DAMBULLA


a dambulla-i Sziklakolostor és az Arany Templom


Srí Lanka szívében, a fővárostól 148 km távolságra fekszik Dambulla városa, mely arról nevezetes, hogy itt található a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt buddhista barlangszentély-együttese és Dambulla Arany Temploma, tetején Srí Lanka 6. legmagasabb (30 m) arany Buddha szobrával

Az UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei. 


A síkságból 160 méter magasságba emelkedő sziklafalban 5 jelentősebb, és számos kisebb barlangszentélyt alakítottak ki, melyek vélhetően már jóval a buddhista tan Sri Lankára érkezését megelőzően használatban voltak. 

Mikor Vattajamini Ahhaja király, belharcok és a tamil támadások következtében, i.e. 103-ban menekülni kényszerült királyi székvárosából, Anuradhapurából, a buddhista szerzetesek által lakott barlangok hűs csarnokaiban lelt menedéket. Tizennégy esztendővel később visszaszerezte hatalmát, s a fővárosba való visszatérése után, hálája jeléül, egykori menedékhelyén pazar barlangszentélyeket építtetett. 

A templom fontos kultikus központtá vált, s az egymást követő uralkodók, évszázadokon keresztül tovább alakíttatták, építették a díszes csarnokokat. Barlangjaiban 2000 négyzetméteren számos falfestmény és szobor található. Öt különálló barlangjában mintegy 150 szobor, köztük a 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót.

A domboldal lábánál pedig már újkori épületként, 2000-ben japán buddhisták adományából épült fel az Arany Templom, amit Dambulla szent városának ajándékoztak tiszteletük jeléül. A templomnak csak a neve az, mert valójában ez egy buddhista múzeum. De a külseje egy impozáns keleti templom képét tárja az utazók elé. Az egészet méltóképpen "megkoronázza" a híres dambulla-i, tanító pozícióban ábrázolt arany Buddha szobor, ami az épület tetején lett kialakítva. 

Kérlek utazó, ha ezen a szent helyen jársz, pihenj meg kicsit, érezd át a hely szellemiségét és legfőképpen tartsd tiszteletben a helyszínt. Buddhának hátat fordítani, vagy mutatni - még egy jó kép erejéig is - TILOS! Nem mellesleg fedett vállal és térdel, fejfedő nélkül illik eléje járulnia mind férfiaknak, nőknek!

A környék néhány majomcsaládnak ad otthont, akik már teljesen megszokták az emberek közelségét. Közöttünk sétálva, akár el-el lopnak valamit ami ehető, vagy érdekes, fényes, zajos ... vigyázzunk tehát értékeinkre! Ne lépjünk fel velük támadólag, és ne akarjuk megfogni őket, mert ha támadnak, akkor biztos, hogy mi fogjuk a rövidebbet húzni. Nyugodtan, ügyet sem véve róluk, tiszteletben tartva őket, nagy élmény a közelükben lenni és szuper jó képek születhetnek a találkozásról ;)

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!