VÍZUM - UTAZÁS

... és ami csak fontos lehet!


VÍZUM: 

2012 január 1-től a Srí Lankára való beutazáshoz vízumra van szükségünk!

Ezt előre online, az interneten lehet igényelni. A díját bankkártyával lehet kiegyenlíteni.

Probléma esetén a repülőtéren is van ügyintézés, de nem érdemes arra apellálni. Egyrészt az induló állomásokon vízum hiányában nem biztos, hogy felengedik az utast a gépre. Másrészt lassú az ügyintézés, sokan várakoznak valami problámával. harmadrészt általában 5 USD-vel többe kerül a vízum igénylése a repülőtéren. Szóval jobb, ha erről még utazás előtt gondoskodunk az interneten.

Az útlevélnek a Srí Lankáról történő hazautazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Ha hamarabb lejár akkor előbb csináltassunk új útlevelet, és azután kezdjük el a vízumot megigényelni!

A vízum díja: 

Túrista vízum - max. 30 napig érvényes (max. 2 belépéssel az országba): 35 USD

Be nem töltött 12 éves korig a vízum ingyenes (akkor is meg kell kérni, csak nem kell fizetni érte). 

A vízumot a www.eta.gov.lk oldalon lehet megigényelni.

A vízum meghosszabbítását már az országban személyesen, az első lejárta előtt kell intézni, ha hosszabban szeretnél az országban tartózkodni. Még kétszer (+2 hónapra, majd maximum +3 hónapra), lehet kérvényezni a hosszabbítást a Colombo-i Bevándorlási Hivatalban. Természetesen ezeknek is díja van.A legfrissebb beutazási szabályokról itt tájékozódhatsz.SRI LANKA DEMOKRATIKUS SZOCIALISTA KÖZTÁRSASÁG


FŐVÁROSA:  Sri Jayawardenapura Kotte (Colombo-val már össze van épülve)

LEGNAGYOBB VÁROSA:  Colombo

HIVATALOS NEMZETI NYELVE:  szingaléz, tamil, angol

VALLÁS:  buddhizmus, hindu, keresztény, mohamedán

PÉNZNEME:  Srí Lanka-i rúpia (LKR) 1 Rúpia kb. 1,6 Ft

Bankkártyák közül a Visa, MasterCard kártyákat a nagyobb üzletekben, vendéglátó helyeken elfogadják. Bankautomaták a kisebb, nagyobb városokban mindenhol vannak.

 A nagyobb városokban, turistaközpontokban lehet USD-t és EURO-t is váltani, illetve egyéb közismertebb valutát.

SRI LANKA HÍVÓSZÁMA: + 94

IDŐELTOLÓDÁS: nyári időszámításban +3,5 óra, téli időszámításban +4,5 óra a magyar időhöz képest

IDŐJÁRÁS:

Srí Lanka átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb, míg a 2000 méter fölé magasodó hegyek között enyhébb a hőmérséklet. Srí Lanka trópusi ország, a hőmérséklet szinte egész évben állandó, 25 és 33 °C között van, magas páratartalommal. A tengervíz szintén mindig kellemes, minimum 27°C fokos.

RUHAVISELET:

Könnyű, szellős, vékony nyári ruházat, papucs, szandál. Hosszú nadrágra, pulóverre, melegítőre, kabátra és zárt cipőre a tengerparton nincs szükség, hiszen még éjszaka is nagyon kellemes meleg, sőt sokszor fülledt az idő (23 °C alá nem megy, amit még többnek érzünk). Körutazás alkalmával viszont érdemes azért magunkkal vinni melegebb öltözéket, mert a hegyvidékes részen akár 16-20 °C körüli hőmérséklet is lehetséges esténként. Ha bármi kimaradna a bőröndből, fillérekért minden kapható!

OLTÁS:

Az Országos Oltóközpont Hepatitis és Malária elleni védekezést javasol. Én nem akarok senkit sem lebeszélni a védekezésről, de tapasztalataim szerint nem jellemzőek Srí Lankán ezek a betegségek, így én nem tartom szükségesnek a védőoltásokat, gyógyszereket. Ellentétben a hiedelmekkel sem maláriával, sem egyéb veszélyes kórral nem kell számolni. Mindenki döntsön belátása szerint! Hepatitis védőoltással azért nem baj, ha rendelkezik az ember. 

A szúnyogokkal viszont érdemes vigyázni, mert az elmúlt években tömeges Dengue-fertőzést okoztak az esős időszakokban a tigrisszúnyogok. Ellenszere nincs, csak védekezni lehet a csípés ellen! A tigrisszúnyogok nem az éjjeli fajták, hanem inkább a délutáni, naplemente előtti órákban csípnek és nagyobbak a mezei szúnyogoknál. 38,5 fokos láz felett, nem lázcsillapítunk és várunk, mint Magyarországon, hanem a biztonság kedvéért, mihamarabb jelentkezzünk egy kórházban - akár éjjel is -, hogy ellenőrzék a betegség típusát és probléma esetén azonnal megkezdhessék a gyógykezelést! Érdemes ezért utasbiztosítással rendelkezni. Srí Lankán egyébként az orvosi ellátás nem nagy összeg - nagyobb műtéteket, magán kórházi benttartózkodást kivéve -, illetve az ellátás biztonságos és jó minőségű, ezért semmiképpen se halogassuk probléma esetén az orvosi segítség kérését!


