EGYNAPOS PROGRAMJAINK

a tengerpart környékén


Amennyiben a nyugati/déli parton van a szállásod (Galle-tól maximum 100 km-re), akkor az alább felsorolt programlehetőségeken akár Te is részt tudsz venni. Hiszen nem csak a sziget belseje a parti rész is sok érdekes látnivalót, színes programlehetőséget kínál. Alább megtalálod az általunk összeállított programokat, de mint mindenben, ebben is rugalmasak vagyunk és igyekszünk mindenkinek személyre szabott, az igényei és elképzelései alapján megvalósítani azt. Ezért amennyiben mást szeretnél, vagy máshogy szeretnél, kérlek keress meg minket és együtt kitalálva fogjuk összeállítani a számodra legmegfelelőbb megoldást!


Jó, ha tudod...

 • Az egy napos programjaink ára már minden belépődíjat, kötelező jegyeket, uti-, és egyéb költséget tartalmaznak, a megadott szálloda előtti felvételtől, visszaérkezésig. (Vendégeinket azon felül csak az étkezéseik költségei és igény esetén a magyar idegenvezetés díja terheli a program árán felül.)
 • Igény esetén a programok egész ideje alatt magyar nyelvű idegenvezető is van a vendégekkel (ez nem kötelező). A magyar idegenvezető díja és költségei a program árának díján felül,  30-50 USD/nap (+belépőjegyek ahol kell neki is), a programon résztvevő személyek számától függetlenül (tehát az egész csoportra nézve).
 • Étkezésre a nap folyamán minden helyszínen lesz lehetőség, - elfogadható árakon és a vendégeink igénye szerinti minőségben - de annak a díja önköltséges, nem foglaltatik benne a programdíjakban, kivéve ahol az külön feltüntetésre kerül.
 • Utazás kis létszám esetén közeli helyekre tuk-tukkal, nagyobb létszám és 35 km-nél távolabbi helyek esetében klímás autóval, vagy kisbusszal.
 • A sofőrjeink (tuk-tuk, autó, kisbusz) Galle-ból indulnak és ide is érkeznek vissza. Így amennyiben nem Galle környékén van a szállásod, az a járműveknek plusz üzemanyag és egyéb költség (pl, sztrádajegyek a kocsinak, kisbusznak) kétszer oda-vissza. A sztrádán történő gyorsabb haladás miatt tudjuk vállalni a messzebbi szállodákból indulva is a programokat, de a már említett költségek ez esetben szintén a vendégeinket terhelik. (Matara - Mirissa környékéről + 30 USD, Weligama környékéről +25 USD, Koggala- Habaraduwa környékéről + 10 USD, Hikkaduwa környékéről + 25 USD, Beruwala-Bentota környékéről + 60 USD, Wadduwa környékéről + 75 USD költséggel kell számolni /tuk-tuk, vagy autó, kisbusz).
 • A programok, túrák az igények szerint változtathatók! Ha esetleg ajánlataink között nem találsz neked tetsző verziót, kérlek küld el a meglátogatni kívánt helyszíneket nekünk e-mailben és mi összeállítjuk kérésed alapján a Te programodat.
 • Egy-egy helyszínt meglátogatni, csak pár órát vesz igénybe, így igény esetén, akár több ilyen rövid program össze is rakható egy napra. Az ilyen egy napos, de több programot magában foglaló nap esetében az ár kedvezőbb lesz, mintha az összes program árát összeadnánk külön-külön! Kérj tőlünk javaslatot, ajánlatot!
 • Az árak tájékoztató jellegűek és USD-ban vannak megadva! Euróban történő fizetés is lehetséges, amihez a Srí Lankán éppen aktuális USD-EURO árfolyamot vesszük majd figyelembe!
 • A programok díját előre utalással, vagy előleg befizetése mellett (magyar bankszámla), a fennmaradó részt a helyszínen a program reggelén készpénzben kifizetve lehet kiegyenlíteni.

GALLE FORT 

(ÓVÁROS)

A déli partvidék egyik legjelentősebb tengerparti települése, a déli provincia megyeszékhelye, Galle. (ejtsd, Galle, vagy Gól ... mindkettőt használják)

A szigetország délnyugati csücskében fekvő Galle kikötőváros, európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Sri Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne.

Galle már hosszú évszázadok óta fontos nemzetközi kikötő volt, amikor 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. A portugálok fölött 1640-ben győzedelmeskedő hollandok kiszélesítették a védelmi árkokat, s masszív falakkal övezett, tömör bástyákkal uralt erődöt létesítettek, melynek maradványai ma is a város jelképéül szolgálnak. A galle-i erőd Ázsia legnagyobb, az európaiak által épített erődítménye, valamint az európai és ázsiai kultúrák találkozásának izgalmas, máig eleven hagyatéka.  (A "LÁTNIVALÓK" weboldalunkon, GALLE -nél tudod tovább olvasni.)

Galle Fort hangulatos óvárosában az ember órákat el tud tölteni. A gyarmatosítás idejéből, a múlt hangulatát idéző házak impozáns belső udvarokkal, a sikátorokban sajátos stílusú kis üzletek kínálják portékájukat. Kávézók-cukrászdák, éttermek csalogatnak minket. Templomok, régi épületek, világító torony, vagy végigsétálni az erődfalon, megnézni a naplementét ... mind-mind érdekes program. 


