nagy indiai-óceáni cunami még inkább elősegítette, hiszen nagy mennyiségű sós vizet pumpált be a tóba.


A tó partján néhány kisebb szálloda, magánházak, fűszerkertek, kígyófarm található. A tóban több sziget is van, ahová evezős, vagy motoros kis katamarán csónakokkal lehet eljutni. A szigetek és a tó partjának mentén végig Mangrove fák vannak, élőhelyet biztosítva az ott élő állatoknak, madaraknak. 

Ha egy kis csendre, békére vágyunk és szeretnénk gyönyörködni a természet szépségében, mindenképpen érdemes evezős csónakokba pattani és átevezni a szigetek valamelyikére, vagy kérni a motoros csónak vezetőjét, hogy állítsa le pár percre a motort, hogy élvezhető legyen a helyből áradó nyugalom és béke. 

Az egyik szigeten egy Buddhista szerzetesrend él. A turisták meg tudják nézni a sziget kis régi templomát, ami gyönyörű szobrokat, falfestményeket rejt magában, -mint általában minden buddhista templomban- Buddha életéről. A templom faragott faajtaja is gyönyörű, gazdagon díszitett. 

A másik látogatható nagy sziget a fahéj sziget. Egy több generációs család él évtizedek óta a szigeten, akik fahéjtermesztéssel foglalkoznak. (A világ cinammon fahéj készletének nagy részét Srí Lankán termesztik, hiszen a cinammon itt őshonos. Innen vitték el a világ minden tájára és próbálkoznak a termesztésével, de a legjobb minőség csak itt terem. Íze, szine is eltér az általunk ismert kasiya fahéjtól.) 

A fahéj termesztő 2-3 család szívesen látja vendégül udvarán az arra utazókat, akiknek megmutatják a fahéj cserjét és, hogy milyen módon készítik belőle a finom fahéj fűszert. 

Aki szeretne, itt vásárolhat igazi, kézi készítésű fahéjörleményt, fahéjrudat, vagy fahéjolajat. Legalább egy csomaggal illik is venni tőlük, ha már beengedtek az otthonukba és megmutatták az ősi tudományukat.

A csónakos túránk végeztével mindenképpen érdemes egy kis sétát tenni a gyönyörű Ananda fűszer és gyógynövénykertben, ahol ayurvedikus szakember mutatja be a kertben található növényeket és elárulja azok minden titkát, azaz milyen problámára és, hogyan használjuk őket. A kert gyógynövényboltjában mindenféle természetes szert tudunk vásárolni egészségünk támogatására.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!