COLOMBO


A nyüzsgő "főváros"

A nyugati parton fekvő Colombo az ország legnagyobb városa és egyben kereskedelmi és pénzügyi központja, valamint legfontosabb kikötője is. Sri Lanka kulturális sokszínűségének szimbóluma. Ez az a hely, ahol változatosan keverednek a gyarmati építészet jegyeit magán viselő épületek és a modern felhőkarcolók, a helyi dialektusokban beszélő emberek és a külföldi üzletemberek.

Akik szeretik a nyüzsgést és a kulturális kavalkádot, akik képesek felfedezni mi rejlik a felszín alatt, azok kedvelni fogják ezt a lüktető várost.A koloniális időszak emlékeit és a modern világ építményeit is felvonultató város hosszú évszázadokon keresztül az Indiai-óceánt járó kereskedők fontos kikötője volt a Keletet és Nyugatot összekötő tengeri kereskedelmi útvonalon, az úgynevezett Tengeri Selyemúton.

A 8. században arab kereskedők alapítottak kolóniákat a város környékén, majd 1505-ben feltűntek az első portugál hajók a sziget partjainál, s fontos előjogokat szereztek maguknak a szingaléz uralkodóval kötött egyezmények révén. A 16. század közepén, a portugálok elleni erők mellé álló hollandok, Colombo 1656-os elfoglalása után, ellenőrzést nyertek Sri Lanka leggazdagabb fahéjtermő vidékei fölött, s a várost a Holland Kelet-Indiai Társaság jelentős központjává szervezték. A hollandokat váltó angolok 1815-ben a brit koronagyarmat, Ceylon "fővárosává" tették Colombot.

Bár sokan hiszik (a helyiek közül is), de Colombo nem a fővárosa Srí Lankának. Ezt a címet, azaz az adminisztrációs fővárosi rangot Sri Jayawardenapura Kotte birtokolja, ami Colomboval egy agglomerációt alkot. A történelmi Kotte, Colombo keleti területén található és a nagyváros terjeszkedésével mára már össze is nőtt vele, így sokan inkább Colombo egy kerületének tekintik.

Colombo legfőbb látnivalói közé tartoznak a gyarmati korszak emlékei, köztük a portugálok által alapított erőd körzete. Az erődítmény egykor vastag falai mára eltűntek, helyet adva a növekedő és fejlődő városnak, s napjainkban itt találhatóak a legfőbb kormányzati hivatalok, a legelegánsabb szállodák, valamint a körzet legrégebbi épületei, a holland kórház, az Elnöki Rezidencia és az a régi, holland ház, mely ma a Holland Múzeumnak ad otthont. A brit gyarmati időszak hagyta hátra a legtöbb emléket, közéjük tartoznak egykori hivatali épületek, bankok, a régi posta és a Grand Oriental Hotel épületei. Az erőd körzetétől délre, a tengerpart mentén nyúlik végig a Galle Face Green sétánya, mely a brit idők lóversenytere volt, ma kedvelt szabadidős központ. 

Városrészeit tekintve Pettah a város nyüzsgő szíve. Olyan mint egy méhkas, hiszen itt hajnaltól napnyugtáig tart az alkudozás, nincs olyan termék, ami ne lenne kapható a bazárban. Pettahtól teljesen eltérő képet mutat a Fort városrész, amely régen a holland és a portugál gyarmatosítók központja volt, ezt jól tükrözi néhány gyarmati stílusú épület is. A Fort mára a bankárok és a kereskedők székhelyévé vált. Itt található Sri Lanka saját ikertornya és jó pár luxusszálloda is. A Galle Face Green számít Colombo játszóterének. Hétvégeken illetve amint lemegy a nap a terület megtelik kite-osokkal, krikettezőkkel, piknikezőkkel, kirándulókkal és szerelmespárokkal. 

Colombo szolgál helyszínéül a világhírű "Tea aukciónak", és még számos nevezetesség is megtalálható a városban, mint például a Gangarama buddhista templom, a Városháza, a híres Óratorony, az állatkert vagy a Nemzeti Múzeum. Mindemellett Colombo tekinthető a "vásárlók paradicsomának" is ezernyi bevásárlóközpontjával és boltjával együtt.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!