 1. Látogatásunk első állomása a régi bíróság és kórház területe, ahonnan tematikus sétával körbejárjuk az óvárost, megismerve történelmét, titkait, az érdekességeket. A séta során ugyanide érkezünk vissza. (Kb. 2 órás program).
 2. Ezek után szabadprogram következik, a vendégek igénye szerint. Ekkor lehet vásárolni, nézelődni, beülni egy kávézóba-étterembe. (Kb. 2 óra)
 3. Galle Fort után átmegyünk Galle egy másik érdekes helyszínére, a Japán templomhoz és Béke sztupához. Ha jól időzítünk megnézzük ezen a fantasztikus helyen a gyönyörű naplementét.
 4. Útközben, ha szerencsénk van, a halászok éppen akkor húzzák ki a hálójukat a vízből a halpiacnál. Ha igen, mi is megállunk lefotózni őket, vagy akár segíteni nekik a munkában. 
 5. Ha valaki szeretne vásárolni a Galle Forton kívül is a városban kérheti, hogy álljunk meg az alábbi üzleteknél (Tea shop, Fűszeresek, Ruházat, Kézműves ajándékok, élelmiszerbolt,...)

A program időtartama utazással: kb. 6 óra  

A program ára: 30 USD/fő  

(A tematikus séta magyar nyelvű térkép-információs lap segítségével, vagy magyar idegenvezetéssel.)

Magyar idegenvezető jelenlétének díja erre a napra: 30 USD (választható, nem kötelező)


Igény esetén kombinálható a program: 

Délelőtt Hikkaduwa beach (és a cunami múzeum) ... majd délután rövidebb Galle Fort program ( 60 USD/fő)

vagy 

Délelőtt Koggala tavi kirándulás (Wijaya beach nélkül) ... majd délután Galle Fort program  (75 USD/fő)HIKKADUWA BEACH 

ÉS FELSZÍNI BÚVÁRKODÁS

Hikkaduwa városkája, Galle központjától 20 km-re, a tengerparti úton Colombo felé haladva érhető el. 

Srí Lanka egyik méltán híres, hosszú homokos tengerpartját itt találhatjuk. Akik csak szeretnének a beachen heverészni, azoknak is kitűnő választás, hisz megannyi hangulatos parti kis étterem, bár vár minket, de a hely tökéletes választás a vizi sportok kedvelőinek is, mint pl, a felszíni búvárkodás.

Az egyik partszakasz a hullámoktól védtelen, azaz óriási hullámokat tudnak itt meglovagolni a szörfösök. A másik partszakasz egy vizszintig érő szikla védelmében van, így a közel 80-100 m hosszú tengerbe nyúló területen, sekély és tiszta vizű öblöt alakított ki a természet, ahola híres hikkaduwai korallzátonyok találhatóak. Ezt a helyet kicsik és nagyok egyaránt szeretik, hiszen az úszni nem tudók számára is biztonságos a fürdőzés a vízben. Emellett óriási élmény, hogy a kristálytiszta vízben, szebbnél szebb halak ezrei esznek a tenyerünkből, vagy úszkálnak körülöttünk. Akik szeretnének megpróbálkozhatnak a felszíni búvárkodással, ami ezen a területen egyáltalán nem veszélyes. A gyönyörű korallzátonyok csak egy karnyújtsnyira vannak alattunk és halak milliói között úszhatunk. A korallzátonynál laknak óriásteknősök is, akik nagyon barátságosak és szívesen lakmároznak a parton az emberek kezéből. Bent a vízben találkozva velük, közel engednek magukhoz, sőt a szerencsésebbek  úszhatnak is velük. A programhoz ingyenesen biztosítunk búvárszemüveget légzőpipával!

 1. A program első állomása az Ambalangoda és Hikkaduwa között található cunnami múzeum. A helyszín egy szerencsétlenségnek állít emléket, illetve azóta gyerekek, emberek ezreit tanítja, képzi arra, hogy mire figyeljenek és mit tegyenek, ha ismételten hasonló helyzetbe kerülnek. A "belépőjegy" megvásárlásával ezt a munkát segítjük mi is és azon túl sok érdekességet láthatunk, hallhatunk, tudhatunk meg. Mindannyiunkban sok a kérdés, bizonytalanság a 2004-es Indiai-óceán térségét súlytotta cunamiról. Érdemes megnézni, akár gyermekeknek is. (Kb. 1 óra)
 2. Következő helyszín már a hikkaduwa-i beach lesz. A közel 350 m-es partszakaszon lehet felszíni búvárkodni, halakat, teknősöket etetni, úszkálni, napozni. (Kb. 3 óra)
 3. A program után ebédelési lehetőség a városkában, vagy valamelyik parti étteremben, majd igény szerint. (kb. 1 óra)

A program időtartama utazással: kb. 6-7 óra

A program ára: 50 USD/fő 

(Az árban benne van a búvárszemüveg és a cunami múzeum díja is!)

Magyar idegenvezető a teljes program alatt: 35 USD (választható, de nem kötelező)

Igény esetén kombinálható: Délelőtt Hikkaduwa (cunami múzeum, felszíni búvárkodás), ... majd délután Galle Fort programmal (60 USD/fő)


KOGGALA TAVI KIRÁNDULÁS 

és TEKNŐS FARM

Galle városától -Matara irányába található a déli part egyik gyöngyszeme, a sekély vizű Koggala tó.  A nagy területet elfoglaló tó a tengerparttól csak pár kirométerre található. A tó egyik különlegessége, hogy bár alapjában édes vizű természetes tó, de mivel az egyik csücske kiér az óceánig és abba torkollik, helyenként tengeri sós a vize is. Jó néhány tengeri élőlény is él benne. A tó tehát egyes területein édes, máshol sós vízű. Ezt a 2004-es nagy indiai-óceáni cunami még inkább elősegítette, hiszen nagy mennyiségű sós vizet pumpált be a tóba.

A tóban több sziget is van, ahová evezős, vagy motoros kis katamarán csónakokkal lehet eljutni. A szigetek és a tó partjának mentén végig Mangrove fák vannak, élőhelyet biztosítva az ott élő állatoknak, madaraknak. Az egyik szigeten egy Buddhista szerzetesrend él. A turisták meg tudják nézni a sziget kis régi templomát, ami gyönyörű szobrokat, falfestményeket rejt magában, -mint általában minden buddhista templomban- Buddha életéről. A templom faragott faajtaja is gyönyörű, gazdagon díszitett.

