Srí lanka-i időjárás, avagy mikorra tervezd az utazásod.

2021.03.16

Egy biztos! Lehet száraz, vagy esős évszak, itt fázni nem fogsz ;)

Nem találkoztam még olyan vendéggel, akinek nem az egyik legnagyobb aggodalma az időjárás lett volna. Ez természetes, hiszen ha az ember végre megteheti, hogy elindul a világ másik végére, akkor nehogy már az időjárás rontsa majd el a tervezett álomnyaralást. 

Na és mi magyarok mit gondolunk? Ha esik, akkor lehül a levegő, hideg lesz. Se fürdés, se beach, se napozás, se program, bezárva nézhetjük a szobából az esőt és fuccs a nyaralásnak. A Balatonon ez igaz is, de a tróóóópusokraaaa ;) :D 

No meg... "Láttam az időjáráselőrejelzésen, hogy esős, borús, felhős ..." jelentem Srí Lankán általában mindig feltűntetik a felhőket, esőt piktót, mert a trópusokon vagyunk. De az nem jelenti azt, hogy ténylegesen is szakad az eső. Nem értik a vendégek, hogy miért mondom, hogy csak kánikula ruhát hozzanak, amikor látják, hogy borús, esős az idő. Majd megérkeznek és fél óra múlva már azon töprengenek, hogy "Itt mindig ilyen gatya rohasztó meleg és napsütés van?" Teljesen másra számítanak.

Aki nem járt még a trópusokon, az el sem bírja képzelni, hogy bizony a beacheken még az eső is meleg. Nem hül le a levegő, ugyanolyan nagy a meleg, a pára. Eső bármikor kialakulhat - száraz és esős évszakban is, bár ez utóbbiban biztosabban - hiszen a trópusi növényvilágnak szüksége van a vízre, párára, hogy egész évben olyan buja zöld lehessen. Az állatoknak, embereknek vízre, pláne, ha ez egy sziget, mint Srí Lanka, akkor annyi vízzel tudnak gazdálkodni, amennyi van! Nem a vizekben gazdag Kárpát-medencében vagyunk és a Barátság kőolajvezetéken sem tudnak baj esetén vizet küldeni nekünk az oroszok :D 

Igen, van amikor nagy mennyiség zúdul le, és lehet néhány esősebb nap, de sok esetben nem esik egész nap. Az eső jön és megy és utána ismét süt a nap.

Bizony volt vendégünk, aki mikor eleredt az eső a túrán sírva fakadt, de úgy igazából. Kalum kérdezte is, hogy Piroska baj van, miért sírsz? Mire, mert esik az eső. Kalum nem értette, ezért miért sírsz? Itt bármikor eshet az eső, sírhatnánk akár minden nap :D

Én több száz szigettúrával a hátam mögött elmondhatom, hogy az ország szinte minden részét láttam már minden hónapban, napszakban, esőben, szélben, napsütésben ... és minden időnek meg van a maga varázsa és bája. Esőben a zöld még zöldebb és kristálytiszta a levegő. A teaföldek te Atya Úr Isten még szebbek. A vízesések, folyók megduzzadnak és valami csoda látványosak lesznek. A parton a színek a kék, a zöld, a szürke minden árnyalata ... higyjétek el, nem kell félni, Srí Lankán minden időjárás tökéletes és ezer csodát tartogat!

Azért, hogy könnyebb legyen a tervezés, íme néhány tudnivaló:

  • A szigeten két évszak van. Esős és száraz évszak és egész évben nyár!
  • Mindemellett a központi magashegység, a ciklonok és az áramlások miatt, amikor a sziget egyik felében száraz évszak van, a  másikban épp esős ... szóval jó, mert mindig valahol száraz időszak van ;)
  • A nyugati és déli területeken, illetve a hegyekben kb. novembertől - áprilisig száraz időszak van és májustól - októberig esős, a keleti és a Dambullától-tól északra eső területeken fordítva.
  • Az esős évszak nem azt jelenti, hogy 5-6 hónap szakad az eső! Csak azt, hogy ebben az időszakban nagyobb a valószínűsége a csapadékosabb időjárásnak! 
  • A május-június a legcsapadékosabb időszak! Ilyenkor nagy mennyiségű eső esik, ha nem is folyamatosan. Néhány évben áradásokat, földcsuszamlásokat okoz ez az esős időjárás, de például a 2020-as évben alig esett.
  • Szintén az évszak váltásakor, általában a szeptemberi és októberi telihold között is csapadékos az idő, de nem annyira, mint május-júniusban.


A vendégek közkedvelt területe általában a nyugati - déli országrész és a hegyvidék, így ezen terület időjárását részletezem most. ( A többi területen nincs is olyan heves esőzés még esős évszakban sem, ott nyugodtan lehet tervezni időjárástól függetlenül is.)

Január- Február: Kimondottan kellemes időjárás, meleg (30-33 fok), de nem annyira füllesztő, általában száraz - főleg a nyugati - déli, hegyvidéki területeken. Kisebb esők, futózáporok lehetnek. Tökéletes időpont a nyaralásra.

Március: Hasonló időjárás van, mint januárban és februárban, de már kicsit melegebb lehet és szinte biztos, hogy nem, vagy alig esik az eső. Tökéletes időpont a nyaralásra.

Április: Ebben a hónapban 13 -14-én az Új Évük időpontjában van pontosan a nap felettük, így nagyon meleg, száraz az idő. Az emberek, az állatok, és a növények is várják már, hogy esősebbre forduljon az idő. Jó időpont a nyaralásra, ha nincs bajod a nagy meleggel (35 -36 fok). Ráadásul az ÚJ ÉVI ÜNNEPEK-be is bepillantást lehet nyerni a hónap közepén.

Május - Június: Az esős évszak, a monszun kezdete, így nagyobb esőzések bármikor előfordulhatnak. Lehet jönni, de számolni kell az esőzés lehetőségével, vagy a sziget másik részére kell tervezni, vagy áttervezni. Májusban érik viszont a mangó, ami nagy élmény! Fillérekért mangót-mangóval ehetsz, szinte ingyen osztogatják ;)

Július - Szeptember közepe: Bár esős évszak van, de a csapadék nagyja már lehullott a megelőző két hónapban, így ez egy szelesebb, de általában szárazabb időjárású időszak. Tökéletes nyaralást tervezni.

Szeptemberi teliholdtól az októberi telihodig: Az esős évszak zárásaként borítékolható 4-5 hét esősebb időszak. Lehet nyaralást tervezni, de számoljunk vele, hogy a napok borúsabbak lehetnek, sokszor elered az eső ... de végtelen nyugalom és béke van ebben az időszakban. Az idő már nem olyan nagyon meleg, pont kellemes 29 - 33 fok körüli.

November - december: Még lehetnek esőzések, de napról-napra szárazabb az idő és nagyon kellemes is (29-33 fok). Nem olyan magas a páratartalom. A kedvenc időszakom. Szinte olyan az idő, mint januárban, de még nem indult be a csúcsszezon, alig van túrista. Az egyik legjobb idő az utazásra, ha nem szereted a tömeget, ha picit kevesebb pénzből szeretnéd megoldani a szállásod és nem szereted, ha folyik a víz rólad a nagy melegtől.

 

Remélem a segítségedre tudtam lenni abban, hogy mikorra tervezd a nyaralásod.

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!