MIHINTALE


Mihintale Szent Hegye, a srí lankai buddhizmus bölcsője

Az első királyváros, Anuradhapura közelségében (kb. 5 km) magasodik Mihintale szent hegye. A szingaléz jelentés szerint "Mahinda hegye", a szingaléz buddhizmus születésének helyszíne és fontos zarándokhelye.

A hagyomány szerint ez volt az a hely, ahol a buddhizmus legfőbb patrónusának, Asóka királynak szerzetessé lett fia, Mahinda, Indiából a szigetre érkezvén bevezette Dévanampija Tissza királyt a Tan rejtelmeibe. A találkozó oly nagy hatással volt a királyra, hogy a buddhizmus elszánt követője lett, s kolostort, valamint szerzeteslakokat létesített a hegyen.


Anuradhapura felfedezése előtt, vagy után érdemes a programunkba beiktatni Mihintale Szent Hegyének meglátogatását is. Ezek a helyszínek mindig valami misztikus békét és nyugalmat árasztanak, amire minden embernek szüksége van a mai rohanó világban. Természetesen, mint minden vallási helyszínen, itt is a helyhez illő viseletben jelenjünk meg, csak úgy, mint Rómában a Bazilikába lépéskor. Még akkor is, ha ez egy nyitott terület és nem egy hatalmas, elegáns, díszes épület. Fedett váll és térd, fedetlen fej és a bejáratnál, a kijelölt területtől cipő nélkül illik lennie mindenkinek, férfiaknak és nőknek egyaránt. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy Buddha szobornak, képnek, ábrázolásnak közvetlen közelében, semmilyen körülmény között sem szabad hátat fordítanunk! Köszönöm szépen, ha megjegyzed és Te is így jársz majd el.

Mihintale legfőbb látnivalói közé tartoznak az egykori kórházépület, refektórium és kolostor romjai; a későbbi királyok által építtetett műemlékek, így a Kantaka Cetija gyönyörű faragásokkal ékesített sztúpája, az Ambasthala dagoba ("Mangó-fa dagoba"), a hegy csúcsán álló Maha Szaja sztúpa, a Nága Pokuna ("Kígyó-medence"), a faragott oroszlánnal díszített Sinha Pokuna ("Oroszlán-medence"); a tanításnak egykor helyet adó terasz, valamint a Mahindának hajlékul szolgáló barlang (Mihindu Guhawa).

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!