A másik látogatható nagy sziget a fahéj sziget. Egy több generációs család él évtizedek óta a szigeten, akik fahéjtermesztéssel foglalkoznak. (A világ cinammon fahéj készletének nagy részét Srí Lankán termesztik, hiszen a cinammon itt őshonos. Innen vitték el a világ minden tájára és próbálkoznak a termesztésével, de a legjobb minőség csak itt terem. Íze, szine is eltér az általunk ismert kasiya fahéjtól.)

A fahéj termesztő 2-3 család szívesen látja vendégül udvarán az arra utazókat, akiknek megmutatják a fahéj cserjét és, hogy milyen módon készítik belőle a finom fahéj fűszert. Aki szeretne, itt vásárolhat igazi, kézi készítésű fahéjörleményt, fahéjrudat, vagy fahéjolajat. Legalább egy csomaggal illik is venni tőlük, ha már beengedtek az otthonukba és megmutatták az ősi tudományukat.

A csónakos túránk végeztével mindenképpen érdemes egy kis sétát tenni az Ananda kis fűszer és gyógynövénykertben, ahol ayurvedikus szakember mutatja be a kertben található növényeket és elárulja azok minden titkát, azaz milyen problámára és, hogyan használjuk őket. A kert gyógynövényboltjában mindenféle természetes szert tudunk vásárolni egészségünk támogatására. 

 1. Első utunk egy helyi óriásteknősfarmra vezet, ahol testközelből ismerkedhetünk meg ezekkel a gyönyörű állatokkal és a farm karitatív tevékenységével. (Kb. 40 -60 perc)
 2. Ezután Koggala felé veszük az irányt. Csónakokba szálva áthajózunk a már fent említett két szigetre. A Buddhista szerzetes rend szigetére, majd a fahéjszigetre. Ők tartanak egy bemutatót a fahéjról és hogy hogyan készül a finom fahéjpor. Visszahajózva a kiindulási pontra, - ami egy fűszerkert-, megismerhetjük a fűszernövényeket egy ayurvédikus szakember által, aki szívesen felel minden egészséggel kapcslatos kérdésünkre.  (Kb. 2-3 óra)
 3. A program végeztével meglátogatjuk a romantikus Wijaya beach-et a béka sziklával, ahol a nap többi részét töltjük. Itt lehet fürdeni, ebédelni, vagy csak inni egy koktélt a hangulatos beach bárban. Itt láthatunk a vízben óriásteknősöket és ha szerencsénk van, a vízbe leszúrt karókon horgászó Srí lankai embereket, akiket csak ezen a környéken láthatunk. (Kb. 2-3 óra)

A program időtartama utazással: kb. 7-8 óra

A program ára: 60 USD/fő 

(Az árban benne van az összes belépőjegy és a motorcsónak hajójegy ára is!)

Magyar idegenvezető a teljes program alatt: 35 USD (választható, de nem kötelező)

Igény esetén kombinálható: Délelőtt Koggala tavi kirándulás és teknősfarm (Wijaya beach nélkül), ... majd délután Galle Fort program (75 USD/ fő)BÁLNALES és MIRISSA BEACH

Mirissa Galle-től 36 km-re található Matara irányában. A déli partszakasz egyik legszebb tengerpartja a romantikus Mirissa beach.

Krémszínű homokos part, kék víz és fehérlő habok, ... egyszerűen gyönyörű. Több kis szikla által védett rész van az öböl végében, így akár az úszni nem tudok részére is biztonságos a fürdőzés itt. De a part nagy részén bár sekély a víz, ezért nagyok a hullámok. Nagy élmény, mivel kis csúszódeszkával, de sokszor az ember akár a vízre felfeküdve csúszik ki a partra. 

Mirissa arról is híres, hogy a parttól beljebb, a tengeri hajózási úton túl van a kék bálnák vonulásának útvonala. November és március között, a kikötőből a kora reggeli órákban hajók indulnak útra, fedélzetükön a sok kíváncsi turistával, hogy átélhessék azt a ritka pillanatot, - amit a világon csak nagyon kevés helyen lehet átélni -, hogy testközelből lássanak egy monumentális méretű kék bálnát, amint felúszik a víz felszínére levegőt venni.

Legyünk óvatosak a hajó kiválasztásával - ezt előzetesen kell megtenni és nem induláskor a kikötőben (A programunkban a hajó foglalása és a hajójegy ára 50 USD már benne foglaltatik.). A hajókra már előző napokon történik a helyfoglalás és államilag legalizát szabályokkal és árral működnek a legális cégek. 

Sok helyi könnyű meggazdagodást lát a szolgáltatásban és bármit bevállalnak illegálisan, amit a turista szeretne. Legyen olcsó (de fittyet hányunk a biztonságra, mert minek is a több ezer méter mélység felett hajózni, 30 m-es bálnák között), vagy én szeretnék úszni is a bálnákkal... Ilyen kérés már hozzánk is jött, de ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit ez Srí Lankán életveszélyes és TILOS! Egyrészt a hajózási útvonalon vagyunk, nagy mélység alattunk. Egy ekkora hatalmas vadon élő állat, aki nincs hozzászokva az ember jelenlétéhez veszélyes ránk nézve. Nem, nem fog megenni, mert nem eszik embert ;), sőt le sem férnénk a torkán, amin kb. egy focilabda fér át, de amikor megindul lefelé, a vízben az áramlatok magával húznának bennünket ki tudja meddig és hova... és már kész is a baj. Ezért ne akarjunk mindent, minden áron, hanem tisztelettel a természet és az állatok iránt, gyüjtsünk be minél több élményt, nézve, csodálva a föld legnagyobb vizi élőlényét.