KÖZBIZTONSÁG:

A magyar közbiztonsághoz képest sokkal jobb, de azért ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket.


POLITIKAI HELYZET:

2009 májusában véget ért a 26 évig tartó polgárháború. Demokratikus úton megválasztott kormány van hatalmon. A politikai helyzet stabil és Srí Lanka hatalmas gazdasági fejlődésnek indult.


ÉTELEK/ITALOK:

A Sri Lanka-i konyha igen ízletes. Jellemzői a sokféle rizs, különféle fűszerek, fűszerkeverékek, zöldségek, halak, csirke, gyümölcsök. A tengerparton a tenger gyümölcseinek széles tárháza megtalálható. A trópusi gyümölcsök közül például a mangó, az ananász, a banánok és papaya, görögdinnye, illetve számos nálunk kevésbé ismert, de ízletes gyümölcs is megtalálható a szigetországban. Különösen kedvelt frissítő a királykókusz leve (King coconut vagy Tambili), ami úton-útszélen pár rúpiáért kapható. (Nagyon egészséges, természetes és nem utolsó sorban finom.) 

Nemzeti ételük a "rice and curry". Nemzeti italuk, a méltán híres ceyloni tea, vagy a helyi rövidital az Arrack, ami kókuszból erjesztett erős pálinka. A csapvíz tiszta, de közvetlen fogyasztásra inkább a mindenhol kapható palackos ásványvizet ajánlom.


HELYI KÖZLEKEDÉS:

Sri Lankán nagyon jó a helyi közlekedés. Busszal fillérekért bárhova eljuthatunk. A kényelmes, légkondis highway buszok (autópályán közlekednek), kicsit drágábbak a többinél (de 150 km-re is kb. csak 1.000 Ft a tarifa), és minden kényelmet kielégítenek. A városok között közlekedő buszok között találunk kisebb, kényelmesebb légkondis buszokat és olcsóbb, zsúfoltabb, rosszabb állapotút is. Értelemszerűen ez utóbbiak a legolcsóbbak, de számolnunk kell vele, hogy elég rázós utunk lesz. A helyi sofőrök nagyon bátran vezetnek :) , de aki szereti a kalandokat és vegyülni a helyiekkel, az kipróbálhatja. 

A városokban is érdemes buszra szálni, mert 40-100 Ft-ért bárhova eljut velük az ember. A nagyobb városokban kisebb taxi és bérelt autó igénybe vehető. Az ember bárhol foghat viszont motoros riksát (tuk-tuk), amik szintén megbízhatóak és nem utolsó szempont, hogy élmény velük utazni, de érdemes a viteldíjról előre megállapodni, mert utólag nem szégyelnek bármennyit elkérni egyes sofőrök. A vasúti közlekedés lassabb, de olcsóbb. Akik szeretnének autót bérelni a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). A közlekedés alapvető szabálya az "erősebb győz elv".


HELYI VISZONYOK:

A külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és vallási tradícióikat (pl., buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában -azaz fedetlen vállal és térddel- TILOS a belépés - a cipőt belépés előtt le kell venni). Buddhának bármilyen helyzetben (csak egy fotó erejéig sem) tilos közvetlenül háttal állni! Ez érvényes Dambullában az Arany Templom előtt a nagy Buddha szobor alatt is. Ránk fognak szólni, elvehetik a fényképezőt. Alapvetően nagyon békés nép, de ezzel mélyen és vérig sérthetjük őket!

A katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. 

Egyneművel folytatott szexuális kapcsolat illegális. 

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (birtoklást is!) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.


SRI LANKA magyarországi diplomáciai képviseletei:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Srí Lankán hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található.

Akkreditált magyar nagykövetség és konzulátus: Nagykövetség (India - Újdelhi) Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021 Előhívó: (00)-(91)-(11) Telefon: 2611-47-37 Ügyelet: 00 91 99 11 453 701 (mobil) Fax: 2688-67-42

E-mail: mission.del@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IN/HU

Konzuli hivatal (India - Újdelhi) Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021 Előhívó: (00)-(91)-(11) Telefon: 2611-47-37 Ügyelet: 00 91 99 11 453 701 (mobil) Fax: 2688-67-42

Egyéb információ és Srí Lanka tiszteletbeli konzulának elérhetősége itt: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IN/hu/Kapcsolat/kapcsolat.htm


1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!