10 hónap után újra megnyitotta kapuit Srí Lanka a turisták előtt

2021.01.24

Egyre többen kerestek meg minket, hogy "Tudtok-e már Srí Lankával tervezni?"

Köszönjük szépen a bizalmatokat ismételten felénk! Ezúton a hírek, hogy hogyan is áll a Srí lankai turizmus jelenleg.

A mai napi adatok szerint összesen 57.587 fő koronavírusos (COVID19) beteget regisztráltak Srí Lankán, a vírus megjelenése óta. A lakosság kb. 22 milliós számához képest, azt gondolom, hogy urai a helyzetnek, köszönhetően a gyors és hathatós szabályoknak. 2020. december 26-án megnyitott az ország a turisták előtt, de csak próba jelleggel. Akkor napi 300 fő utazhatott be az országba. Többek között a hazatérő helyi állampolgárok, mert addig nekik sem volt engedélyezett a hermetikusan lezárt országba a belépés. A jó tapasztalatoknak köszönhetően a napokban újabb enyhítést tett az ország vezetősége és reménykedünk benne, hogy február közepén még kedvezőbb helyzetet teremtenek, hogy a turizmus visszatérhessen a normális kerékvágásba.

2021. január 22-től több charter járat is elindul Srí Lanka felé (Qatar, Emirates), és a Sri Lankan Airlines járatai is lassacskán, de újra-újra indulnak majd, mivel az újabb döntés értelmében napi 2.500 turista léphet be az ország területére. Mindkét repülőterünk fogad most már járatokat. A nyugati parton a Colombo melletti Bandaranaike Nemzetközi Repülőtér és a déli parton lévő, új Mattala Rajapaksa Nemzetközi Repülőtér is a Yala Nemzeti Park közelében Hambantottán.

A szabályok:

 • A turisták egy úgynevezett biztonsági bio buborékban elkülönítve vannak a helyiektől. Nem használhatnak tömegközlekedési eszközöket és nem mehetnek ki a városokba a megérkezésüket követő 14 napig... de nem egy hotelszobában vannak csak bezárva!
 • Nincs megkötve minimális tartózkodási idő az országban, tehát lehet csak pár nap is.
 • Viszont az első 14 napon egy "LEVEL 1" szálláshelyen kell tartózkodni - azaz nem váltogatható, mint a szigettúrán a szállás éjszakánként - de onnan kirándulásokat szabályozott módon lehett tenni (lentebb írom, hogyan.)
 • A "LEVEL 1" szálláshelyeket államilag határozzák meg, hogy melyek azok a szállodák, apartmanházak, amik maradéktalanul be tudják tartani a meghatározott biztonsági szabályokat. Kb. 150 ilyen szálláshelyet engedélyeznek egyenlőre az ország teljes területén. Pl., az általunk is használt parti hotelek közül Hikkaduwán a Hikka Tranz by Cinnamon Hotel****, a Coral Sands Hotel**** és a Citrus Hotel*** is megkapta ezt a besorolást, vagy a többi közkedvelt partszakaszon is lehet ilyen szállodákat találni. A Citrus hotel például elég kedvező árú szállás szokott lenni. Íme az állami lista egyenlőre 55 db ilyen szálláshelyről... https://sltda.gov.lk/.../Level%201%20Safe%20and%20Secure...
 • Vízumot csak akkor lehet igényelni, ha érvényes foglalása van a vendégnek 14 napra egy "LEVEL 1" kategóriájú szálláshelyen. A vízum csak online igényelhető, ezen a linken: www.eta.gov.lk
 • A vízum igénylése mellé kötelező választani egy 12 USD-os díjú Covid biztosítást, ami fertőzöttség esetén biztosítja az orvosi ellátásunkat. Tünetmentes esetben karanténba kerülünk a szállodában, amennyiben tüneteket produkálunk, a kijelölt Covid Kórházban történik az ellátásunk. A kötelező COVID-19 biztosításról információ itt található: www.srilanka.travel/helloagain
 • Az Egyesült Királyságból direkt-, illetve az elmúlt 14 napban az Egyesült Királyságban látogatást tett személyek beutazását továbbra korlátozzák! Az info@srilanka.travel hivatalos email címen lehet érdeklődni arról, hogy aktuálisan mely országokból nem lehet a szigetre beutazni.
 • A szigetre való belépéskor, a reptéren be kell nyújtani egy egészségügyi nyilatkozatot (Health Declaration Form - HDF), a formanyomtatvány letölthető innen: www.srilanka.travel/helloagain
 • Az országba való belépés feltétele egy 96 óránál nem régebbi PCR teszt megléte. Emellett a belépés napján a repülőtéren, vagy a szállodában a bejelentkezéskor egy újabb tesztet és ezt követően 5-7 nap múlva, valamint a második héten is még egy-egy tesztet fognak csinálni. Ezen tesztek ára 40 USD/db, amit a vendégeknek kell kifizetniük. Csak 14 nap után, amennyiben a PCR tesztek negatív eredményt mutatnak, lehet a kijelölt hotelt elhagyni, és szabadon közösségbe lépni, utazni Srí Lankán.
 • A turisták számára létrehozták az úgynevezett bio-bubble rendszert, amely szerint a tartózkodás első 14 napjában csak a kijelölt hotelekben és annak környékén lehet tartózkodni (pl, a parton), illetve meghatározott turisztikai látványosságokat (14 helyszín) lehet megtekinteni. Srí Lanka próbálja újra beindítani a turizmust a bio-bubble rendszer kialakításával, miközben a koronavírus terjedésének és a szigetre való behurcolásának a megfékezése továbbra is kiemelt szempont.
 • A maszk viselése, a kéz gyakori fertőtlenítése és a 1,5 méteres távolságtartás a turisták számára is betartandó szabály a szigeten, ezt szigorúan ellenőrzik.
 • Itt látható az a 14 helyszín, ami turisták által látogatható már. (Ebből kettő a Laksala egy ajándékbolt... szóval igazából 12 a helyszín, többségében szabadtéri Nemzeti Parkok, állat és növénykertek, a Sinharaja őserdő és a bálnales program, Sigiriya, Dambulla, és a Kandy Fogtemplom.) https://sltda.gov.lk/.../Tourism%20Sites%20...
 • "Szigettúrára", programokra csak az SLTDA rendszerben regisztrált utazásszervezők, sofőrök (mi azok vagyunk) mehetnek a vendégekkel, védőfelszerelés viselése mellett ebben a 14 napban. Szigorúan be kell tartani az állam által előírt utazási szabályokat, mint például nem lehet megállni akár egy zöldségesnél, vagy egy helyi étkezdénél, csak célirányosan a meglátogatható helyre vihetjük őket. Abban az időpontban ami a külföldi vendégek számára van fenntartva. (Azokban az időpontokban helyi turisták nincsenek a helyszíneken.)
 • A turistákat repülőtéri transzfer esetén is csak ilyen sofőrök, irodák vihetik. Mezei sofőrök, tuk-tukosok nem vehetik fel, vagy szállíthatják őket! A szabály megszegésével nagyon kemény szankciókat kell tudomásul venniük a turizmusban dolgozóknak, így nem gondolom, hogy bárki is meg akarná szegni egy egyszeri bevétel miatt ezeket a szabályokat.