A kapitányok könnyen szavatolják a program sikerességét, hogy amennyiben nem látunk bálnát, úgy másnap ingyenesen visznek ki minket a nyílt óceánra, hisz alkalomadtán akár 4-6 bálnát is lehet látni, illetve a hajó mellett úszó delfincsapatot, teknőst. Az élmény felejthetetlen, nem szabad kihagyni!

 1. Reggel 06:30 körül kell megérkezünk Mirissára a hajóállomásra (indulás a távolság függvényében a szállodából)
 2. A hajó 07:00 körül fut ki a kikötőből, és attól függően, hogy mikor és mennyi bálnát láttunk (nem fordulnak vissza az első után, de 4-6 után visszaindulunk)  10:30 - 13:00 óra között ér oda vissza. A hajón a hajójegy árában benne foglaltatik a tea, gyömbéres keksz, szendvics és üditő és/vagy ásványvíz is, amit folyamatosan osztanak ki nekünk az út során. (Sportos kánukula ruha, rövidnadrág, szandál, papucs, baseballsapka, napszemüveg, naptej, papírzsepkendő, ha zavar a hullámzás gyógyszer ... ami legyen nálunk.)
 3. A hajó visszaérkezését követően irány a beach, ahol lehet majd ebédelni, fürdeni, pihenni. (Kb. 3 óra)

A program időtartama utazással: kb. 10-11 óra

A program ára: 95 USD/fő

(Az árban benne van az 50 USD/fő hajójegy ára is!)

Magyar idegenvezető a teljes program alatt: 50 USD (választható, de nem kötelező)

Igény esetén kombinálható: Délelőtt bálnales - majd Mirissa beachen ebéd - délután Koggala tavi kirándulás és teknősfarm (Wijaya beach nélkül) (130 USD/ fő az összes hajójeggyel, belépőkkel együtt)


JUNGLE TÚRA

a Sinharaja esőerdőben

Az eredeti esőerdők nagy része sajnos mára már eltünt a térképről. A fő ok, hogy a sűrű őserdőket a legtöbb helyen kiírtották, részben a nemesfák iránti kereslet, részben a mezőgazdaság területigénye miatt. Csak a magashegységekben maradtak meg helyenként az esőerdők foltjai, ezeket ma már természetvédelmi rezervátumokként védik. Az ország belsejében érhetjük el az egyik legszebb, legháborítatlan esőerdővel borított vidéket a Sinharaja-erdőséget (Sinharaja Forest Reserve). 

A valaha az egész országrészt beborító hatalmas őserdő 1988-ban vált az UNESCO világörökségi helyszínné. 

 A Sinharaja Esőerdő az egyik máig fenmaradt, természetes dzsungel. A közhiedelem szerint ez lehetett a Srí Lankán élő oroszlánok utolsó élőhelye. A Kukul-Korale-hegység előtt húzódó dombvidéken alig múlik el nap eső nélkül. Az éves csapadékmennyiség 4-5.000 mm. Az állandóan párás, meleg klímában 50-60 m magasra nőnek a szálegyenes fák, lombkoronájukat csak fent terjesztve ki. Lejjebb örök félhomály uralkodik, amit még fokoz az ágakról lecsüngő, élősködő futónövények, liánok tömege. Srí Lanka őshonos emlősállatainak és pillangófajtáinak több, mint a fele, az őshonos madarak közül pedig 20 faj található meg ezen a vidéken. A hatalmas erdőségek valaha bővelkedtek nagyvadakban (elefánt, leopárd), jelenleg már csak őz- és szarvasfélék, vaddisznók élnek itt itt nagyobb számban. A kalandfilmekből ismerős tájjal fogunk találkozni itt és tapasztalt túravezetőnk segítségével túrázunk a dzsungelben, patakok, vízesések mellett. Az őserdőben csak helyi túravezetővel lehet tartózkodni az esetleges balesetek, vagy az állatokkal történő veszélyes találkozások elkerülése végett.

A program ára: 80 USD/fő   (Minimum 2 fő esetén lehet kivitelezni a programot.)

Az árban benne van az utazás összes díja és költsége, a tuk-tukos oda-vissza utazás a bejáratig, a belépőjegy ára és a helyi kötelező túravezető munkadíja.


YALA NEMZETI PARK  

JEEP SZAFARI PROGRAM

A szigetország délkeleti csücskében, Tissamaharama városától 24 kilométerre található a Yala Nemzeti Park, Srí Lanka egyik legismertebb nemzeti parkja. A Wilpattu Nemzeti Parkkal együtt az ország legelső és legnagyobb nemzeti parkjai is egyben. 

Yala változatos ökoszisztémáiról, valamint kiemelkedően gazdag és sokszínű élővilágáról híres.

Tüskés bozótosok, száraz és nedves erdőségek, lápos vidékek, gazdag vízi élőhelyek, homokos tengerpartok, lagúnák és part menti mangróve-erdők egyaránt előfordulnak a nemzeti parkban. Ez a gyönyőrű terület élőhelyet nyújt elefántoknak, vizibivalyoknak, vaddisznóknak, őzeknek, sambaszarvasoknak, aranysakáloknak, cibetmacskáknak, ajakos medvéknek, lóriknak és makákóknak, mocsári és bordás krokodiloknak, iguánáknak, tengeri teknősöknek, mongúzoknak, nyulaknak, páváknak, továbbá több mint kétszáz egyéb madárfajnak. 

A nemzeti park ad otthont a világ egyik legnagyobb leopárd-populációjának. Területén, ahol egykor a Ruhuna királyság virágzott, fontos kulturális emlékek is találhatóak, ezek közül Sithulpahuwa és Magul Vihara kolostorai a legjelentősebbek. 

A nemzeti parkot jeppel járhatjuk be, arról leszállni, csak a megengedett óceánparti pihenőben lehet.

