KANDY


Kandy (ejtsd Kendi) a "Szent Fog örzője", 

a szingaléz királyok utolsó fővárosa

Kandy volt a "Hegyi Főváros" a XVI.-XIX. század között. Ma a Világörökség részeként is számon tartott festői szépségű Kandy, az ország második legnépesebb városa, Srí Lanka kulturális fővárosa. 

A csaknem pontosan a sziget közepén található város, hegyekkel, dombokkal, völgyekkel, folyókkal, tavakkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel, teaültetvényekkel körülvett tágas völgyben fekszi, 490 méter magasságban, központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tóval.

A szingaléz királyok utolsó fővárosa az ország legszebb településeként is ismert. 


A szingaléz nevén, Maha Nuwara (Nagy Főváros), is ismeretes város mind a portugál, mind a holland időkben megőrizte függetlenségét. Bár az ország 2/3-a az 1.500-as évektől gyarmati hatalmak kezében volt, Kandy-t nem sikerült bevenniük és hatalmuk alá hajtaniuk. Így itt virágzott a nacionalizmus, a népi hagyomány és a kultúra, az itt élők saját nemzeti vallásuknak a buddhizmusnak hódolhattak, mert a területet továbbra is a szingaléz királyok generációi irányították. (Szemben a többi területekkel, ahol az idegen hatalmak, rabszolgákká tették a helyieket, és megfosztották őket hitüktől, akár véres megtorlással rájuk kényszerítve a keresztény vallást.) Így ez a terület 300 évig őrizte a gyarmati időkben a hagyományokat, szokásokat, ... ezért is nevezik a kultúra fővárosának és a királyok városának. 

Az 1.800-as évek elején a britek átveszik a hatalmat Srí Lankán és végül nekik már sikerül az egész országot, azaz Kandy-t és a hozzá tartozó területeket is uralmuk alá vonniuk. 1815-ben Kandy így angol fennhatóság alá került. 

A szingaléz királyok hatalma így megszűnik és ezzel megszakad az uralkodásuk. Az ország a brit korona alá kerülve, az angol királyi családnak engedelmeskedik, akit itt Srí Lanka általuk kinevezett helytartója irányít. Az angol gyarmati időszak azért másabb volt, mint a portugál, majd a holland, hiszen a sziget birtoklásával nyert anyagi előnyök élvezete mellett, az angolok fejlesztik és Ázsiában akkoriban a leggazdagabb országok közé emelik Srí Lankát. Mindemellett eltörölik a szigeten a majd 300 éve fennálló rabszolgaságot, visszaadják a nemesek előjogait és a nép hitét, azaz kijelentik hogy Srí Lanka legfőbb vallása a buddhizmus. A helyiek így békében élhettek, gyakorolva a hitüket, de egy idegen hatalom alatt. Az egyezmény, ami az előbb említett szabályokat tartalmazza az angol család és a nép között, mai napig a Kandy Fogtemplomban van őrizve. 

Kandy-ben található az egyik legnagyobb buddhista zarándokhely a világon a Dalada Maligawa, azaz a "Szent Fog Temploma", ahol Buddha bal szemfogát őrzik. 

Az épület eredetileg a Királyi Palota volt, aminek közepén helyezkedik el a templom épülete, ami mindmáig a buddhizmus egyik legfontosabb kultikus központja és szent zarándokhelye. 

Az ereklye a 4. században került Srí Lankára, majd az akkori fővárosban Anuradhapurában helyezték el, s évente díszes ünnepséget szerveztek tiszteletére, a kedvező termés, és az ehhez szükséges esők érdekében. A Szent Fog folyamatosan vándorolt a kiráyokkal -mivel úgy tartották, hogy a fog birtokosa, hosszú, békés és zavartalan uralkodásra számíthat.

Végül Kandybe került, de a hagyomány szerencsére nem szakadt meg. Minden év július-augusztusában megtartják a rendkívül látványos Szent Fog körmenetet (Esela Perahera-t), amely során pompás díszekbe öltöztetett elefántok hátán hordozzák körbe a szent ereklyét, s a felvonulást táncosok, zenészek, vallási előljárók kísérik. 

Kandy és környékének további érdekességei: a Lankatilaka templom, mely a tradicionális szingaléz templomépítészet gyönyörű példája; a hindu és helyi, szingaléz istenségeknek felszentelt Dodanwela Devale (szentély) és Embakke Devala. 

Érdemes felmenni a város domboldalán álló Buddha szoborhoz is, ami kilátóként funkciónál, így madártávlatból gyönyörködhetünk a város panorámájában. 

Az esti órákban kezdődő Kandy Dancing előadást sem szabad kihagyni, ahol tradicionális táncelőadás, és tűz és tányérzsonglőrök szórakoztatják a közönséget. A városban a kulturális látnivalók mellett számos lehetőség nyílik a vásárlásra: drágakövek, kézműves tárgyak, selymek csábítják a boltokba a turistákat. 

Bár a belváros kicsi, a város körben elhúzódik egészen az azt körül ölelő dombok oldalára, vagy azokon túl. Az egyre növekvő lakosság miatt és a város közepén található tó korlátozza az úthálózat terjedését, emiatt hatalmas dugók képesek kialakulni. Sok turista ezért mihamarabb szeretné Kandy-t maga mögött tudni. Én bevallom bár Galle-ban élek, lent dél-nyugaton a beach közelében, de bármikor elcserélném az otthonomat Kandy-re, ami a kedvenc városom. Egyrészt gyönyörű a környezete, a nagy hegyekkel körbeölelve. Ha elcsendesedik a városi forgalom, nagyon energikus hely. Érdemes reggel, vagy késő délután körbesétálni a tavat, betérni egy helyi étkezdébe és kipróbálni a fenséges ételeket, majd egy juice bárban feltunningolni a vitaminkészleteinket fillérekért, finomabbnál finomabb természetes zöldség-, és gyümölcsturmixokkal. Nem mellesleg itt nincs az a hatalmas pára és füllesztő meleg, mint a sziget nagy részén. Kellemes, éjjel 16-23°C, nappal 23-32 fok között van a hőmérséklet, mint nyáron otthon. Mindemellett kicsit európaibb is a város, az emeberek is nagyon nyitottak, tanultabbak, itt mindig történik valami. Kandy egyetemi város.

A városból érdemes rövid kirándulást tenni Peradeniyaba, Srí Lanka leggazdagabb botanikus kertjébe.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!