PINNAWALA


Az elefántárvaház otthona

Mára az egyik legérdekesebb "látványossággá" nőtte ki magát a Kegalle-től néhány kilométerre található Pinnawala-i Elefánt Menhely (Elephant Orphanage).                     

70-90 elefántot gondoznak itt ebben az állami intézetben. Az árvaházat az 1970-es évek végén hozták létre, az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére.                                                  

Nem a turisták szórakoztatására alapították, és tartják fent, hanem próbálnak amennyire csak lehet, természetes és nyugodt életkörülményket biztosítani, a valami oknál fogva a vadonból kikerült, és oda vissza nem telepíthető egyedek számára.


Évtizedek alatt az ide került állatoknak kis borjaik lettek, családdá, csordává alakultak. A már beszokott, kiszámítható állatok a rezervátum területén szabadon kószálhatnak, természetesen a gondozók folyamatos felügyelete mellett, nehogy véletlenül veszélyeztessék a túl kíváncsi látogatókat. Az újonnan bekerült példányokat, akik még nem szokták meg az itteni életet, az ember közelségét, vagy az épp kiszámíthatatlan szerelmes hím elefántokat, és az élelemért verekedőket, a biztonság miatt lánccal biztosítják, illetve a csordától külön mozgatják. Higyjétek el a 7-9 tonnás állatoknak ezek a láncok nem akkora terhek, mint amekkoráknak mi azt gondoljuk. Inkább  pszichológiai visszatartó ereje van, illetve segítenek az állatok megfékezésében esetleges probléma esetén. A két hátsó láb biztosítása szintén segít, hogy hirtelen ne tudjanak megiramodni, mert akkor a környéken kő kövön nem maradna. Viszont a többiek lánc és biztosítás nélkül élik mindennapjaikat.

A rezevátum területén nincsenek turistaatrakcióknak kitéve az állatok, mint például elefántolás, ügyességi produkciók, ormánnyal festő állatok, lábbal a vendégeket masszírozó elefántok, mint Thaiföldön! Az árvaház területén a kijelölt helyszínen bevizsgált gyümölcsöket tartalmazó tálat lehet venni, amivel meg lehet etetni a kijelölt fánit. Ha picik is vannak épp az árvaházban, akkor a cumiztatásukban lehet segítkezni, vagy a fürdetésükben lehet részt venni a folyónál. Fogdosni őket, vagy a nem kijelölt helyen és étellel etetni TILOS őket! 

Alapítása óta számtalan elefánt talált itt otthont magának. Külön élmény végignézni az elefántok etetését, főként a cumisüvegből ivó elefántcsecsemőke, vagy az elefántcsorda frissítő fürdőzését a közeli folyóban. Pinnawala (vagy Pinnawela) városkában napjában kétszer megáll egy időre az élet. A forgalmat leállítják, az árusok kiállnak a boltjuk ajtajába, a turisták izgatottan várják az elefántfürdetéshez levonuló hatalmas csordát. Ilyenkor látványos menetben ballagnak kicsik és nagyok a Maha Oya folyóhoz, hogy két órán át élvezzék a vizet, a lubickolást. 

Mivel a nehezebben kezelhető állatokat külön mozgatják a csordától (pont ellentétesen), ezért mindig, minden helyszínen van elefánt. A legérdekesebb dolgok viszont általában a csorda körül történnek, így érdemes az ő napirendjüket és helyzetüket követni. Érdemes tehát a látogatást úgy időzíteni, hogy az alábbi programok valamelyikének szemtanúi legyünk.

A nagy csorda napirendje a következő:

  •   8:00 - az árvaház nyitása a látogatók számára 
  • 10:00 - levonulás a folyóhoz fürdőzésre 
  • 12:00 - visszavonulás az árvaházba
  • 14:00 - levonulás a folyóhoz fürdőzésre 
  • 16:00 - visszavonulás az árvaházba
  • 18:00 - a park zárása

Ezt a programot semmiképpen sem érdemes kihagyni, ha Srí Lankán jársz :)

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!