A park reggel 06:00-kor nyit ki a látogatók előtt, amikor feljön a nap, mivel odabent nem lehet a jeepeknek világítást használniuk. Napnyugtakor pedig, 18:00 óráig az összes autónak el kell hagynia a parkot. 12:00 - 14:00 óra között pedig a parkban lévő jeepeknek ki kell állnia az óceánparti pihenőhelyre, így biztosítva, hogy a park déli sziesztáját az állatok számára. A park egy nemzeti park, de nincs bekerítve, azaz az állatok vadon élnek és szabadon mozoghatnak benne. A parkot egy senkiföldje terület választja el a lakott településektől. A parkban nem etetik az állatokat, maximum szárazság idején segítkeznek be az állatok számára mesterségesen kialakított itatóhelyek feltöltésével, vagy a víz elvezetésével, összegyűjtésével esős időszak idején.

 • A jeepben csak mi utazunk, idegeneket nem tesznek be mellénk. (Éppen ezért változik az ár, a jeepben utazók számától függően. 1-6 ember utazhat benne és nekik összességében kell megtéríteniük a jeep használatának díját, költségeit, a parkban a belépőjegyekben foglalt környezetvédelmi és egyéb adókat.)
 • A jeepekbe Tissamaharama-ban szállunk be a szafari iroda előtt, vagy amennyiben az éjszakát már ott töltjük, a szálloda elé jön értünk a jeep reggel 05:00 órára, vagy délután 13:30-ra.


A Yala jeepszafarira 3 opcióból lehet választani:

 1. 5 órás szafari (3,5 óra + 1,5 óra utazás a parkba és vissza)                                        05:00 - 10:00-ig, vagy 13:30 - 18:30-ig
 2. 7 órás szafari (5,5 óra + 1,5 óra utazás a parkba és vissza)                                        05:00 - 12:00-ig
 3. Egész napos szafari (05:00 - 18:00 -ig)                                                                          (de. 6 óra + 2 pihenő/ebédidő + du. 3,5 óra + 1,5 óra utazás a parkba és vissza)                

A Yala szafari részvételi díja (egy 6 személyes jeep bérleti díja sofőrrel + belépőjegy/ek)*

                                                                5 órás szafari           7 órás szafari      Egész napos szafari

 1 főnek                                                        92 USD                     110 USD                    150 USD

2 fő együttes utazásakor                           112 USD                     145 USD                   190 USD

3 fő együttes utazásakor                           142 USD                    175 USD                    230 USD

4 fő együttes utazásakor                          172 USD                     205 USD                   270 USD

5 fő együttes utazásakor                          202 USD                     235 USD                   310 USD

6 fő együttes utazásakor                          232 USD                     265 USD                  350 USD

5 - 11 év közötti gyermek ár /fő                 18 USD                       24 USD                    24 USD

0-5 év közötti gyermek ár /fő                INGYENES                INGYENES                INGYENES

   

Piknik reggeli 8 USD/db, piknik ebéd 10 USD/db áron rendelhető az irodától a programra. 

* A fenti árak a Yala Nemzeti Parkan a jeep szafari árai. A szafari program Tissamaharama-ból indul. Ehhez a költséghez még értelemszerűen hozzáadandó a vendég szállodája és Tissamaharama közötti oda-vissza utazás költségei. 

Unawatuna környéki szállodából indulva és visszaérkezve, oda-vissza 4 órás utazás, sztrádajegyek, egyéb költségek, illetve a fél, vagy egész napos várakozás költségei a sofőrnek.)

                                                               5 órás szafari         7 órás szafari         Egész napos szafari

Autóval (1-3 fő)                                         75 USD                    80 USD                      110 USD

Kisbusszal (4-5 fő)                                   90 USD                    95 USD                      125 USD

Nagyobb méretű kisbusszal                    110 USD                    115 USD                      145 USD          (6-10 fő)


Autóink minden esetben Galle-ból indulnak és ide is térnek vissza. Az alábbi indulási és érkezési helyszínek esetében a hosszabb út, útidő, sztrádajegyek költségei miatt, Hikkaduwa környékéről + 25 USD, Beruwala-Bentota környékéről + 60 USD, Wadduwa környékéről + 75 USD költséggel kell még számolni.               

Ezt a programot bele lehet tervezni a szigettúrákba (körutazásokba) is, így értelemszerűen akkor az itt feltűntetett utazás költségeivel nem kell számolni.


ADAM'S PEAK TÚRA

Az ÁDÁM-CSÚCS a "Szent Lábnyom" hegye. Srí Lanka központi hegyvidékén magasodik a több, mint kétezeregyszáz méteres, kúp alakú Ádám-csúcs, melyet négy világvallás egyaránt szent zarándokhelyeként jegyez. 

A hegy csúcsán található az a lábnyomra emlékeztető sziklaképződmény, amelyet a buddhista hagyomány Sri Pada ("Szent lábnyom") néven tisztel, s amelyről azt tartja, hogy Buddha hagyta maga után, mikor harmadik alkalommal látogatott a szigetre. A hinduk úgy vélik, hogy a lábnyom Siva istennek tulajdonítható, míg a Srí Lankára érkező portugál keresztények Szent Tamás apostol ereklyéjének tartották, melyet a legenda szerint mennybemenetelekor hagyott a sziklaszirten. Az iszlám hívők szerint a mintázat az Édenkertből kiűzetett Ádám lába nyoma, s ez az a hely, ahol a Földre érkezett.

Az Ádám-csúcs decembertől egészen a Wesakig, azaz a májusi teliholdig vonzza a legtöbb látogatót és zarándokot. Az ezt megelőző és az ezt követő hónapokban a heves esőzések, az erős szél és vastag ködfelhő megnehezíti a több órás utat fel a hegyre. Az út felfelé csak a zarándoklati szezonidőszakában, a decemberi telihold napjától, a májusi telihold napjáig van kivilágítva, illetve a templom is a hegy tetején csak ebben az időszakban van nyitva éjjel-nappal a látogatók előtt! Más időpontokban - ha az időjárás alkalmas a hegy meghódítására - nappal, vagy éjjel, fejlámpa segítségével tudunk felmenni a templom bejáratáig, és ott megnézni a híres napfelkeltét az Adam Speak-ről. (Bővebben a "LÁTNIVALÓK" Adam's Peak menüpont alatt, érdemes elolvasni!)