Nagyon örülünk, hogy ha fokozatosan is, de talán visszatér az élet végre a Srí lankai turizmusba. 2020 március 15-én lezárták az országot és turisták hiányában a mi munkánk is feleslegessé vált Ezért mi már nagyon várjuk, hogy végre megint teljes erőbedobással, a tőlünk megszokott minőségben újra fogadhassunk Benneteket!

Akik már többedszerre jöttök Srí Lankára és felfedeztétek már az ország nevezetességeit, így most csak pihennétek inkább a parton, vagy a meglátogatható helyszíneket terveztétek megnézni, keressetek nyugodtan, mert tudtok jönni! 

Akik több, mint 14 napra jönnének ők is, hiszen 14 nap után szabadan tudtok mozogni, főleg velünk.

Akik szigettúrával is terveznek, azoktól türelmet kérünk még! Hiszen ezekkel a szabályokkal még nem tudjuk úgy kivitelezni azt, ahogy mi szeretnénk és szoktuk, szabadon, kötetlenül, élményekkel teli. Tudjátok mi egyedi programokat csinálunk, személyetekre szabottan. Minden érdekességet szeretünk megmutatni Nektek amit csak lehet, és sok élményt nyújtani úton-útszélen ... ezt most még nem lehet. Ezért butaság lenne már holnap indulni. 

Tervezni addig is tudunk, mert hiszem, hogy belátható időn belül, akár már március elejétől lazább szabályok lesznek és megnyílik az út szabadon barangolni a szigeten.

Időjárás szempontjából április 10-ig szuper az idő, tervezhető Srí Lanka.

Április 10 -20 között az újévi ünnepségek miatt szerintem korlátozás várható a helyi lakosság számára, így én azt nem ajánlom.

Május közepétől általában június végéig esős az idő, azzal szintén ne tervezzetek!

Július 1 - Szeptember 10 között általában szuper megint az idő, lehet jönni. Otthon nyári szünet, a kisgyermekes családok akár hosszabb időre is el tudnak szabadulni otthonról.

Szeptember 15 - Október 20 között ismételten esősebb napok jönnek, de az őszi szünettől kezdve, egészen április 10-ig lehet Srí Lankával tervezni.

Keressetek minket nyugodtan, bármilyen kérdéssel, ötlettel! Mi segítünk amiben csak tudunk Nektek, hogy mindenki aki akar, eljusson az idén is Srí Lankára. 

Ahogy új változások lépnek életbe, ismételten tájékoztatunk majd Benneteket! Ramóna és Kalum

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!