Az Adam's Peak túrát érdemes körültekintően előre megtervezni. Sokan hiszik azt, hogy felmegyek és lejövök a hegyről, és kész. "Otthon is túrázok, sportos vagyok, így pár óra és az Adam's Peak pipa ... jöhet a többi program". Felfelé az ember meg is szokott lepődni, hogy bár el-el fáradtam néha, de simán fent vagyok. Majd a tetőn a templomban, fáradtan, a szélben átfázva, kissé elgémberedve, túl az érdekességek megtekintésén elindul lefelé. Ez a sokkal nehezebb része a túrának, hiszen a lépcsőkön lefelé, a térd ízületeire hatalmas terhet ró a kb. 7.000 lépcső. Ez egy zarándok út. Hagyni kell időt arra, hogy az ember felmenjen, részt vegyen a különféle rituálékban testben és lélekben is, és ne csak fel-, és leszaladjon.

A túrát felfelé általában éjfél körül szoktuk elkezdeni. Ha sok a zarándok a faluban, akkor hamarabb kell indulni, mert bár 3-4 óra felmenni, de a hegynek van egy kapacitása. Mindenki a napfelkeltére akar felérni, és ha fent megtelik a templom zarándokokkal, akkor a később indulók, hiába gyorsak, csak az út háromnegyedéig jutnak fel. Onnan már nem lesz lehetőség a tömegben feljebb menni! Nallathanniya központjából, kb. 7 km-es, - elég jelentős, kb. 1.000 m-es szintkülönbséggel -, kb. 7.000 lépcsőfokból álló túra végén jutunk fel a tetőn található templomba. Ott megnézzük a napfelkeltét és az ehhez kapcsolódó rituálékat, illetve a Szent Lábnyomot, majd elindulunk lefelé. Kényelmes tempóban, kb. 10:00 órára ér le az ember a kiindulási ponthoz.

Mivel ez a program kifárasztja és igénybe veszi elég erősen az embert, ráadásul éjjel nem aludt, hanem hegyet mászott, egy általunk nem megszokott magasságban és viszonyok között, a következő napon szinte használhatatlannak érzi majd magát programokra. Fáradtan, álmosan nem élvez még egy vonatutat sem. A következő hajnalra sem tervezhető egy korai kelésű program, mint pl. World's End, vagy Yala szafari ... mert az nem lehet, hogy ezek mellett még két éjjel kb. összesen 6 órát, ha alszik. Ezért ha ezt a programot a túrába szeretnénk bele tervezni, akkor ez legyen az utolsó helyszín és reggel a hegyről már csak irány a kiválasztott partszakasz.

A másik megoldás, hogy az Adam's Peak túrát külön, a partról induló és érkező, 1,5 - 2 napos programra tervezzük. Az utazás pl, Unawatunáról - Nallathanniyáig kb. 7 órás út. Természetesen útközben megállunk. Láthatunk kaucsuk gumi ültetvényeket, raftingolhatunk egyet a dzsungelben Kithulgalánál, - hiszen ott jövünk el a kocsival - teaföldek, a hatton-i tóvidék kerülővel, de betervezhető. Az út nagy része hegyi, kanyargós, szerpentines... akit ez zavar készüljön rá gyógyszerrel, vagy majd üljön előre az autóban. A zarándoklat helyszínén lehet kérni egy szobát a falu központjában, ahol a túra előtt lehet aludni egy kicsit, illetve reggel akkor lehet venni egy frissítő zuhanyt is és akár picit ledőlni, ha van idő, hiszen 11:00 óráig a szobában lehetünk. De ha valaki spórolni szeretne a költségeken, akkor nem kötelező a szoba igénybe vétele. A kocsiban lehet indulásig pihenni és a zarándoklat után rögtön elindulni vissza a parti szálláshelyre.

Jó tudni! A túra gyönyörű tájakon vezet és tényleg nagyon felemelő és különleges élmény teljesíteni. Viszont kérünk mindenkit, csak jó egészségi állapotban és jobb erőnlét esetén vágjon bele a hegy meghódításába, mert probléma esetén semmilyen egyéb technikai eszköz nem áll a rendelkezésünkre, így aki felment, annak a saját lábán is kell lejönnie! Térdproblémák esetén a túra kifejezetten veszélyes lehet!

Kérlek olvasd el a "LÁTNIVALÓK" menüpontnál is az Adam's Peak oldalt, mert egyéb fontos információkat írok ott, pl, öltözködés, mit vigyél magaddal, mire figyelj,...

 1. Az autó / kisbusz du. 13:00 órakor indul a déli parti szálláshelyről. Pihenőkkel útközben, a késő esti órákra (20:00 -21:00 óra körül) érkezik meg az Adam's Peak zarándokút kezdő állomására Nallathanniya falujának központjába.
 2. Ott lehet majd beszerezni friss élelmet, innivalót, illetve meg lehet vacsorázni.
 3. A helyszínen tartózkodó zarándokok mennyiségétől függően, de legkésőbb 01:00 körül el kell indulni felfelé. Addig lehet az autóban pihenni, aludni egy kicsit. Nem kell sietni, lehet nézelődni, meg-megállni. 
 4. Fent kényelmesen nézzünk meg mindent, élvezzük a kilátást, a hangulatát a helynek és 07:30 körül induljunk el legkésőbb lefelé. Nagyjából 10:00 óra körül szoktak leérni a túrázók a hegyről. Nem kell rohanni, a sofőr vár, ameddig kell.
 5. Lent meg lehet reggelizni visszaindulás előtt. Az étkezések nincsenek benne a program árában, az önköltséges, de a faluban megoldható szinte filléres áron.
 6. Majd az autó elindul visszafelé. Kb. 7 óra múlva fog visszaérni a parti szállásra kisebb pihenőket beiktatva.


A program ára:  160 USD /1-3 fő részére kényelmes utazásra alkalmas egyterű autóval

                            190 USD /4-5 fő részére kényelmes utazásra alkalmas kisbusszal

                            220 USD /6-10 fő részére kényelmes utazásra alkalmas busszal

Az ár a jármű és a sofőr teljes díját költségeit tartalmazza. Nem főre értendő, hanem az együtt utazókra összesen.

Hazafelé - ha van a vendégeknek ereje a túra után - megállhatnak útközben Kithulgalánál vadvizi evezni. Amennyiben azt előző nap szeretnék, még a túra előtt, úgy 15:00 - 17:00 óra között van rá lehetőség. Viszont ebben az esetben, 10:00 órakor kell elindulni a parti szállásról. 

Ebben az esetben 10 USD extra költséggel kell még számolni a program áránál.

A vadvizi evezés díja: 20 USD/fő

Go-Pro kamera használható, sisakra erősíthető tartóval, de bérelhető is kb. 20 USD-ért. Micro SD kártyán adják át a felvételeket ebben az esetben.

Az Adam's Peak-től nem messze, a Kelani folyó völgyében haladva, Kitulgala magasságában az úton tábla jelzi azt a folyószűkületet, ahol a "Híd a Kwai folyó felett" c. filmet forgatták 1957-ben. Kitulgala azonban nem csak emiatt kedvelt állomása a túristáknak. Itt van az ország vadvízi evezésre legalkalmasabb folyószakasza is. A hegyekben lélegzetelállítóan szép környezet várja a nyugalomra és természetre vágyó turistákat. A rafting kedvelőinek mindenképpen érdemes ellátogatnia ide. Tapasztalt vadvízi túravezetőkkel és biztonsági felszereléssel vágunk neki a kb. 45-60 perces vizitúrának. A program a vendég igényei szerint alakítható, mivel a vadvizi evezés mellé fal-, vagy vízesés mászást, dzsungel túrát, akár sátras táborozással.


FŐZŐTANFOLYAM

Ha szeretsz főzni és érdekelnek az új ízek, új technikák, vagy csak egy másik ország gasztronómiai világa, ezt a programot neked találták ki. 

A szingaléz konyha különleges és híres a világon. Egy étkezésen belül szinte minden egészséges dolog itt a tányérra kerül - rizs, vöröslencse, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, halak, húsok, sült tésztachips, amiknek nagy részét friss kókusszal készítik és gazdagon fűszerezik az erre a vidékre jellemző sokféle curry füszerrel, borssal, chilivel és megannyi szinte számunkra ismeretlen, vagy nem használt növénnyel. 

A fél napos főzőtanfolyam alatt megismerheted a szingaléz konyha étlapján szereplő ételeket és megtanulhatod azok elkészítésének fortéjait. A vidékre jellemző gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket. 

 1. A tanfolyam kezdési időpontja egyeztetés szerint történik és kb. 4 órás program.
 2. A tanfolyamra jegyzetfüzetet, tollat kell hozni. 
 3. A tanfolyamot helyi hölgy tartja és biztos, hogy ezen a programon éhen nem marad senki.
 4. Az elkészített ételek a helyszínen el is fogyaszthatók.


A program ára: 35 USD/fő


AYURVÉDIKUS KEZELÉSCSOMAG

Az Ayurveda India 5000 éves gyógyászati rendszere, az indiai szubkontinens területén élő népek ősi kultúrájának, a védikus civilizációnak egy a mai napig élő és működő hagyatéka. 

Az ősi hagyományokon alapuló ayurvedikus gyógyítási módszert, kizárólag Indiában és Srí Lankán alkalmazzák. Innen terjedt el a világ más tájaira.

A nyugati országokban élő emberek körében az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbekké vált ez az ősi, természetes alapanyagokat alkalmazó gyógyászat, amit tőlünk távol eső földrészeken a mai napig is alkalmaznak. E gyógyászati rendszerek fennmaradását ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban az indokolta, hogy sok helyen a lakosságnak nincs pénze a modern, nyugati fejlesztésű gyógyszerek megvásárlására, hanem azok az évezredes tapasztalatok, amelyek igazolják a régi időkben élt emberek bölcsességét, nagyszerű meglátásait, igen kifinomult ismeretanyagát, módszereik rendkívüli hatékonyságát, és természetközeliségét.

Holisztikus szemléletmódjához tartozik az is, hogy az Ayurveda nem kizárólag a test épségét és egészségét tartja szem előtt, hanem a lélekét és az elmét is, hiszen a kezeletlen lelki problémák előbb-utóbb megbetegíthetik a fizikai testet is. 

Az ajurvéda tanítás szerint mindenkinek lehetősége van egészsége helyreállítására és a belső harmónia kialakítására, ugyanis számos betegséget az egyensúlyzavar okoz. Az Ayurveda az embereket testi és lelki tulajdonságaik, érzelmi beállítottságuk, mentalitásuk alapján különböző (test)típusokba sorolja (Vátha, Pittha, Kapha és ezek keverékei) és ennek megfelelően egyénre szabott kezelési módokat, táplálkozási és életmódbeli tanácsokat dolgoz ki számukra. Az ayurvédikus kúra a betegség gyökerét veszi célba.

Az ayurvedikus kezeléseket minden esetben egy állapotfelmérés előzi meg, pontosan abból a célból, hogy amennyire csak lehet, egyénre szabottan történjenek a kezelések. Az ayurvedikus kezeléscsomag egy orvosi állapotfelméréssel kezdődik, ahol megbeszélik a problémákat, az orvos észrevételeit és a paciens számára legideálisabb kezelési tervet. 

Általában egy tisztító nappal kezdődik, majd gyógynövényekből előállított szerek felhasználásával, különféle kezelésekkel folytatódik napokon keresztül a kúra. Mindezeket masszázskezeléssel, meditációval és jógagyakorlatokkal kombinálják, illetve meghatározzák az egyén számára milyen ételeket, italokat vehet a kúra alatt magához.

Éppen ezért, ha szeretne részt venni egy ilyen kezelésen, akkor 2-4 héttel kell terveznie. és számolnia azzal, hogy az orvos utasításai szerint kell étkezni és alkoholos, vagy cukros italok fogyasztását kerülni kell. Rövidebb időintervallum esetében lehet kérni csak az orvosi tanácsadást és állapotfelmérést (ez alapján otthon is elvégezhető a kúra), illetve részt lehet venni ayurvédikus masszázskezeléseken.

Nagy hatásfokkal tud segíteni az ayurvéda az autoimmun betegségekben szenvedőknek, és sok más olyan problémán, ami a modern élet velejárója és az egészségi állapotunk romlását eredményezi (sztressz, fáradékonyság, alvásproblémák, szív és érrendszeri betegségek, szénhidrát-anyagcsere problémák,...)

A kúra ára a kezeléstől függ. 

Az Ayurvédikus Egészségügyi Minisztérium által fenntartott állami kórházban, hivatalosan praktizáló speciális orvossal történő első egyeztetés, állapotfelmérés, kezelés meghatározása 40 USD + a felírt gyógynövénykészítmények ára 

A további kezelések kb. 15-40 USD/ alkalom áron mozognak. (Az első alkalommal a kezelési terv összeállításakor pontos tájékoztatást adnak annak teljes költségéről.)


EGY NAP EGY HELYI CSALÁDNÁL és EGY HELYI ISKOLA MEGLÁTOGATÁSA

Sokan szeretnénk látni egy igazi szingaléz család hogyan is éli és hol, milyen körülmények között a mindennapjait. Az biztos, hogy nekünk európaiaknak már szinte elképzelhetetlen lenne egy ilyen életstílus. Födém nélküli ház, WC az udvaron, zuhanyozni a banánfa tövében egy lepelbe csavarva, vagy nyílt tűzön főzni a konyhában, vagy egy fabakon ülve kireszelni a kókuszt a héjából. Pedig Srí Lankán a többség ilyen körülmények között él, mégis boldogan, szokszor több generáció együtt, egymást segítve.

A vendégek nagy kedvence ez a program, mivel a különleges élményen és a vidáman eltöltött napon kívül mást is ad, ... egy nagyon másféle életszemléletet. A helyi családok nagyon kedvesek a külföldiekkel és szívesen mutatják meg otthonunkat, életüket, kultúrájukat. Megengedik, hogy kipróbáld a zuhanyzást, vagy szingaléz ételek elkészítését az ő szokásaik szerint. De felpróbálhatod a helyi népviseletet, a lányok a szárit, a férfiak pedig a szarongot. 

A napot délelőtt egy helyi iskola, vagy óvoda meglátogatásával kezdjük. (Nagy sikere van a gyerekek körében Srí Lankán is az édességeknek, így kérünk hozz magaddal belőle ajándékba nekik. A helyi üzletekben pedig szinte filléres áron tudsz beszerezni tollat, füzetet, kifestőt, iskolai kellékeket. Ezt egyeztetjük veled és segítünk a beszerzésben is akár.) 

14:00 környékén megérkezünk a helyi családhoz, ahol kedved szerint bármiben részt vehetsz a feljebb felsoroltakból. A családdal akár közösen főzhetsz, szórakozhatsz... A program díjával a család mindennapi megélhetését is támogatod, illetve cserébe helyi ételekből álló menüsorral vendégül is fognak látni benneteket. A program kb. 18:00 körül fejeződik be és indulunk vissza a szállásra.

A program díja:   Kb. 25-30 gyerek részére (toll, füzet, vagy kifestő, édesség...)

                              + 25 USD /fő 

(A tuk-tukos utazás a helyszínek között önköltséges, külön fizetendő, de segítünk a megszervezésében.)


ESTI BONGÓ 

és BARBECUE PARTY 

BEACH-en


A tuk-tuk 17:00 órakor (vagy megbeszélés szerint) veszi fel a vendégeket a szálláshelyen, majd a rendezvény helyszínére viszi őket. (... ha nem az Unawatuna beachen van a szállásuk. A tuk-tuk foglalásában segítünk, de annak az ára nincs benne a program díjában, hiszen a távolság alapján változó az ár.) 

 1. A program 17:30-kor kezdődik az Unawatuna beachen a Tartaruga étterem előtt és kb. 22:30-ig tart. Péntekenként pedig a rendezvény után a Happy Banana vendéglőben (50 m) folytatódik az ingyenes discoparty.
 2. Bongódobosok szolgáltatják a jó hangulatot a barbecue sütögetés mellé.
 3. A sütés látványkonyhaként előttünk történik, amiben akár mi is részt vehetünk. Elleshetjük az étel elkészítésének fortélyait.
 4. A program tartalmaz:
 • egy pohár helyi alkohol tartalmú welcome drinket (arrack)
 • egy tál barbecue vacsorát (választható alapanyagokból) 
 • 1 üveg ásványvizet, vagy üdítőt (Cola, Fanta, Sprite), vagy sört 
 • egy pohár választható alkoholos italt soft drinkkel (gin +tonik, vagy vodka+narancs, arrack+cola), vagy coctailt. 
 • Ezen felüli fogyasztás külön fizetendő.


A program élőzenével minimum 6 fő esetén kivitelezhető.

A program ára: 60 USD/fő


1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!